Teknobaz Rotating Header Image

FreeSync Monitörlerde G-SYNC Nasıl EtkinleÅŸtirilir: NVIDIA’nın G-SYNC Uyumlu Açıklaması

NVIDIA sonunda FreeSync’i desteklediÄŸini açıkladı. Aslında, ÅŸirketin gerçekte duyurduÄŸu ÅŸey “G-SYNC Uyumlu” bir programdı. Anlatılmak istenen ÅŸey: NVIDIA’nın kartları ve sürücüleri artık uyarlanabilir senkronizasyon için FreeSync monitörlerle çalışıyor.

Durum biraz kafa karıştırıcı. Bunu düzeltelim mi?


Uyarlanabilir SYNC, FreeSync ve G-SYNC

AMD ve ortakları tarafından sıklıkla “FreeSync” olarak adlandırılan Adaptive Sync, bir monitörün tüm animasyon çerçevesi yüklenmeye hazır olana kadar ekranın yenilenmesini duraklatmasını saÄŸlayan bir özelliktir. Bu, PC’nizin ve grafik kartınızın çerçeveyi ne kadar hızlı oluÅŸturabileceÄŸine baÄŸlı olarak saniyede birkaç kez, daha hızlı veya daha yavaÅŸ gerçekleÅŸir. Çerçeve monitörünüzün yenileme hızından daha yavaÅŸsa, bekleyecektir. Bu, oyundaki hareketin yırtılma olmadan yumuÅŸak kalmasını saÄŸlar.

G-SYNC, NVIDIA’nın adaptif sync / FreeSync’e yönelik markalı alternatifidir. Herhangi bir ek donanıma ihtiyaç duymayan FreeSync’ten farklı olarak, G-SYNC monitörleri GPU tarafından oluÅŸturulan ve ekranda görüntülenen karelerin senkronizasyonunu yönetmek için içinde küçük bir bilgisayar modülü içerir. Bu modül NVIDIA tarafından donanım ortaklarına üretilmekte ve tedarik edilmektedir; bu nedenle G-SYNC monitörleri neredeyse evrensel olarak FreeSync monitörlerinden daha pahalıdır.

Ancak birkaç yıl boyunca, NVIDIA kartlarına sahip PC oyuncuları, daha ucuz monitörlerde adaptif senkronizasyon / FreeSync özelliklerine eriÅŸememe konusunda endiÅŸelendiriyor. 15 Ocak 2019’da yayınlanan NVIDIA sürücü sürümü 417.71’den itibaren, bu artık bir sorun deÄŸil.

G-SYNC Uyumlu G-SYNC Uyumlu

NVIDIA’nın FreeSync monitörler için yeni desteÄŸi “G-SYNC Uyumlu” adlı bir program aracılığıyla. NVIDIA GPU’lar ÅŸimdi yapılandırma aracında etkin olan “G-SYNC Uyumlu” olan FreeSync monitörlerle çalışıyor.

Åžimdi NVIDIA, daha pahalı G-SYNC seçeneÄŸinin, GPU ve monitör kullanan NVIDIA donanımının üstün bir seçim olduÄŸunu düşündüğünü açıkça belirtti. Ancak, birkaç FreeSync monitörünün G-SYNC nimetine layık olduÄŸunu düşündüğünü (resmi marka deÄŸilse) seçtiÄŸini de seçti. CES’te NVIDIA mühendisleri, yüzlerce FreeSync monitörünü bağımsız olarak test ettiklerini ve panel kalitesine, yenileme tutarlılığına, renk doÄŸruluÄŸuna ve diÄŸer kriterlere sahip bir eldivenin zorlu testlerine yalnızca on iki monitörün geçtiÄŸini söyledi . Bu on iki monitör:

  • Acer XFA240
  • Acer XZ321Q
  • Acer XV273K
  • Acer XG270HU
  • Agon AG241QG4
  • AOC G2590FX
  • Asus MG278Q
  • Asus XG258
  • Asus XG248
  • Asus VG278Q
  • BenQ XL2740

Özel G-SYNC donanımının G-SYNC markalı monitörlerde bulunmamasına rağmen, monitörlerin kendisi tarafından sağlanan uyarlamalı senkronizasyonu bağlarsanız, bu monitörlerin otomatik olarak NIVIDA sürücüsünde G-SYNC özelliği etkin olacaktır. FreeSync! Sadece buna G-SYNC denir çünkü bir NVIDIA kartınız var.

