Teknobaz Rotating Header Image

Mac’i Hızlandırmanın 10 Hızlı Yöntemi

Mac'i Hızlandırmanın 10 Hızlı Yöntemi

Mac’i Hızlandırmanın 10 Hızlı Yöntemi

Mac’i Hızlandırmanın 10 Hızlı Yöntemi; Mac’ler de yavaÅŸ performans sergileyebilir. Mac’iniz olması gerekenden daha yavaÅŸ çalışıyorsa, buradaki ipuçlarının çeÅŸitliliÄŸi sorunu tanımlamanıza ve gidermenize yardımcı olur. Windows PC’lerde olduÄŸu gibi , Mac’in yavaÅŸ olmasının birçok nedeni vardır.

Mac’inizi “optimize etmek” ve daha hızlı çalışmasını saÄŸlamak için söz veren programlardan uzak durun. Bazı “temizleme” programları – CCleaner’ın Mac versiyonu gibi – geçici dosyaları kaldırabilir ve yer açabilir, ancak Mac’inizin daha hızlı çalışmasını saÄŸlamaz.

Kaynak Aç İşlemlerini Bulun

Çalışan iÅŸlemlerinizi görüntülemek ve çok fazla kaynak harcayanı bulmak için Windows’ta Görev Yöneticisi’ne benzeyen – Etkinlik Ä°zleyicisi’ni kullanın. BaÅŸlatmak için, Spotlight aramasını açmak için Command + Space tuÅŸlarına basın, Activity Monitor yazın ve Enter tuÅŸuna basın.

CPU kullanımına göre sıralama yapmak ve en fazla CPU kullanan çalışan uygulamaları ve iÅŸlemleri görmek için “% CPU” baÅŸlığına tıklayın. Bazı durumlarda, sonlandırmak istediÄŸiniz% 99 CPU’yu kullanan tek bir kaçak uygulama olabilir. Bir iÅŸlemi zorla bırakmak için , tıklatarak seçin ve araç çubuÄŸundaki X düğmesine tıklayın. Önemli bir ÅŸey yapan bir süreci bırakmadığınızdan emin olun. Ä°lk önce kaynak aç bir uygulamayı normal ÅŸekilde kapatmayı deneyebilirsiniz.

Bu iÅŸe yaramazsa, “Görünüm” menüsünü tıklayın ve Mac’inizde çalışan tüm iÅŸlemleri görmek için “Tüm Ä°ÅŸlemler” öğesini seçin. Ayrıca Bellek bölümüne de tıklayabilirsiniz – büyük miktarda bellek kullanan bir iÅŸlem Mac’inizin yavaÅŸlamasına neden olabilir. “Disk” bölümünü de deneyin; diski yoÄŸun kullanan bir iÅŸlem de Mac’inizin yavaÅŸlamasına neden olabilir.

Uygulamaları Kapat

Mac OS X, uygulamaları baÄŸlantı biriminde çalışır durumda bırakmayı sever. Bir uygulama penceresindeki kırmızı “X” düğmesine tıklamak bile kapanmaz – arka planda çalışmaya devam eder. ÇoÄŸu durumda, bu büyük bir sorun deÄŸil. Ancak, Mac’iniz yavaÅŸ çalışıyorsa, bu uygulamaların bazılarını kapatmak isteyebilirsiniz.

Dock’unuzda nokta ile iÅŸaretlenmiÅŸ uygulamaları arayın, ikonlarına saÄŸ tıklayın veya Ctrl tuÅŸuna basıp tıklayın ve “Çık” ı seçin.

Başlangıç ​​Programlarını Kapatmak

GiriÅŸ yaptıktan sonra Mac’iniz yavaÅŸsa, çok fazla baÅŸlangıç ​​programı olabilir.

Başlangıç ​​programlarını yönetmek için, Apple menü simgesine tıklayarak ve “Sistem Tercihleri” ni seçerek Sistem Tercihleri ​​penceresini açın. “Kullanıcılar ve gruplar” simgesine tıklayın, mevcut kullanıcı hesabınızı seçin ve “Giriş Öğeleri” ne tıklayın. Yapmadığınız uygulamaların işaretini kaldırın. Giriş yaparken başlamak istemiyorum.

Mac’inize giriÅŸ yaptığınızda bir programı otomatik olarak baÅŸlatmak istiyorsanız, bu listeye sürükleyip bırakın veya listenin altındaki “+” düğmesini tıklayın ve ekleyin.

Başlatma Ajanlarını Temizleme

CleanMyMac 3’teki gizli özelliklerden biri, arka planda gizlice çalışan ve diÄŸer yazılımları siz olmadan otomatik olarak baÅŸlatabilecek küçük yardımcı uygulamalar olan Launch Agent’ları temizleyebilmesidir. Sürekli olarak baÅŸladığınızı hatırlamadığınız tonlarca iÅŸiniz varsa, Ajan BaÅŸlatma sorununuz olabilir.

