Teknobaz Rotating Header Image

Windows XP: Görev Yöneticisi – Ä°ÅŸlemlere Öncelik Atayın

Windows Görev YöneticisiYeni bilgisayar sistemlerinin bize en iyi faydalarından biri de bir çok işlemi birlikte çalıştırabilmemiz. Örneğin internette sörf yaparken müzik dinlemek gibi… Bunların yanında bir de DVD filmi DivX formatına çevirirsek. Bilgisayarınız güncel bir sistem bile olsa hafızası (RAM) biz istemesekte zorlanıcaktır.

Görev Yöneticisi’ni (Task Manager) çalıştırmak için Ctrl+Alt+Del’i tuşlayın. Aa ne garip bilgisayar kitlendiği zamanda bunu yapardık dediğinizi duyar gibiyim. Evet işte o işlemi yaptığımızda aslında biz Görev Yöneticisini açmış oluyoruz.

Görev Yöneticisini açmanın bir başka yolu Başlat Çubuğu’nun boş bir yerine sağ tıklayın açılan menüden “Görev Yöneticisi”ni seçin. Böylece fareyi elimizden bırakmadan Ctrl+Alt+Del yapmanın yolunuda öğrendiniz çok şanslısınız.

Ne yapıyorduk? İnternette sörf, müzik ve film çeviriyorduk.

  • Bu iÅŸlemlerden sürekli meÅŸgul olduÄŸumuz internette sörf, eÄŸer sörf için Firefox’u kullanıyorsanız “firefox.exe” nin üzerini saÄŸ tıklayın ve Öncelik Ata> Normalin Ãœstünde’yi seçin.
  • Internet Explorer’ı kullanıyorsanız aynı iÅŸlemi “IExplore.exe” için yapın.
  • Müzik için Winamp kullandığınızı varsayarsak “winamp.exe”nin iÅŸlem önceliÄŸini “Normalin Altında” yapın.
  • Film çevirmek için kullandığınız programın ismi örneÄŸin “VideoConverter.exe” olabilir iÅŸlem önceliÄŸini “Normalin Altında” yapın.
  • Bir de XP’de menüler içinde gezmemizi hızlandırmak için “explorer.exe”nin iÅŸlem önceliÄŸini “Normalin Ãœstünde” yapabilirsiniz.

Hiçbir işlem için İşlem Önceliğini “Gerçek Zamanda” veya “Düşük” yapmayın. Bilgisayarınızın faresini kıpırdamaz hale bile getirebilirsiniz. Sonuçta düğmeden RESET atmak zorunda kalabilirsiniz. İşlem Önceliğini “Yüksek” yapma insiyatifi size kalmış. Zaten işlemler içinde bu seçenekte çalışan bir işlem var. Hangisi mi? “taskmgr.exe” Görev Yöneticisi’nin kendisi. İşlemcinize fazla yüklenmeyin isterseniz. Görev Yöneticisi penceresindeki Bellek Kullanımı çalışan işlemin hafızanızdan kaç Mb nasiplendiğini göstermekte. Örnek ben bu yazıyı yazarken winamp 24.364Kb kullanmış hafızadan. Yani 24.36 Mb Enhancer eklentisi ile birlikte çalıştığı için bu kadar çok sanırım sizde farklı olabilir.

Ne yapmış olduk internette rahatça sörf yaparken aynı zamanda müzik dinledik üstüne bir de film çevirdik. Bu işlemlerden film çevirme olanı bilgisayarımızı kasacak olan, bu işlem sırasında CPU kullanımı %100 değerde oluyor. Buda rahat sörf yapmamızı ve müzik dinlememizi etkiliyor. Sadece film çevirmenin işlem önceliğini düşürmüş olsaydık müzik sörf yapmamızı kasabilirdi. Diyeceksiniz böyle yapınca film çevirme işlemi uzun sürecek? Sörf yapmadan film çevirmek ne kadar sıkıcı olduğunu hatırlatmama gerek yok sanırım.

Burada yaptığımız deÄŸiÅŸiklikler bilgisayar yeniden açıldığında etkili olmuyor. Bu yüzden her açılışta tekrarlamak gerekiyor. Haydi kolay gelsin…

2 Yorum

  1. Can says:

    İşlem önceliklerini kayıt edebilmek için bir araç mevcut. Yani sistem yeniden başladığında tekrar ayar yapmak zorunda kalmadan kayıt edebiliyor.

  2. hakan says:

    anlattıkların güzel bilgiler fakat gerçek zamanda çalışması için sölediklerin çok makinalar için geçerli pentium 2 ler falan sd ram ler falan 😀