NVIDIA daha geniş bir yelpazedeki oyun monitörlerini test etmeye devam ettikçe bu liste büyüyecek. Aslında, henüz piyasada olmayan en az bir FreeSync monitörü , yeni Razer Raptor , piyasaya sürülmeden önce G-SYNC sertifikasına sahip olacak.

Yukarıdaki listede olmayan yüzlerce FreeSync monitöründen birine sahipseniz ne olur? EndiÅŸelenme. Monitörünüz NVIDIA’nın sıkı iç test standartlarını geçemese de, G-SYNC Uyumlu programla deneyebilirsiniz. Uyarlamalı senkronizasyon özelliÄŸi, düşük kare hızlarında yırtılmayı önleyen oyunlarınızın düzgünlüğünde gözle görülür bir geliÅŸme görebilirsiniz. Nasıl olduÄŸunu görmek için sonraki bölüme bakın.

Herhangi bir FreeSync Monitörde “G-SYNC Uyumlu” Modunu Etkinleştirme

Monitörünüz NVIDIA tarafından onaylanmamışsa, G-SYNC Uyumlu modunu etkinleştirmeniz için gerekenler:

  • FreeSync (uyarlamalı senkronizasyon) özellikli bir monitör
  • Bir NVIDIA GTX veya RTX grafik kartı (dahili ayrık kartlara sahip dizüstü bilgisayarlar da iyidir)
  • Bunları baÄŸlayan bir DisplayPort kablosu (Mini-DisplayPort iyidir)
  • NVIDIA GPU sürücüleri, 417.71 veya üstü

Monitörünüzün FreeSync uyumlu olduğunu onayladıktan ve bir DisplayPort kablosu kullanıyorsanız, monitörünüzün ekran menüsünü kontrol edin. Monitördeki fiziksel düğmelerle etkinleştirdiğiniz şey budur. Menüye gidin ve Adaptive Sync veya FreeSync fonksiyonunun etkin olduğundan emin olun.

Åžimdi, Windows’ta masaüstünü saÄŸ tıklayıp “NVIDIA Denetim Masası” nı seçerek NVIDIA Denetim Masasını açın.

Ayrıca Başlat menüsünde NVIDIA Denetim Masasına bir kısayol veya Windows Denetim Masasında bir simge olarak da bulabilirsiniz.

NVIDIA Kontrol Panelinde, sol taraftaki “Ekran” menüsünün altında “Set G-SYNC” seçeneğini görmelisiniz. “Set-G-SYNC” i bir seçenek olarak görmüyorsanız ve monitörünüz tarafından etkinleştirildiğinden eminseniz, monitörünüz için sürücüleri manuel olarak kurmanız gerekebilir.

Set G-SYNC ekranında, eÄŸer birden fazla varsa, ana monitörünüzün seçildiÄŸinden emin olun. Oyunlarınızı nasıl gösterdiÄŸinize baÄŸlı olarak “G-SYNC’i, G-SYNC Uyumlu” özelliÄŸini etkinleÅŸtirin yanındaki onay iÅŸaretini tıklayın. Yalnızca tam ekran modu için mi yoksa hem pencere hem de tam ekran modları için mi etkinleÅŸtireceÄŸinizi seçin.

G-SYNC / FreeSync’i etkinleÅŸtirmek için “Uygula” ya tıklayın. Çok Åžanslısın! En sevdiÄŸiniz oyunlarda daha yumuÅŸak bir oyunun keyfini çıkarın. Bazı oyunlarda, tam ekran veya pencereli modda çalıştırmanıza baÄŸlı olarak daha iyi veya daha kötü olabileceÄŸini unutmayın. Sorun yaÅŸarsanız geri gelip bu ayarı NVIDIA Denetim Masasında deÄŸiÅŸtirebilirsiniz.

Comments are closed.