Teknobaz Rotating Header Image

TÜİK: Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Tamamlandı, İkamet Bilgilerini Kontrol Et

TÜİK‘in (Türkiye Ä°statistik Kurumu) sitesinden öğrendik ki; Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi tamamlanmış.

ADNKS

ADNKS (Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi) Nedir?

Kişilerin yerleşim yerlerine göre nüfus bilgilerinin güncel olarak tutulduğu, nüfus hareketlerinin her an izlenebildiği, MERNİS kayıtlarındaki TC Kimlik Numarasına göre kişiler ile ikamet adreslerinin eşleştirildiği bir kayıt sistemidir.

Eski Nüfus Sayımlarından farkı ise;

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi nüfus sayımı değil, devamlı yapılacak güncellemeler ile yaşatılan modern bir veritabanıdır. Daha önce 10 yılda bir sokağa çıkma yasağı ile uygulanan nüfus sayımları artık yapılmayacaktır. Ayrıca bu sistemde TC Kimlik Numaralarına göre kayıt yapılacağından mükerrer kayıt ya da kayıt olamama gibi riskler yoktur.

Yeni sistemin neler getirdiğini, faydalarını, nasıl işleyeceğini ve nasıl güncel kalacağını Yeni Sistem Hakkında (doc)‘dan öğrenebilirsiniz.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın 12.Aralık.2006 tarihinde ADNKS hakkındaki konuşmasını izleyebilirsiniz.

Kanal D‘nin ADNKS hakkındaki haberini izleyin…

Biz vatandaşları ilgilendiren kısmı ise, sistemde vatandaşın yükümlülüğü nedir?

Sistem kurulduktan sonra vatandaşlar, yerleşim yeri bilgilerinde meydana gelen değişiklikleri 20 gün içerisinde muhtarlık, nüfus müdürlüğü veya diğer yetkili idareye bildirmekle yükümlüdürler. Bu değişiklikleri zamanı içersinde bildirmeyen kişilere 250 YTL, gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara ise 500 YTL idari para cezası uygulanması kanun ile hükme bağlanmıştır.

Peki o zaman biz ne yapacağız? Öncelikle 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu gereğince muhtarlıklarda askıya çıkarılan ikamet adres bilgilerinizi muhtarlığa gitmeden de kendiniz ve birlikte yaşadığınız diğer hane fertleri için

Adres Kayıt Sisteminde kayıtlı olup olmadığınızı sorgulamak için ADNKS Tc Kimlik DoÄŸrulama ile kontrol edin; yanlışlık veya düzeltme varsa karşınıza çıkan formu doldurarak ilgilileri bilgilendirebilirsiniz. Kaydınız gösterildiÄŸinde verilen adres kodunuzu da bir yere not etmenizi öneririm…

Adresinizin, Adres Kayıt Sisteminde kayıtlı olup olmadığını sorgulamak için ADNKS İkamet Adres Kontrolü ile kontrol edin.

Ama illaki muhtarımızın çayını içeceÄŸim diyorsanız, muhtara gidebilirsiniz 🙂

[TÜİKAdrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi] pdf

[TÜİKAdrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’inde Kayıtlı mısınız?]

[TÜİK Adresiniz Adres Kayıt Sistemine Kayıtlı mı?]

[TÜİKYeni Sistem Hakkında] doc

122 Yorum

  1. yıldırım Doruk says:

    soyağacı sitesine hangi menüden giriliyor

  2. ozcan says:

    slm benim hikametgahim nerde bilmiyorum bana yardimci olurmusunuz

  3. hava says:

    slm benim ikametgahim nerde bilmiyorum bana yardimci olurmusunuz! lütfen nolur.

  4. fduru says:

    Merhaba;

    Benim b.annem erzincanda kayitli, seçmen kagidida erzincana gitmiÅŸ, fakat b.annem istanbulda, 2 hafta içinde erzincana gitmeside imkansiz, fakat oyunuda kullanmak istiyor.. Neler yapabiliriz, yardimci olabilirmisiniz…

    tskler.

  5. ekrem says:

    mrb ben ekrem bu site çok güzel yeni yeni arkadaşlar ediniyorum ikimaht kagıdı kaybolanlar muhtarlıga baş vursun

  6. cihan says:

    slm ben başka bir ilçede oturuyorum oy kullanacağım yeri nasıl değiştirebilirim

  7. Mehmet Özşay says:

    Merhaba;
    Ben Balıkesir ili atatürk mahallesi doğan caddesi no.29/1 adresinde 5 yıldır ikamet etmekteyim. Sisteminizdeki Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi diger iller için linkine tıklıyorum ama açılmıyor.hangi çagda yaşıyoruz anlamıyorum.ilgilenirseniz sevinirim.

  8. uzun yıllardır sabit biyerde oturmadığım için hangi mahalle muhtarlığında kaydım olduğunu nasıl bulurum

  9. gurbet says:

    ii günler benim ikametim mersinde bense istanbula yeni atandım memurum.şimdi ikametimi buraya almak istiyorum ama benden adıma düzenlenmişi bi fatura yada kira sözleşmesi istiyolar.ben buraya yeni geldim bir akrabada kalıyorum ve 1.dereceden akrabalarım değil.onlarda kaldığıma dair ikamet alamadım ki yani memur olmam istanbulda ikamet ediyo olduğumu göstermezmi herşeyde ikamet gerekiyo ve bunu istanbula alamıyorum?bu nasıl bi sistem anlamış değilim.ben kirada oturmuyorum ve doğal olarak adıma bi faturada düzenleyemem bubun başka bi yolu yokmuduur.neden bu şekilde madur ediliyoruz.