Sadece CleanMyMac 3’ü indirip çalıştırın ve ardından gereksiz dosyaları temizlemek için Eklentiler -> BaÅŸlatma ajanlarına gidin.

Şeffaflığı ve Animasyonları Azaltın

Åžeffaflık ve animasyonlar, eski Mac’lerde grafik donanımını zorlayabilir. Bunları azaltmak, iÅŸleri hızlandırmaya yardımcı olabilir – bu hızlanmanızı saÄŸlar.

Bunu yapmak için, Sistem Tercihleri ​​penceresini açın. “EriÅŸilebilirlik” simgesine tıklayın ve asetatları azaltmak için “Şeffaflığı Azalt” seçeneÄŸini iÅŸaretleyin. OS X Yosemite’de, bu seçenek bazı eski Mac’leri önemli ölçüde hızlandırabilir.

Ayrıca “Dock” tercihleri ​​simgesine tıklayıp pencereyi minimize eden animasyonu biraz hızlandırabilen “Genie effect” yerine “Scale effect” öğesini seçmek isteyebilirsiniz.

Web Tarayıcınızı Temizleyin

Web tarayıcınız sadece soruna neden olan uygulama olabilir. Her zamanki ipuçları bir Mac’te de geçerlidir – özellikle Google Chrome’un performansını özellikle Mac OS X’te kötü olarak deÄŸerlendirmek.

Bellek ve CPU kaynaklarını korumak için kullandığınız tarayıcı uzantılarının sayısını en aza indirmeye ve bir seferde daha az sekme açmaya çalışın.

Mac OS X’in içerdiÄŸi Safari tarayıcısını da denemek isteyebilirsiniz, bu Chrome’dan daha iyi performans gösteriyor gibi görünüyor – özellikle de batarya gücü söz konusu olduÄŸunda. Safari’yi kullanmaktan kurtulabiliyorsanız ve Chrome’daki bir özelliÄŸe veya uzantıya baÄŸlı deÄŸilseniz, örneÄŸin, ciddi bir deneme yapmak isteyebilirsiniz.

FileVault Disk Şifrelemesini Devre Dışı Bırak

Mac OS X Yosemite’de FileVault disk ÅŸifrelemesi varsayılan olarak etkindir. Bu, Mac’inizin çalınması durumunda dosyalarınızın yetkisiz eriÅŸimini önleyen güvenliÄŸini saÄŸlar. Ayrıca kiÅŸilerin Mac’inizdeki ÅŸifreyi deÄŸiÅŸtirmesini ve izniniz olmadan oturum açmasını önler.

Bazı Mac’lerde, bu, Mac’in önyükleme veya oturum açma iÅŸleminin çok yavaÅŸ olmasına neden olabilir. Bu durumda, Sistem Tercihleri ​​penceresine gidebilir, “Güvenlik ve Gizlilik” simgesine, “FileVault” baÅŸlığına tıklayın, ve FileVault disk ÅŸifrelemesini kapatın.

Mac’inizin önyüklemesi veya oturum açması çok uzun sürmezse, FileVault’u etkin bırakmanızı öneririz.

Bulucuyu Hızlandırın

Dosyalarınızı görüntülemek için Finder penceresini açtığınızda, varsayılan olarak “Tüm Dosyalarım” görünümüne açılır. Mac’inizde çok fazla sayıda dosyanız varsa, bu görünümün yüklenmesi yavaÅŸ olabilir ve yeni bir Finder penceresi her açtığınızda FInder’ı yavaÅŸlatır.

“Finder” menüsünü tıklayarak ve Finder’da “Tercihler” öğesini seçerek bunun olmasını önleyebilirsiniz. Tercih ettiÄŸiniz klasörü “Yeni Finder Windows Show” altında seçin – örneÄŸin, tüm Finder pencerelerini otomatik olarak Yüklemeler klasörünüze açabilirsiniz. Finder artık Tüm Dosyalarım görünümünü yüklemiyor.

Boş Disk Alanı

Herhangi bir bilgisayarda olduğu gibi, çok az miktarda disk alanınız varsa, disk alanını boşaltmak da işleri hızlandırabilir. Kontrol etmek için, Apple menüsünü tıklayın, “Bu Mac Hakkında” yı seçin ve “Depolama” başlığının altına bakın.

Ä°yi bir boÅŸ alan yığını yoksa , Mac’inizin dahili depolama alanında yer açmak istersiniz.

