Teknobaz Rotating Header Image

Kanal 24 Seyrederken Türkçe Sözlük Lazım Oldu, İsimlerin Anlamına Bakacaktım

Kanal 24Google Zeitgeist sitesinden Ekim 2007‘de Türkiye‘de insanlar en çok ne aramış duyurmuÅŸ. Netekim bizim de hikayemiz burada baÅŸlar…

kanal 24” herhalde Türkiye’de yayına baÅŸlayan yeni bir kanal, duyduk ama nedir ne yapar haberimiz yok. Gurbette olunca Türkiye’deki herÅŸeyi takip etmek kolay deÄŸil!

Ben “TÃœRKÇE SÖZLÃœK” lazım olunca, internetten TDK’nın Güncel Türkçe Sözlüğünü, Ä°ngilizce için ise Sesli Sözlük‘ü kullanıyorum; siz ne yapıyorsunuz?

isimlerin anlamları” çok önemlidir. Bir çocuÄŸa güzel isim koymak çocuÄŸun anne-baba üzerindeki hakkıdır. Ä°nsanlara baÅŸta verilen isim aslında hakikatı ifade etmez, sadece güzel bir isim güzel bir niyeti belirtir. Ä°nsanın gerçek ismi ona sonradan verilir; o insanın taşıdığı sıfatlar, yaptığı iÅŸler ona ismini verir. Dede Korkut hikâyelerini bilirsiniz. Eski Türkler böyle yaparlarmış. Önce çocuÄŸa bir göbek adı verirler ama gerçek ismini ne zaman faklı bir iÅŸ yaparsa o zaman verirlermiÅŸ.

Sabancı‘nın Levent‘teki ikiz kulelerini bilirsiniz. Orada çalışmışlığımız var. Oradan biliyoruz ki bu kulelerden birinde Sabancı ÅŸirketlerinin merkezleri bulunur, diÄŸer kule ise tamamen “ak bank” bankasına aittir. Ä°ÅŸbu Akbank‘ın bir Sabancı bankası olduÄŸu anlaşılmaktadır.

cluppenguin” nedir, hiç bir fikrim yok! Sevgili okuyucu, aranızda bir bilen var mı?

Dün televizyonda bir haber izledim. Bursa yakınlarında bir yerlerde trafik kazası olmuÅŸ; yine yaralılar, ölenler. Tam bir trajedi! Kaza yerine gidenler, o sırada bir cep telefonunun çaldığını duyuyorlar ve cep telefonunun melodisi seçilmiÅŸ bir ÅŸarkı “candan erçetin” Ölümden BaÅŸkası Yalan… Burada söz biter, görünenler sükut eder…

Anlaşılan o ki insanlar internetten “namaz vakti” geldi mi öğrenmek istiyorlar. Ee Ekim’de Ramazan’ı yaÅŸadık, bu çok normal. Teknobaz’da bu konuda bir yazı yazmıştık: Namaz Vakti Geldi mi? – Dünya Åžehirleri Namaz Vakitleri

Åžu Web 2.0 olayları çıktı çıkalı ve Mashup kavramı ortaya çıkalı beri en meÅŸhur kavram “sitene ekle” oldu!

ÅžANS TOPU” herhalde Milli Piyango Ä°daresi‘nin bir oyunu olsa gerek… Maalesef Milli Piyango’nun oyunları konusuda bir bilgim yok, ayrıntılı bilgi veremiyeceÄŸim…

Futbol güzeldir, seyretmesi güzeldir ama oynaması daha güzel! Bir de “futbol oyunları” vardır. Bir zamanlar FIFA 98 oynamışlığımız vardır hani! Sahi en versiyonu nedir?

ekolay net” bir web sitesidir. Portal tabir olulan web sitelerinden… BaÅŸka bir ÅŸey eklemek isteyen var mı?

GTA bir oyun olsa gerek. Tahmin ediyorum Ä°ngilizce “teenage” denilen 10 – 20 yaÅŸ arası gençleri kendisine baÄŸlamıştır. Ve tabii bizim gençlerimiz de her “akıllı” Türk gencinin yapacağı gibi “gta hileleri” konusunda uzman olmak istemekte ve Google’a müracaat etmektedir.

dacia” bir araba markası deÄŸil miydi? Türkiye’de baya meÅŸhur olmuÅŸ demek ki!

hoppala” nedir? Ä°nsanlar bu kelimeyi çok aramışlar, TDK sözlüğüne müracaat edelim de, insanlara bir faydamız olsun…

Bebeklerin içine konup zıplayarak eğlenmelerini sağlayan yaylı araç.
ünlem Küçük çocuklar atlarken onları yüreklendirmek için söylenen bir söz:
“Atla bakayım … Hoppala!”- .
ünlem Şaşma ile birlikte kınama anlatan bir söz:
“Hoppala, bu da yeni çıktı.”- .

Åžimdi bazı okuyucular “hoppala” bir web sitesidir diye atlamasınlar!

adil ışık” da kimdir? Türkiye’de yeni meÅŸhur olmuÅŸ popçulardan mı yoksa topçulardan mı? Yok bilemedik meÄŸersem “adil ışık” bir giyim markası imiÅŸ. Hepte bu giysi, moda vs için marka olarak insan ismi seçerler; nedendir acep? Şöyle konuÅŸmanın bir süksesi vardır:

– Aa canım elbiseni nereden aldın?
– Ben hep Adil Işık’tan giyinirim…

Ancak merak ediyorum bu markalara insan ismi verme diÄŸer sektörlere de sıçrarsa ne olur? Diyelim ki biri bir gün araba markasına bir insan ismi verdi, o zaman ne olacak? Ben “….” binerim mi diyeceÄŸiz?

1 Yorum

  1. yunusemre says:

    oyunu oynamak istiyorum sizi her gün izliyoruz