Teknobaz Rotating Header Image

Windows Vista: USB Belleği RAM Olarak Kullanın

Windows Vista ile bellek yetersiz kaldığı durumlarda ek bellek kullanmaktansa U3 destekli bir USB bellek ile sisteminizin performansını arttırabilirsiniz. U3 destekli bir USB bellek kullandığınızda aşağıdaki gibi bir ekran görüntüsü ile karşılaşırsınız.

windows vista otomatik kullan.jpg

Karşınıza gelen otomatik açılan pencerede Sistemi Hızlandır seçeneği ile bu özelliği devreye alabilirsiniz.

Aşağıdaki ekran görüntüsünde ise daha detaylı ayarın yapılacağı USB bellek özelliği görülmektedir.

ReadyBoost seçeneÄŸi ile isterseniz Flash diskinizin ne kadarını RAM olarak kullanmak istediÄŸinizi de ayarlayabilirsiniz. Biz 2GB’lık bir Flash disk takarak 1 GB’lık bir alan ayarladık.

windows vista readyboost

SuperFetch:

Windows Vista ile gelen güzel özelliklerden birisidir. Windows XP de bir uygulama çalıştırdığınızda sistem sabit (hard) diskinizden programı yüklemeye çalışıyor sonra programı açıyordu. Tabi bu süreç sabit diskinizin hızından tutunda işlemci ve RAM hızınıza kadar birçok aygıt tarafından etkilenerek karşınıza uzun bir süreç olarak da gelebiliyordu.

Örnek olarak bilgisayarınızı açtınız ve Messenger programını çalıştırdınız bu esnada bilgisayarınız Messenger programını sabit diskinizden yükler ve karşınıza getirir. Ortalama bir bilgisayarınız var ise karşınıza 3 ile 5 saniye arasında Messenger programı açılır. Programı kapatıp tekrar açtığınız zaman program RAM’e yüklendiÄŸi için ikinci açışınızda ortalama 1 saniye daha erken gelir. Tabi bu esnada baÅŸka bir program açıp RAM’i doldurmadıysanız… EÄŸer RAM miktarınız düşük ise o zaman program her açışınızda RAM’deki eski bilgileri siler ve sabit diskinizden RAM’e yüklenir ve karşınıza yine aynı sürede gelir.

ReadyBoost :

SuperFetch yani Süper Önbellek tam RAM’e ihtiyaç duyduÄŸu anda yardımına ReadyBoost koÅŸuyor. SuperFetch sizin bilgisayarı nasıl kullandığınızı öğreniyor hangi programı ve hangi programları kullandığınızı öğreniyor ve onlara öncelik vermek için harekete geçiyor ve RAM’i bol bol kullanmaya baÅŸladığı anda ReadyBoost devreye giriyor ve sisteminizin performansını artırmak için iÅŸlemeye baÅŸlıyor.

Güncelleme (31.Mayıs.2007):

Sevgili Tayfun Kurt‘un uyarısı ile bu yazıyı alıntı yaptığımız programdan / web sitesinden bahsetmeyi unutmuÅŸ olduÄŸumuzu gördük. “Windows Vista: USB BelleÄŸi RAM Olarak Kullanın” yazısı TRT 1’de yayınlanan BiliÅŸim Rüzgarı isimli programdan alıntılanarak yazılmıştır.

15 Yorum

  1. […] önce Windows Vista‘da USB BelleÄŸi RAM Olarak Kullanmaktan bahsetmiÅŸtik. Akla şöyle bir soru gelebilir. Acaba hangi USB Bellekler ReadyBoost iÅŸlemi için […]

  2. tayfun kurt says:

    http://www.seyrusefer.com/2007/04/06/usb-belleginizi-ram-olarak-kullanin/

    Bu yazı size ait değildir. Yazının sonunda alıntı olduğunu belirtmeniz gerekmektedir.
    Yazı, Bilişim Rüzgarı adlı siteye aittir.

  3. Koray Karaca says:

    Tayfun Kurt,

    Çok haklısın. Biz Teknobaz olarak prensip olarak alıntı yaptığımız site ve bloglara link veriyoruz. Ancak bunu atlamışız herhalde. Uyarı için çok teşekkürler.

  4. […] ve ilk yorumu hypercommune‘dan aldık; ve diÄŸer yorumcular: joyo, LeoTheMaster, tayfun kurt, tayfun kurt, […]

  5. Ercan Koçak says:

    Hep yanlış baÅŸlıklar atılıyor yanlış yazılıyor yanlış bilgiler veriliyor.. Readyboost hiçbir zaman bir ram yerine kullanılamaz.. microsoftun performans geliÅŸtiricileri ve readyboostun yapımcılarıda msdn blog sayfalarında bunu çok açık ve net bir ÅŸekilde ifade etmiÅŸler… Bir usb belleÄŸi asla ram olarak kullanamazsınız.. Lütfen insanları yanlış bilgilendirmeyin.. atılan baÅŸlıklar yazılan yazılar çok yanlış.. kulaktan dolma bilgilerle web sayfası hazırlamayınız.. Readyboost sadece ve sadece sanal belleÄŸin bir ikinci kopyasıdır.. diski çıkardığınız anda da sistemin çalışması zaten baÅŸka türlü açıklanamaz.. birazcık aklı ve mantığı olan bir sözüm ona bilgisayar kullanıcısı bile bunu anlar.. readyboost un ne olduÄŸunu ve nasıl çalıştığını yapımcılarının blog sayfalarını okuyarak anlayabilirsiniz.. ama kısaca özetlersek readyboost bilgisayarınızın sanal belleÄŸinin cache’idir.. buna birnevi kopyasıda diyebiliriz.. EÄŸer zaten ram olarak kullanılsa idi usb belleÄŸi çıkardığınızda sistem zaten çalışmazdı…bu alfabenin a b c si kadar basit mantığı bile anlayamadan baÅŸlık atanları kınıyorum… eÄŸer ki bu msj ı yayınlarsanız okuyanlara “doÄŸru bilgi” olsun diye ÅŸunu söyliyim.. Readyboost ekstra ram demek deÄŸildir.. bilgisayarınızdaki disk üzerinde oluÅŸturulan sanal belleÄŸin bir kopyasıdır.. Ne zaman ki sistem sanal bellekten bir dosyaya ihtiyaç duyarsa önce usb belleÄŸe bakar küçük ve çok parçalı dosyaların eriÅŸim hızındaki avantaj sadece size performans artışı saÄŸlar.. Düşük ramli sistemlerde daha fazla sanal bellek kullanımı söz konusu olduÄŸu için usb bellekler düşük ram kapasiteli sistemlerde daha etkilidir.. Yüksek kapasiteye ram miktarına sahip sistemlerde ise etkisi daha azdır.. Hatta ortalama bir bilgisayarda bazı zamanlarda sistemin yavaÅŸlamasına yol açmaktadır.. Kısaca bu kadar.. saygılar…

