Teknobaz Rotating Header Image

TÜİK: Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Tamamlandı, İkamet Bilgilerini Kontrol Et

TÜİK‘in (Türkiye Ä°statistik Kurumu) sitesinden öğrendik ki; Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi tamamlanmış.

ADNKS

ADNKS (Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi) Nedir?

Kişilerin yerleşim yerlerine göre nüfus bilgilerinin güncel olarak tutulduğu, nüfus hareketlerinin her an izlenebildiği, MERNİS kayıtlarındaki TC Kimlik Numarasına göre kişiler ile ikamet adreslerinin eşleştirildiği bir kayıt sistemidir.

Eski Nüfus Sayımlarından farkı ise;

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi nüfus sayımı değil, devamlı yapılacak güncellemeler ile yaşatılan modern bir veritabanıdır. Daha önce 10 yılda bir sokağa çıkma yasağı ile uygulanan nüfus sayımları artık yapılmayacaktır. Ayrıca bu sistemde TC Kimlik Numaralarına göre kayıt yapılacağından mükerrer kayıt ya da kayıt olamama gibi riskler yoktur.

Yeni sistemin neler getirdiğini, faydalarını, nasıl işleyeceğini ve nasıl güncel kalacağını Yeni Sistem Hakkında (doc)‘dan öğrenebilirsiniz.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın 12.Aralık.2006 tarihinde ADNKS hakkındaki konuşmasını izleyebilirsiniz.

Kanal D‘nin ADNKS hakkındaki haberini izleyin…

Biz vatandaşları ilgilendiren kısmı ise, sistemde vatandaşın yükümlülüğü nedir?

Sistem kurulduktan sonra vatandaşlar, yerleşim yeri bilgilerinde meydana gelen değişiklikleri 20 gün içerisinde muhtarlık, nüfus müdürlüğü veya diğer yetkili idareye bildirmekle yükümlüdürler. Bu değişiklikleri zamanı içersinde bildirmeyen kişilere 250 YTL, gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara ise 500 YTL idari para cezası uygulanması kanun ile hükme bağlanmıştır.

Peki o zaman biz ne yapacağız? Öncelikle 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu gereğince muhtarlıklarda askıya çıkarılan ikamet adres bilgilerinizi muhtarlığa gitmeden de kendiniz ve birlikte yaşadığınız diğer hane fertleri için

Adres Kayıt Sisteminde kayıtlı olup olmadığınızı sorgulamak için ADNKS Tc Kimlik DoÄŸrulama ile kontrol edin; yanlışlık veya düzeltme varsa karşınıza çıkan formu doldurarak ilgilileri bilgilendirebilirsiniz. Kaydınız gösterildiÄŸinde verilen adres kodunuzu da bir yere not etmenizi öneririm…

Adresinizin, Adres Kayıt Sisteminde kayıtlı olup olmadığını sorgulamak için ADNKS İkamet Adres Kontrolü ile kontrol edin.

Ama illaki muhtarımızın çayını içeceÄŸim diyorsanız, muhtara gidebilirsiniz 🙂

[TÜİKAdrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi] pdf

[TÜİKAdrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’inde Kayıtlı mısınız?]

[TÜİK Adresiniz Adres Kayıt Sistemine Kayıtlı mı?]

[TÜİKYeni Sistem Hakkında] doc

122 Yorum

  1. Fatih Bal says:

    Karabük ile hiç bir baÄŸlantım olmamasına raÄŸmen seçim yerlerim Karabük çıkıyor. fatihbal 646…

  2. Seyfettin ErbaÅŸ says:

    Aşağıdaki adreste uzun süredir oturmaktayım fakat kayıtlarda adresim çıkmamaktadır.

    Adresim: BeÅŸtepeler Mah. NeÅŸe Sokak. …
    Adres Kodu: 262…

    GereÄŸini arz ederim

    Seyfettin ErbaÅŸ

  3. Yusuf Türkkan says:

    Sayım için ne memur geldi ne de bir kimse! Muhtarlığa gittim cezası var dediler, nüfus idaresine gittim sistemlerimize henüz program yüklenmedi dediler, internet üzerinden TÜİK’e mail attım ama hala bana geri dönmediniz. Bizi saymaya niyetiniz yok sanıyorum!

  4. Yasemin Kale says:

    Annemi kaybedince babamı yanımıza aldık. Nüfus sayım elemanları babamı bulamayınca formu dolduramadı. Bugün (22.Ekim.2007) muhtara sorduğumda bizimle ilgisi kalmadı dedi. Babam felçli acaba internetten kayıt olabiliyor mu? Cevaplarsanız sevinirim, teşekkürler.

