Teknobaz Rotating Header Image

Microsoft Windows: Klasörleriniz için Sanal Sürücü Oluşturun

Microsoft Windows ile sanal disk sürücü tanımlayabileceÄŸinizi biliyor musunuz? Aynen C:\ sürücüsü gibi… Microsoft Windows substKullanımda olmayan herhangi bir harfi sanal disk sürücü tanımlamak için kullanabilirsiniz.

Sanal sürücü nedir?

Fiziksel bir klasörün (folder) ayrı bir sürücü disk gibi gösterilmesidir. Böyle bir şeye değişik durumlarda ihtiyaç duyabilirsiniz. Mesela:

  • Size klasörün içeriÄŸine ulaÅŸmak için kısayol saÄŸlayacaktır.
  • Bazı yazılımlar ayrı bir sürücü gerektirebilirler.
  • Batch dosyalarda path olarak sanal sürücüyü kullanabilirsiniz ve batch dosyasının bakımını kolaylaÅŸtırır.

Mesela diyelim ki şöyle bir klasörünüz var: C:\data\proje. Ve bu klasörü sık sık kullanıyorsunuz ve Z: ile temsil edilen bir sanal sürücü oluÅŸturmak istiyorsunuz. Microsoft Windows’dan Komut Satırı‘nı (command prompt) açın ve aÅŸağıdaki komutu çalıştırın.

SUBST Z: C:dataproje

SUBST‘in açılımı ‘substitute‘ yani vekil. (DOS komutları harf-duyarlı deÄŸildir dolayısıyla ‘subst‘ de girebilirsiniz.) Bu iÅŸlemi yaptıktan sonra Bilgisayarım’ı (My Computer) açarsanız Z: diye yeni bir sürücü göreceksiniz. Dolayısıyla Z:\sunum.ppt ile C:\data\proje\sunum.ppt aynı dosyayı iÅŸaret eder.

Eğer SUBST komutu hakkında yardım istiyorsanız aşağıdaki komutu kullanın.

SUBST /?

Eğer gerçek fiziksel klasörün yerini değiştirirseniz aynı işlemi yeni klasör için yapmanız yeterli olur. Mesela

SUBST Z:  D:yeni_klasorproje

Sanal sürücüler hep kalıcıdır taki iptal edene kadar. Eğer sanal sürücüyü artık kullanmak isriyorsanız aşağıdaki komut ile iptal etmeniz yeterli.

SUBST Z:  /D

Eğer bilgisayarınızda tanımlı bütün sanal sürücüleri görmek istiyorsanız sadece SUBST komutunu kullanmanız yeterli, size bütün sanal sürücüleri listeleyecektir.

SUBST

Önemli Not 1: Sanal sürücülerden bir dosya silerken dikkatli olun. Dosyalar doÄŸrudan silinir yani Geridönüşüm Sepeti‘ne (Recycle Bin) gitmezler. EÄŸer yukarıdaki örneÄŸi kullanırsak eÄŸer C:\data\proje\sunum.ppt dosyasını silerseniz Geri Dönüşüm Sepeti’ne gider ama eÄŸer Z:\sunum.ppt dosyasını silerseniz dosya doÄŸrudan silinir; bir daha geri getiremezsiniz.

Önemli Not 2: SUBST ÅŸu komutlar sanal sürücüler için – sürücümüz sanal olduÄŸu için – çalışmaz:

  • chkdsk
  • diskcomp
  • diskcopy
  • format
  • label
  • recover

Sanal Sürücü’yü bir deneyin…

>>>
[<CodeJacked/>] Quick Tip: Assign a Drive Lettter to a Folder (Windows)
[Microsoft TechNet] Microsoft Windows Server 2003 TechCenter – Subst

Comments are closed.