Teknobaz Rotating Header Image

Teknolojik Fetvalar [Din]

Teknolojik FetvaTeknoloji ilerliyor, internet yaygınlaşıyor. Dini hassasiyetleri olan insanlar için de cevaplanması gereken yeni sorular ortaya çıkıyor. Son zamanlarda neler duymuyoruz ki: Mezar ziyaretini internetten yapmak isteyenler, nikâhını telefonda kıymak isteyenler, vs… Artık insanlar başı aÄŸrıyınca MSN’de ninesine, dedesine baÄŸlanıp, okutup üfletiyor.

Åžimdi o zaman bu konuda yetkili kiÅŸilere sorup fetvalar almak lâzım ama tabii âlimlerde de görüş ayrılığı olabilir.  Zaman’da Esra Keskin çok güzel bir dosya hazırlamış bu konuda.

İşte bazı teknolojik fetvalar:

Komşunun kablosuz internetini, izni olmadan kullanmak kul hakkına girer mi?

Hayrettin Karaman: Komşunun izni olsa bile servis sağlayıcının izni olmadığından caiz değildir.

Mustafa Karataş: İzin almadan başkasının ağı üzerinden internete bağlanmak doğru olmaz. Ağ sahibinin kotası sınırsız olsa bile izin alarak kullanmak gerekir. İnternet hizmeti veren kuruluşun da böyle bir kullanıma rızasının olması gerekir. Dolayısıyla izinsiz kullanmak kul hakkına girer.

Nihat Hatipoğlu: Başkasının internetini kullanmak iki yönden sakıncalı. Birincisi, hizmeti sağlayan firmanın bu duruma izin vermemesi, diğeri internet kullanıcısının haberinin olmaması. Kullanıcının izni olsa bile, firma emeğinin karşılığını alabilmeli ki o hizmeti yaygınlaştırabilsin.

Ä°nternetten film veya mp3 indirmek doÄŸru mudur?

Hayrettin Karaman: İndirme ve kullanma, bunları internete koyanların izinlerine veya beyanlarına bağlıdır.

Mustafa Karataş: Telif hakkı kutsaldır. İzin verilmiyorsa kul hakkına girer. Eser sahibinin önemli e bilinmesi gereken bilgileri gizlemesi de ayrıca günahtır.

Nihat Hatipoğlu: Hem yasal değil hem de ortada emek ve harcama var. Sanatçı ve internet sitesi sahibi yetki verirse indirilebilir. Fakat farz olan bir ibadeti yapacak kadarını indirmek caiz olabilir.

Hürriyet gazetesi eski genel yayın yönetmeni ErtuÄŸrul Özkök, Çetin Emeç’i anma töreninde, hoca gelmeyince mezar başındakilere iPhone’undan Fatiha dinletmiÅŸti. Elektronik cihazlardan okunan Fatiha’nın hükmü nedir?

Hayrettin Karaman: Fatiha’yı herhangi bir ÅŸekilde dinlemenin faydası öncelikle dinleyene aittir. Bu tarz bir okuma veya dinleme, ölmüş biri için dua veya ibadet niyetiyle yapılırsa faydası olabilir.

Mustafa KarataÅŸ: Mezar başında Kur’an açıp dinletmek, dinleme sevabına vesile olsa da, mezara veya tabuta böyle bir Kur’an dinletisi bid’at olur. KiÅŸinin kendisi okuması esastır. Okuyacak hiçbir ÅŸahıs bulunamadığı takdirde böyle bir yola tevessül edilebilir.

Nihat Hatipoğlu: Bir mezar ziyaretine gitmişsek, bence yanlış bile okunsa, insanların okuması daha güzel olur. Cihazdan dinleniyorsa, dinleyenler tekrar ederse daha iyi olur. Ama mezar başında o şekilde yapılan dua da mutlaka makbul bir dua olur.

Ve daha birbirinden ilginç sorular için, bknz Hocam, 3G ile kıyılan nikâh kabul olur mu? [Zaman]

Comments are closed.