  5. Öznur says:

    Selamlar, bu berbat bişi kayıtlı görünmüyorum! 10 defa gerekli yerlere gitmiş olmama rağmen halen kayıtlı değilim. Bir çözüm yolu gösteririseniz sevinirim. Ailem ist.de ben ünv.de okuduğum için buradan hiç bişi yapamıyorum, bilgilerinize.

  6. Seda says:

    Öğrenimim nedeniyle dört yıl önce Çanakkale’den Ä°zmir’e taşındım. Okul ikametgah belgesi isteyince ben de Ä°zmir’deki X muhtarlıktan aldım. Åžu anda kaydım Ä°zmir’deki farklı bir muhtarlıkta görünüyor. Dolayısıyla tüm iÅŸlemlerimi kayıtlı olduÄŸum bu muhtarlıktan yapıyorum. TC Kimlik numaramda kaydım görünmüyor. Ne yapmam konusunda bilgilendirseniz, sevinirim…

  7. Hayri says:

    Ben yatılı okulda okuyorum; yani ailemin yanında değilim. Bu yüzden oraya kaydımı yapmıyorlar, kaldığım okulda yapmıyor! Ben ne yapıcam? Nasıl kayıt olucam?

  8. Ahmet says:

    Ä°kametgahımı hiç bir muhtarlıkta bulamadım. Nüfus sayımında Ãœmraniye’deyim ama ikametgah kağıdı almak için gittiÄŸim muhtarlık bana “senin oturduÄŸun yer burası ama, ikametgahın burada deÄŸil, bize nakil getirmen lazım” dedi. Hiç bir muhtarlıkta ikametgahımı bulamadığım için nakil alamıyorum. Acil belge almam için ikametgah istediler ama 1 aydır ikametgah alamadım. Çünkü bulamıyorum. Öğretmenlik tayinim çıkmak üzere ama ikametgahım olmadığı için baÅŸvuru yapamadım. Ne yapmam gerekiyor?

  9. […] TÜİK: Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Tamamlandı, Ä°kamet Bilgilerini Kontrol Et (27.Mayıs.2007) TÜİK‘in (Türkiye Ä°statistik Kurumu) sitesinden öğrendik ki; Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi tamamlanmış. ADNKS (Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi) Nedir? … […]

  10. Kurtcebe Murat says:

    Merhabalar,

    Ben Bolu ilinde öğrenciyim. Aslen Osmaniye‘liyim. Bu Adrese Dayalı Nüfus Kayıt zamanı içerisinde ben okulda derste iken gelen arkadaslar ev arkadaÅŸlarım aracılığıyla kaydımı yapmışlar; fakat ÅŸimdi okuldaki duyuru panosunda yanlış beyanda bulundu diye görünüyorum. Mahalle muhtarıma gittiÄŸimde muhtar kaydımın olmadıgını hatta o mahallede bile görünmediÄŸimi söyleyip bana Osmaniye’deki mahalle muhtarından naklimi getirmemi istedi. Ancak sadece istemekle yetindi ben ÅŸimdi okul zamanı dersi filan bırakıp 800 km yolu mu gidip gelmem gerekiyor sırf naklimi yaptırabilmem için? Bence bu kurumun muhtarlara attıkları bir imza için aldıkları paraları havuzda toplayıp birer de faks makinesi alması cok daha iyi olacak!

    Birde cezai yaptırımı olduÄŸunu gördüm bu sistemde bulunmayanların. Peki benim adımın karşısında yanlış beyan diye görünüyor, peki hiç kayıtlı olmayan birisi olarak benden cezanın infazı istenirse ne yapacağım? Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim. Muhtarımızla görüşmeye vaktim olmuyor daha doÄŸrusu muhtarımızla benim saatlerim uyuÅŸmuyor galiba 4.30’da gidiyorum büro kapalı. Yoksa muhtarların saatleri 1 saat ileri mi çalışıyor? Birçok kamu kurumundaki memurların saatleri gibi!

  11. Hakan says:

    Sonuçlarını da yayınlayın.

  12. […] TÜİK: Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Tamamlandı, Ä°kamet Bilgilerini Kontrol Et (27.Mayıs.2007) TÜİK‘in (Türkiye Ä°statistik Kurumu) sitesinden öğrendik ki; Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi tamamlanmış. ADNKS (Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi) Nedir? … […]

  13. Kübra says:

    Site güzel fakat öğretmen bize Kocaeli‘nin nüfus yoÄŸunluÄŸunu araÅŸtırın TÜİK‘ten dedi. Fakat ben o konuyu bulamadım. 🙁

  14. Cemal Kabakulak says:

    Merhaba,

    Ben Cemal Kabakulak. Aslen Urfalıyım. Birara Ä°stanbul’da iÅŸyeri çalıştırdım, sonra iflas ettim. Yurtdışına gittim, yeni geldim. Benim sorunum ben ikametgah adresim neresi bilmiyorum. Acaba TÜİK’ten öğrenebilir miyim?