Her Türlü Sorunu Düzeltmek için SMC’nizi Sıfırlayın

Mac’te çok çeÅŸitli sistem sorunlarını çözebilecek bu yararlı ipucu, ancak çoÄŸu insan – özellikle de deneyimli Windows kullanıcıları – bunu denemeyi düşünmüyordu. Sistem Yönetimi Denetleyicisini (veya SMC’yi) sıfırlamak, yavaÅŸ performanstan baÅŸlangıç ​​sorunlarına ve Wi-Fi donanım sorunlarına kadar her ÅŸeyi düzeltebilir. Bu aslında hiçbir veriyi silmez – Mac’inizi daha düşük seviyede yeniden baÅŸlatmak gibi.

Mac’inizin SMC’sini sıfırlamak için aÅŸağıdaki talimatları izleyin.

Çıkarılabilir bir bataryaya sahip olmayan bir cihaz kullanıyorsanız, bu Apple’ın çok uzun süredir yaptığı tüm cihazlardır, uygulamalarınızı kapatmanız ve ardından basit bir tuÅŸ kombinasyonu kullanmanız gerekir.

Çıkarılabilir Pili Olmadan Daha Yeni MacBook

  1. Dizüstü bilgisayarı bir güç kaynağına takın
  2. Bu tuşların tümünü aynı anda basılı tutun: Control + Shift + Option + Power
  3. Anahtarları serbest bırak
  4. Tekrar açmak için Güç düğmesine basın

Bu sorunu çözmeli – kesinlikle bizim için sorunu çözdü.

Çıkarılabilir Batarya ile Eski MacBook

Çıkarılabilir pili olan eski bir cihaz kullanıyorsanız, sistem yönetimi denetleyicisini sıfırlamak için biraz farklı bir yöntem kullanabilirsiniz.

  1. Dizüstü bilgisayarın fişini çekin
  2. Pili çıkarın
  3. Güç düğmesini 5 saniye basılı tutun
  4. Pili tekrar takın ve her şeyi tekrar açın

Mac Mini, Pro veya iMac

Bir Apple masaüstü kullanıyorsanız, işlem çok basittir.

  1. Kapat ve duvardan çıkar.
  2. 15 saniye bekleyin (veya emin olmak için birkaç tane daha)
  3. Tekrar takın ve açın

Bu noktada sorunlarınız çözülmeli ve umarım yaptığınız işe geri dönebilirsiniz.

Mac OS X’i yeniden yükleyin

Hepsi baÅŸarısız olduÄŸunda, iÅŸletim sisteminizi yeniden yüklemeyi deneyin. Bu her cihaz için iyi bir ipucu – bir iPhone veya iPad’de sorun yaşıyorsanız bile iyi bir fikir.

Önemli ÅŸeylerinizin yedeÄŸini aldığınızı varsayarak, Mac OS X’i Mac’inize yeniden yükleyebilirsiniz . Bu, Windows’u yeniden yüklemekten çok daha kolaydır – herhangi bir yükleme medyası indirmenize gerek yoktur. Özel bir kurtarma moduna geçebilir, kurulumu baÅŸlatabilirsiniz ve Mac’iniz ihtiyaç duyduÄŸu her ÅŸeyi Apple’dan indirir. Ancak baÅŸlamadan önce kesinlikle önemli dosyalarınızın yedeÄŸini almak isteyeceksiniz!

Mac’in Kurtarma Modu , faydalı araçların bir hazinesidir ve bilgisayarınızı silmek ve sıfırdan baÅŸlamak için en kolay yoldur. Mac’inizi kapatın, Command + R tuÅŸlarını basılı tutarken açın. Mac’iniz kurtarma bölümüne önyüklenir.

Daha eski bir Mac kullanıyorsanız (2010 veya daha önceki sürümlerden), Kurtarma Modunu kullanmama ihtimaliniz vardır. Bu aygıtlarda, bilgisayarınızı açarken “Option” tuşunu basılı tutun, ardından kurtarma bölümünü seçin.

Bu seçeneklerden hiçbiri iÅŸe yaramazsa, panik yapmayın! Henüz birkaç seçeneÄŸiniz var. AÄŸ Kurtarma’yı kullanarak bölümlemeden kurtarma iÅŸlemine eriÅŸebilirsiniz : Mac’inizi açarken Command + Shift + R tuÅŸlarını basılı tutun ve Kurtarma özelliklerini sizin için indirir. Bunu baÅŸaramazsanız, macOS Sierra için önyüklenebilir bir USB yükleyici oluÅŸturabilir ve Mac’inizi açarken “Option” ı tutarak önyükleme yapabilirsiniz.

Apple

20 Yıl Önce Üretilen Apple İlk Defa Gün Yüzü Gördü

Apple Logolu Elma!

Comments are closed.