  6. Koray Karaca says:

    Ercan,

    Verdiğin aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkürler.

    Biz de bu yazıdan sonra senin söylediklerine parelel daha sonra başka bir yazı yayınlamıştık: Windows Vista: ReadyBoost Kullanırken Bir Düşünün

  7. Tayfun says:

    Bu yazıyı ben de zamanında haber yapmıştım sitemde. Çünkü bu haber ilk olarak TRT nin Bilişim Rüzgarı adlı programında canlı olarak anlatıldı ve test edildi. Milyonlarca kişinin gözü önünde yapılmış büyük bir hata o zaman bu.

  8. Gökhan Işık says:

    Öncelikle verdiğiniz bilgi için kutlarım ama yanlış bilgi verdiğinizi de eklemek istiyorum. Flash Diskler RAM yerine kullanılamaz; ancak sanal bir disktir. Sanal Disk olayı da yeni nesil işlemcilerde olduğu gibidir.

    Yeni nesil iÅŸlemciler çıkarken CORE DUO ÅŸeklinde çıkmıştı. Burada sanal iÅŸlemci çift çekirdek demesine raÄŸmen “sanal iÅŸlemci“dir. Gerçek çift çekirdek ise CORE DUO 2 yazanlardır. Flash disk olayıyla böyle baÄŸlantı kurabilirseniz iyi anlarsınız ama yine de flash diskler PC gerektiÄŸi zaman kullanır…

  9. Mert Ä°stanbullu says:

    Ercan Koçak:

    Sanal bellek RAM modülün kapasitesinin yetmediÄŸi yerde takviye amacıyla kulanılmıyor mu? Dolayısıyla RAM görevi görmüyor mu? Söylediklerine katılıyorum ama kapasitesi düşük sistemlerde de RAM’e takviye olacağından bir nevi RAM görevi görmektedir.

  10. hasan says:

    ben bu konuda bişey sormak istiyorum ready boost özelliğini kullanarak 512 mb usb flash diskimin 430 mb ını rama aktardım ama sistem özelliklerine girdiğimde ram 1.00 gb olarak kaldı yani değişmedi acaba ben mi yapamadım yoksa bu değişmiyor mu yardımcı olursanız sevinirim

  11. Tolga says:

    eskiden yani win 9x zamanlarında çok yoğun uygulamaları (corelDraw,PhotoShop vb.) beraber çalıştırdığınızda harddiskinizde .swap diye bir dosya oluşurdu. bu dosya ram in içine sığmayan ama ram in ihitiyaç duyabileceği dosyaların saklandığı bir dosya idi. ram ihtiyaç duyulduğunda bunları alırdı. ve içindeki eski dosyaları bunların yerine koyardı. ram kapasitesi yetmediği durumalarda bu böyleydi. sanırım vista daki durumsa şu, bazı flash diskler hdd lerden daha hızlı bu yüzden bu .swap dosyasını vista flash diske oluşturuyor. temel mantık bu olsa gerek

  12. […] Windows Vista: USB BelleÄŸi RAM Olarak Kullanın […]

  13. Burak says:

    Öncelikle verdiÄŸiniz bilgiler için saÄŸ olun. Ancak bilgisayarın vazgeçilmezi olan Ram hakkında bir çok kiÅŸi yanlış bilgiler biliyor. Ram; Ön bellektir. Yani, bir uygulama çalıştırdığınızda o uygulama dosyalarının yüklendiÄŸi, çalıştığı hatta geçici olarak kayıt edildiÄŸi bölümdür. ReadyBoost’ta kendi içinde bir normal belleÄŸi bir nevi ön belleÄŸe çevirerek Ram’in tamamının dolduÄŸu veya çok zorlanma karşısında kaldığı zamanlarda devreye girerek takmış olduÄŸunuz flash belleÄŸi tam anlamıyla RAM olarak kullanmanızı saÄŸlar. Ram ile arasında ki farkı ise, bir data kablosu üzerinden kullanılır ve sürekli kullanımda kalmaz. Ram’in buna karşı tek artısı ise sürekli kullanımda kalarak herhangi bir zaman kaybı yaÅŸanmaması. Tabi ki Windows’un sitesinde veya baÅŸka bir sitede Ram kadar faydalı olmadığı yazar. 8 GB bir USB Bellek 50 TL civarlarında gezerken, 8 GB Ram ise 300-400 TL arasında. ReadyBoost ile kullandığınız USB BelleÄŸi sisteminizden çıkardığınızda sistemin açık kalma sebebi de sürekli açık olarak kullanılmadığındandır.