    Saygılarımla.

  15. Raci Hakarar says:

    @Pelin

    bu sisteme kayıtlı olmayanlar devletin hiç bir iÅŸinde faydalanamayacak bilginize sunarım…adreste hata varsa mutlaka kayıt bürolarına gidin düzeltin çünkü bu hata mutlaka önünüze çıkacaktır her seferinde çoçuklarınızı yazdıramıyacaksınız okula, dogalgaz, elektrik vb…” demiÅŸ.

    Ä°yi vallahi. Devlet hem çocukları okula göndermeyi zorunlu kılsın. Hem de sonra kalksın. Senin kaydın yok senin çocuÄŸunu okula almıyorum desin. Ãœstüne üst bir de ceza kessin. Alma kardeÅŸim. Çokta umrumdaydı. ÇocuÄŸumu kendim yetiÅŸtirim daha iyi. Devletin kokuÅŸmuÅŸ okullarına göndereceÄŸime. Ama sonra gelip bana deme sen bu çocuÄŸu niye okula göndermiyorsun diye. Sen almayacakmışsın baksana. Elektrik-su vermeyecekmiÅŸ. Vermesin anasını satayım, kaçak çekerim. Yakalanırsam kesilen cezayı da ödemem. Nasıl olsa kaydım yok. Adam yerine sayılmıyorum ya! Hastaneye sokmayacakmış sokmasın. Ecelim geldiyse ölürüm daha iyi. Hem yapıp hem kafama kakmasındansa. Devlet vatandaşına sahip çıkacağına nerden bi açığını bulsam da köküne kadar geçirsem buna diye vargücünü sarfediyor. Etsin bakalım. Vay Vay ne günlere kimlerin eline kaldık Allah’ım. Sen kurtar bizi zalimlerin elinden.

  16. Cimcime says:

    Site güzelmiÅŸ ama öğretmenimiz bize TUÄ°K‘ten Balıkesir 2000 yılı nüfus sayımını araÅŸtırın dedi ama yok bulamadım 🙁

  17. […] TÜİK: Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Tamamlandı, Ä°kamet Bilgilerini Kontrol Et […]

  18. […] TÜİK: Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Tamamlandı, Ä°kamet Bilgilerini Kontrol Et […]

  19. Fahri Sayın says:

    Ben Bitlis Tatvan Sahil Mah. Banka Caddesi Bina No … Dolukunut .. veya … ye kayıtlı olduÄŸumu biliyorum. Yanlız TÜİK sayfasında kaydım gözükmüyor. Gerçek ikametgâh adresimin email adresime gönderilmesini arz ederim.

  20. Erkan says:

    Kötü…

  21. Murat says:

    “”# Ahmet :
    30 Ekim 2007 6:55 pm

    Ä°kametgahımı hiç bir muhtarlıkta bulamadım. Nüfus sayımında Ãœmraniye’deyim ama ikametgah kağıdı almak için gittiÄŸim muhtarlık bana “senin oturduÄŸun yer burası ama, ikametgahın burada deÄŸil, bize nakil getirmen lazım” dedi. Hiç bir muhtarlıkta ikametgahımı bulamadığım için nakil alamıyorum. Acil belge almam için ikametgah istediler ama 1 aydır ikametgah alamadım. Çünkü bulamıyorum. Öğretmenlik tayinim çıkmak üzere ama ikametgahım olmadığı için baÅŸvuru yapamadım. Ne yapmam gerekiyor? “”

    Bu arkadaşımla hemen hemen aynı sorunu yaşıyorum. Bu sorunu halletmemizin bir yolu var mı yok mu, olumlu ya da olumsuz yanıtlarsanız sevinirim…

  22. Burcu Örün says:

    ADNKS tamamlandı ama hâlâ benim kaydım yok. Şöyle bir durum var; ben ünv öğrencisiyim ve yurtta kalıyorum. Bizim kaydımızı yurt yetkililerinin yapması gerekiyormuş ama sanırım yapılmadı. Kaydımı nasıl yapabilirim?

