Teknobaz Rotating Header Image

Cep Telefonu, Tablet, Dizüstü Pil Ömrünü Uzat

[Teknobaz] Batarya uzatAkılı cep telefonu, tablet, dizüstü (Laptop) bilgisayarlarında Lityum İyon piller, bataryalar kullanılır. Bu piller zamanla özelliklerini yitirir. Bu pillerin ömürlerinin 2,3 yıl uzatabilirsiniz. Eğer uygun bir şekilde kullanırsanız.

Pil ömrünü uzatmank için ne yapmalıyım? Pil tamamen deşarj olana kadar kullanmak pile zarar verir mi?

Labnol sitesi; HP, Asus, Apple, Dell, Battery University gibi büyük pil üreticilerinin piller hakkındaki tavsiyelerini derlemiş ve dikkat edilecek bir kaç noktayı özetlemiş, Vikipedi sitesinin tavsiyelerini de ekledik;

1. Piliniz tamamen deÅŸarj olana kadar veya kapasitesinin %10’u veya daha altına düşünce kadar kullanmayınız.

EÄŸer pil %0 a kadar boÅŸaltılırsa bu durum “tam boÅŸaltma” olarak adlandırılır ve bu durum pilin kapasitesini düşürür. Yaklaşık olarak 100 tam boÅŸaltma pilin kapasitesinde %75 ten %80’e kadar bir kapasite kaybına yol açar. Dizüstü bilgisayarlarda ya da cep telefonlarında kullanıldığında bu kayıpların anlamı üç-beÅŸ yıllık bir kullanımın ardından pilin kapasitesinin kullanılamayacak kadar düşecek olmasıdır.

Lityum İyon piller için tavsiye edilen şarj zamanı, pilin kapasitesinin %40 ve %70 arasıdır.

2. Cihazınızı uzun süre kullanmayacaksanız, örneğin bir ay, yaklaşık %50 kapasitesinde şarj edip depolayınız. Bataryanız full şarjlı ise, pil kapasitesini azaltınız ve kuru bir alanda muhafaza ediniz.

%100 şarj seviyesindeki ve çoğunlukla 25 °C derece sıcaklıkta bulunan tam dolu tipik bir dizüstü bilgisayar pili, geri dönüşü olmayacak şekilde her yıl kapasitesinin %20 sini kaybeder.Bu kapasite kaybı ürünün üretim tarihinden itibaren başlar ve pil hiç kullanılmasa bile devam eder.

3. Cihazınızı uzun süre kullanmayacaksanız, pilinizi depolarken, ful şarjlı veya tamamen boşalmış olarak bırakmayınız.Bu şekilde bırakırsanız piliniz özelliklerini daha çabuk kaybedecektir.
Cihazınızı 6 aydan daha uzun süre kullanmayacasanız, pil ömrünü uzatmak ve yaşlanma etkisini azaltmak için her altı ayda bir %5o şarj ediniz.

EÄŸer lityum iyon pil %40 dolu olarak depolanırsa/saklanırsa pil kapasitesindeki kayıp deÄŸerleri düşer. Bu deÄŸerler %40 dolu pilde 0 °C derecede %2’ye, 25 °C derecede %4’e, 40 °C derecede ise %15’e düşer.

4. Cihazınızı 35 derece sıcaklık içeren ortamlarda bırakmayınız. Yüksek sıcaklık pilinizi öldürür. Örneğin araba içerisinde bırakılan bir cep telefonu, aşırı bir sıcaklığa maruz kalır. Özellikle öğlen ve sonrası araba içerisindeki sıcaklık pil için çok tehlikelidir.

5. Cihazınız şarjda iken pil ekstra bir sıcaklık üretir. Telefonunuzun kapağını çıkartarak hava sirkülasyonu sağlayabilir. Sıcaklığın pilinize zarar vermesini önleyebilirsiniz.

“Para bende, çevrede neymiÅŸ” diyenler, bunların hiçbirisini dikkate almasın…

Comments are closed.