  10. hüseyin melek says:

    iyi günler. ben istanbul bağcılarda oturmaktayım ikametgah adresimin tam olarak nerede olduğunu bilmediğim için ilçe nufus müdürlüğüne başvurdum ve adresimi beyan ettim ama muhtarlığa gittiğimde o mahallede bulunmadığımı söylediler ne yapmam gerekiyor teşekkürler

  11. MEHMET ELÄ°TAÅž says:

    BİR YIL ÖNCE EVİMDE OTURAN KİRACLAR EVİMİ BOŞALTIP BAŞKA YERLERE TAŞINDILAR NEREYE TAŞINDIKLARINI BİLMİYORUM. EYÜP NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE BAŞVURDUM KİRACILARIN KAYITLARININ SİLİNMESİ İÇİN, NÜFÜS MÜDÜRÜ ŞU YOLU İZLEYECEKLERİNİ SÖYLEDİ, ÖNCE EYÜP KAYMAKAMLIĞINA DİLEKÇE VER, KAYMAKAMDAN EYÜP NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE HAVALE ETTİR, NUFUSA KİMLİK BİLGİLERİ DOĞRLANDIKTAN SONRA, EYÜP EMNİYET AMİRLİĞİNE GÖNDERİLECEK, EMNİYET AMİRLİĞİ BAĞLI OLDUĞUN POLİS KARAKOLUNA HAVALE EDECEK, İLGİLİ KARAKOL KOLLUK KUVETLERİ İLE BİRLİKTE EVİN BOŞ OLDUĞUN TESBİT EDECEK KARAKOL TEKRAR AYNI YOLU TERSTEN İZLENİP NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNE ULAŞILACAK VE ESKİ KİRACILARIN KAYDI BU ŞEKİLDE SİLİNECEK BU SÜREÇDE 1 AYI BULUR DENDİ VE BU YOLDAN BAŞKA BİR YOLUN İZLENMESİNİN MÜMKÜN OLMADIĞI TARAFIMA SÖĞLENDİ BİLGİ VERİRSENİZ SEVİNİRİM

  12. Zuhal says:

    Muhtarlıktan kaydımı silmiştim.Daha sonrada başka yere kayıt yaptırmadım.Ancak yaşadığım ilçe nüfus müdürlüğünde adresim görünüyor.Şimdi başka bir ilçede oturuyorum.İkametgahımı yeni yere nasıl alırım.Eski ilçe nüfus müdürlüğünden herhangi bir evrak gerekir mi.Yoksa direk muhtara gitsem beni kaydeder mi.

  13. sibel eymur says:

    selam adres degişikliği için nasıl bir yol izlemeliyim muhtarlığa uğramak ordan oraya dolasmak var mı lütfen cevap yazın

  14. osman says:

    sizin gibi insanlar mileti böyle zora sokuyor isim ve soyatlardan bilgi alamıyorum nasıl bi site tarzınız var böyle!!!!!!!

  15. y.f says:

    merhaba

    nüfus sayımında çalıştığım ve öğrencilik yaptığım ilde bulunuyordum.bilgilerimizi de bu ilde eve gelen görevlilere verdik ve oy-adres bilgileri bu ilde görünüyor.fakat biz o evden sonra evimizi deÄŸiÅŸtik(kiracıyız).dolayısıyla ÅŸimdi ailemin olduÄŸu ilde ailemle aynı evde kalacağım için ikametgahımı da ailemin evini göstermek istiyorum.bu konuda ne yapabilirim.neler gerekli.tÅŸk ederm…..

  16. serdar says:

    nufus cüzdanımı yenileyemiyorum çünkü bu absurb uygulama saçmalıklarla dolu. muhtarlığa gittim kimlik değiştirme belgesi istedim ama ikametgahım oldugu halde sistemde görünmediğinizden veremiyorum dedi ne iş.. haa ozaman ben ve benimgiler tc vatandaşı değil.Neyiz biz Yaşar ne Yaşar ne Yaşamaz mı???

  17. aleyna kemik says:

    bizim apartmanda adını vermek istemediğim bir amca bize oyun oynattırmıyo bu bizim en doğal hakkımız oynamak istiyorum sincan maraşal çakmak mah.42ye10

  18. hamide says:

    nüfüs kayıt sistemine kayıtlı gözükmediğim için 250 TL para cezası gözüküyor.Ben kaydımı sildirmemiştim sadece atamam olduğu için yer değiştirdim ama asıl adresim yine aynı.Ne yapmam gerekiyor?bu para cezasından nasıl kurtulurum,yardımcı olursanız sevinirim.

  19. ezgi says:

    ben ezgi hiç güzel değil iğrençmiş yha benim kardeşimle arkadaşım zeynepin kardeşi çok iyi anlaşıyorlar bazen o onda kalıyo o da bizde kalıyo

  20. […] TÜİK: Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Tamamlandı, Ä°kamet Bilgilerini Kontrol Et […]

  21. taha ercan says:

    benim nufus cüzdanım kayım nerde bilmiyarum

  22. yardım edın says:

    ya bn sadce bısey sorcam tc mız bılen bırı burdan herseyımzıe ulasabılırmı lutfen bı xcvpverın