Teknobaz Rotating Header Image

Dizüstü Bilgisayar: Ağırlık ve Boyuta Göre Çeşitleri

dizüstüDizüstü bilgisayarlar Türkiye’de de yavaÅŸ yavaÅŸ yaygınlaşıyor… Peki dizüstü (laptop) alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

Chip “Dizüstü Bilgisayar Satın Alma Rehberi” yayınlamış.

Öncelikle dizüstü bilgisayarların boyut ve ağırlığına göre çeÅŸitlerinden bahsedelim…

Dizüstü bilgisayarlar temelde ‘küçük‘, ‘normal‘ ve ‘masaüstü alternatifi‘ olarak üç sınıfa ayrılır. Yalnızca ekran boyutu ile önünüzdeki bilgisayarın hangi sınıfa ait olduÄŸunu bulabilirsiniz.

Küçük (Mini) Dizüstüler

Bu sınıfa ait bilgisayarların ağırlığı 2 kilogramdan az, ekran boyutu da 14 inçten (35.5 cm) küçüktür. Bu özellikleriyle, özellikle hareket halinde çalışması veya bilgisayarını sürekli taşıması gerekenler için (üniversite öğrencileri, sunumlar) ideal dizüstü bilgisayarlar bunlardır. Performans olarak büyük kardeşlerinden geridirler ve -kimi modellerde- enerji tasarrufu sağlamak için dahili bir optik sürücüden yoksun bırakılmışlardır. Bu sayede pil ömürleri belirgin ölçüde yükselir ve oldukça sessiz çalışırlar. Kompakt ölçüleri, ergonomilerini bozmaktadır. Bu nedenle uzun süreli çalışmalar için pek uygun sayılmazlar.

Normal (En çok tercih edilenler: 15 inç) Dizüstüler

Pazarda en geniÅŸ model yelpazesine sahip sınıf, 15 inç ekranlı dizüstülerin bulunduÄŸu sınıftır. Hem taşınabilir, hem de masaüstü bilgisayar özelliklerine sahip olabilirler. Bilgisayarını beraberinde taşıyacak olanlar, 2-2.5 kilogram ağırlığındaki modelleri dikkate almalı. 3 kilogramdan sonra dizüstü bilgisayarınızın taşınabilirlik özelliÄŸi yavaÅŸ yavaÅŸ kaybolmaya baÅŸlar. AlışılagelmiÅŸ 4:3 formatlı ekranlar 15″ (38 cm) boyuta sahipken, geniÅŸ ekranlı (widescreen) modeller, 15.4 inç boyutunda 16:10 formatında ekrana sahiptir.

Masaüstü Alternatifleri (17 inç ve üzeri)

Bu sınıftaki dizüstü bilgisayarlar, genelde 17 inç (43 cm) ekrana sahiptir ve ağırlıkları 3.5 ile 5 kilogram arasında değişir. Çok nadir olmakla beraber, 19 ve 20 inçlik modellere de rastlayabilirsiniz. Ağırlığı 8 kilogramı bulan bu bilgisayarlar, masaüstü bilgisayarınızın yapabildiği her şeyi yapmayı vadediyor. Bunlara görünüm, donanım, performans ve iyi bir ekran da dahil. Masaüstü alternatifi dizüstüler, büyük boyutları ve ağırlıkları ile mobil kullanım için pek uygun değildir.

Ağırlık ve boyuta göre dizüstü bilgisayar almadaki anahtar konu “ihtiyacınız“… Dizüstüne neden ihtiyacınız var, kullanma ÅŸartlarınız, nerede kullanaksınız vs…

Ben iÅŸ için normal 15.4″ bir dizüstü kullanıyorum, evde de bir masaüstü alternatifi – 15″ ama biraz ağırca – bir dizüstü kullanıyorum… Siz hangisini kullanıyorsunuz, tercihiniz nedir?

[CHIP] Dizüstü Bilgisayar Satın Alma Rehberi – Boyutlar ve Ağırlık
[flickr] Jazza2 – Too many screens

Comments are closed.