  23. […] Daha çok bilgi ve vatandaÅŸ olarak üzeremize düşen yükümlülükleri öğrenebilmek için TÜİK: Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Tamamlandı, Ä°kamet Bilgilerini Kontrol Et […]

  24. Turgay Gül says:

    Sayımda Batman’da askerdim orda saydılar. Åžu an Hatay’dayım ve burda öğretmenim, aslen NevÅŸehirliyim ama ikametgah kaydım Ankara’da…
    Ben nasıl tüm kayıtlarımı Hatay’a alabilirim?

  25. Yasin Bağaç says:

    Ben Batman’dan Yasin. 2000 nüfus sayımı sonuçları bulabiliyoruz ama 2007 nüfus sayım sonuçları il merkez ve ilçe merkez sayım sonuçlarını listeli bir ÅŸekilde bulamıyorum. Güzel bir liste yayınlanmasını bilgilerinize arz ediyorum.

  26. Bayram Işık says:

    Ben Tokat Almus’dan Bayram. 2007 Adrese Dayalı Kayıt Sistemi’nde internetden TC kimlik numaramı giriyorum bulamıyorum, bu konuda ne yapmamız gerekiyor? Gerekli kolaylıkların gösterilmesini bilgilerinize arz ederim.

  27. Mehmet Tevfik Subaşı says:

    Biz Suudi Arabistan’da yaşıyoruz. Adrese Dayali Nüfus sayımından haberimiz olmadı. Çünkü yaÅŸadığımız yer yerleÅŸik alanlardan çok uzak. Nasıl yardımcı olabilisiniz bize? Selamlar.

  28. Mehmet Tevfik Subaşı says:

    Bu sayımın bir telafisi veya Türkiye’ye geldigimizde sınır kapılarında yapmamız mümkün mü?

  29. ali atlay says:

    önce ÅŸu siteyi dört dörtlük bir duruma getirin ben yani vatantaÅŸ aradıgını bulsun ondan sonra filanın reklamını yaparsınız nparsanız yapın…?

  30. burhanettin says:

    s.a bu siteye emek veren ilgilenen her kişiye ayrı ayrı teşekkür ederim (TÜİK Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’inde Kayıtlı mısınız?(Diğer İller)..)girmeye çalışıyorum sürekli error veriyor hata veriyor site çalışmıyormu? yoksa bendemi bir aksilik var bende aksilik olması imkansız burası hariç her yere rahat bir şekilde ulaşıyorum ilgilenirseniz nufus kaydımızın olup olmadığına ve doğruluğuna bakacaktım şimdiden teşekkürler kolay gelsin

  31. sevim geniÅŸ says:

    ıyı günler ben almanyadan geldım ve türkiyede daha önce ıkamet etmıyordum ama temellı gerı dndüm suanda ve esımden ayrıldım kımlıgımı deıstırmek ıstıyorum eskı kımlıgımı ben izmirde cıkartmıstım ama tam olarak nerde oldugunu bılmıyorum suanda alanyada ıkamet edıyorum ama kayıt yaptırmam ıcın ızmırdekı muhtarlıktan bır belge gelmesı gerekıyormus sımdı 1.alanyada oturdugum ıcın suanda burdakı muhtarlıga kayıt olmam gerekıyor ne yapmam gerekıyor 2.kımlıgımı yenılemem gerekıyor o konu hakkında ne yapmam gerekıyor eskı verılen yer kımlıgımın izmir konak

  32. eroltabak says:

    tc giriyorum ÅŸifre istiyor

  33. selçuk says:

    ben oturdugum evden taşıncam taşındım taşındıgım eve anket gelmiş nsl bize görevli gelcek

  34. cemal says:

    selamlar.ismim cemalkabakulak benim sorunum siteden adresime ulaşamiyorum sizden ricam <...> bu kimlik numaramdan istanbul kadiköy fikirtepe. cadde, içkapı ve dış kapı numaramın email adresime bildirmenizi rica ederim.

  35. servet daÅŸdemir says:

    nüfüs kaydımı bulamıyorum

  36. özgür says:

    Benim hiçbir muhtarlıkta kaydım yok.ikametgah lazım ama alamıyorum bu iş nasıl olacak.

  37. gizem says:

    bi şey sormak istiorum babamın ölen annesini ve üvey amcamı bulmak istiyorum haklarında pek fazla bi sşey bilmiyorum nasıl bulabilirim?

  38. aysun güntepe says:

    bu sistem sayesinde kayıtlı oldugum mevkiide gözükmüyorum bu yüzden kızımı verdigim okula şimdioglumu yazdıramıyorum vatandasa işkencenin en büyügünü buluyosunuz ya tesekkürler

  39. ÅŸenay eke says:

    ankarada yaşıyorum çocuğumu anasınıfına yazdıracağım ama suan hangi muhtarlığa kayıtlı olduğumu bilemiyorum acilen hangi muhtarlıkta kaydımın olduğunu siz bulabilirmisiniz veya nasıl öğrenebilirim lütfen buugün içinde bana yardımcı olurmusunuz

  40. mahmut says:

    ARKADAŞLAR BAKIN İKAMETGAH İLE İLGİLİ BİLGİ ALMAK İSTİYORSANIZ BENİM YAPTIGIM YOLU DENEYİNİZ YANİİNTERNETTEN TÜİK YAZIN ANKARA TÜİK TELEFONUNU ALIN VE ANKARA TÜİKİ ARAYIN KİMLİK BİLGİLERİNİZİ SÖYLEYİN ONLAR SİZE YARDİMCİ OLACAKLAR YANİ BOŞUNA BURDA AGLAYIP SIZLAMAYIN BURASI REKLAM VE İLAN YERİDİR DERT DİNLEME YERİ DEGİLDİR ANKARA Tel: 0. 312. 410 0 410 DAHİLİYEYİ BİLMİYORSANIZ ONLAR SİZİ YÜNLENDİRECEKLER HEPSİ BUKADAR HOŞÇAKALIN

  41. PEKCAN says:

    ben ankara çayırhanda oturmaktayım ama naklimi aldıramadım nerede olduğu bilinmemekte olduğu için gereğini bilgilerinize arz ederim

  42. uÄŸur says:

    merhaba ben ıkahmetgah adresımı gebzeye aldırmıstım bır ıs sebebıyle sımdı ıse eskı bulundugum ıkametgah adresıme gerı dondum sımdı ıkahmetgah adresımı tekrardan gerıye eskı oturdugum yere almak ıcın ne yapmalıyım bana yardımcı olurmusunuz … tc kımlık sorgulamada mahallem ıl ılce eskı ıkahmetgahım gozukuyor ama gebzeye aldırmıstım bılgı verırsenız sevınırım sımdıden tesekkurler

  43. ali erdem says:

    tc kımlık sorgulamada sitesini link´ini söylermisiniz

  44. asi kız says:

    kolay gelsin sizden bişey istiyicektim ya ben ölmüş bir kişinin aile planlamasını istiyicektim nasıl yapılıyo söylermisiniz şimdiden kolay gelsin teşekkür ederim

  45. özgür özsoy says:

    sayın arkadaşlar ben sitede yardımcı olacak bilgileri erişemedim bana mail olarak bilgilendirirseniz sevinirin konu:seçmen sandıklarında oy kullanabilmemiz için adres deyişikliği yapmamız gerekiyor iş nedeniyle izin alamyacamızdan dolayı internet üzerinden değişiklik yapma şmkanımız varmı.

  46. erdem eren says:

    sorunum hiçbir muhtarlıkta kaydım olmaması. istanbul GOP da sayıma ktılmıstım ve memura sürekli adresimin burası olmadığını yalova da ikamet ettiğimi söylememe rağmen beni gaziosmanpaşalı yapmış. sistemde GOP adresi görünüyor ancak 2 yıldır semte bile gitmedim. şimdi ikametgah almam gerekiyor. GOP daki muhtar nakil belgesi ve ev sahibini istiyor ikametgah vermek için ama ben orda oturmuyorum. yalovadaki muhtarda da kaydım yok. ne yapmam lazım? ikametgah nasıl alabilirim?

  47. selam. ben çok uğraştım adrese bağlı nüfus kayıt sistemimi bulamadım,hatta benim t.c. kimlik numaramın dahi yanlış olduğu bilgisi verildi.hayret tüm işlemlerimde bu numara ile işlem yapıldığı halde.

  48. tülin il says:

    hangi muhtara kayıtlı oldugumu bilmiyorum yardımcı olursanız öğrenmek istiyorum adana/seyhan

  49. leyla says:

    mrh ben leyla sizden bişey isticem ama adresı bulamıyorum bana yardımcı olursanız sevidirim lütfen acil lazım akrabalarım olurlar kendılerı ama sadece kızlarının adı var bende husna turunc ev adreslerini bilmiyorum mektup yollayacagım için bulamıyorum lüten yardımcı olunnn msn adresıme yollayabılırsınız tşklerrr ayrıca gusel bilgili bir site olmuş saolun

  50. repo says:

    sizi kınıyorum allah belanızı versin ne biçim bir sistem bu doğru düzgün bişey yapsanız şaşardım zaten