Teknobaz Rotating Header Image

Trafik: Plakaya Göre Araç Sorgulama

arac_sorgulama_TeknobazSize daha önce internet üzerinden plakaya göre araç sorgulamayı bu yazımızda bahsetmiÅŸtik. Trafik: Plakaya Göre Araç Sorgula. Plakaya göre araç sorgula sistemi e-Devlet sitesi turkiye.gov.tr adresinden ulaşılabiliyor. Yapılan deÄŸiÅŸiklikle beraber “Anayasa ve diÄŸer mevzuatta düzenlenen kiÅŸisel verilerin korunması kapsamında e-Devlet Kapısı’na giriÅŸ yapan gerçek kiÅŸinin yalnızca kendisine ait araç ve sürücü belge bilgisi sorgulama iÅŸlemleri yapabileceÄŸi ÅŸekilde yeniden düzenlenmiÅŸtir. ” Yani artık kendi adınıza kayıtlı olmayan, baÅŸkasına ait plakaları sistem üzerinden sorgulama yapılamıyor. Kendinize ait plakayı sorgulamak için aÅŸağıdaki yönergeleri uygulayın.


e-Devlet Türkiye.gov.tr adresine buradan giriş yapın. sağ üstten sisteme giriş yapın. Daha önce giriş yapmadıysanız. 5 adet yöntemden 1 tanesini seçin.  e-Devlet Şifresi ile giriş yapın veya şifreniz yok ise, şifre alma işlemini site şu şekilde tarif etmiş;

e-Devlet şifrenizi içeren zarfınızı PTT Merkez Müdürlüklerinden, şahsen başvuru ile, üzerinde T.C. Kimlik numaranızın bulunduğu kimliğinizi ibraz ederek temin edebilirsiniz.

Bu uygulama, sizin yerinize başka bir kişinin şifre alıp adınıza işlem yapmasının önüne geçilmesi için gerekmektedir. e-Devlet Kapısı üzerinden verilen hizmetler yüksek güvenlik seviyesi gerektirdiğinden, şifreler başvuru sahipleri için özel olarak oluşturulmaktadır. Bu nedenle ancak kimlik ibrazı ve şahsen başvuru ile şifreler verilmektedir.

e-Devlet Kapısı kayıtlı kullanıcısıysanız ve ÅŸifrenizle giriÅŸ yaptıktan sonra “Profilim” alanında bulunan iletiÅŸim bilgileri kısmına cep telefonunuzu kaydettiyseniz ya da cep telefonunuzu veya hem cep telefonunuzu hem de e-posta adresinizi e-Devlet Kapısında doÄŸruladıysanız ÅŸifre yenileme hizmetinden yararlanarak yeniden ÅŸifre temin edebilirsiniz. Bununla birlikte, mobil imza, elektronik imza, yeni T.C. kimlik kartı veya internet bankacılığı kullanıyorsanız, e-Devlet Kapısına bunlardan biri ile giriÅŸ yaptıktan sonra da ÅŸifre oluÅŸturabilirsiniz.

Åžifre ilk alındığında PTT tarafından iÅŸlem masrafı olarak 2 TL tahsil edilmektedir. Åžifrenin kaybedilmesi, unutulması vb. durumlarda PTT’den alınacak her ÅŸifre için ayrıca 4 TL ücret ödenmektedir. Bu iÅŸlem masrafı dışında herhangi bir yıllık ücret ödenmesi söz konusu deÄŸildir.e-Devlet ÅŸifresi yurt dışında Elçilik ve Konsolosluklardan ücretsiz olarak temin edilebilmektedir.

Mobil İmza ile giriş yapabilirsiniz, mobil imza nasıl alınır şu şekilde açıklanmış;

Mobil elektronik imza GSM iÅŸletmecileri tarafından sunulan bir hizmettir. Mobil imza aboneliÄŸi üç aÅŸamadan oluÅŸur. Ön baÅŸvuru, BaÅŸvuru ve Aktivasyon. Bu hizmeti sunan Turkcell, Avea ya da Vodafone’a baÅŸvurarak ayrıntılı bilgi alabilir ve baÅŸvuru yaparak bir mobil imza edinebilirsiniz.

Turkcell Mobil İmza Bilgi Sayfası
Avea Mobil İmza Bilgi Sayfası
Vodafone Mobil İmza Bilgi Sayfası

Elektronik İmza ile giriş yapabilirsiniz, elektronik imza nasıl alınır şu şekilde açıklanmış;

Elektronik imza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılar tarafından sunulmaktadır. Bu firmaların listesi ve diğer bilgilere www.tk.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Elektronik imzanızı çalıştırabilmeniz için öncelikle kart sürücü yazılımını kurmanız gerekmektedir. Bu yazılım elektronik imza ile beraber gönderilen CD veya diğer medyalar içerisinde bulunabilir veya e-imzanızı aldığınız firmanın internet sitesinden edinilebilir.

Bilgisayarınıza kurulan program ile elektronik sertifikanıza giriş gerçekleştirebiliyorsanız sertifikanız kullanıma hazırdır.

T.C. Kimlik Kartı ile giriş yapabilirsiniz yapmanız gerekenler şu şekilde açıklanmış;

T.C Kimlik Kartı, yakın gelecekte kanuni olarak nüfus cüzdanının yerine geçerek, vatandaşlık kartı olarak kullanılacaktır. T.C Kimlik Kartı, yapılan pilot uygulama kapsamında, Kırıkkale ilinde ikamet eden vatandaşlarımıza verilmektedir. T.C. Kimlik Kartı ile giriş yapabilmeniz için iki yöntem bulunmaktadır.

Standart Kart Okuyucu ile giriş: T.C Kimlik Kartı ve PIN ile giriş yapabilirsiniz. Bilgisayarınızda standart kart okuyucunun sürücüsü kurulu olmalıdır.

Tuşlu Kart Okuyucu ile giriş: T.C Kimlik Kartı ve PIN ile giriş yapabilirsiniz. PIN kodunuzu tuşlu kart okuyucuyu kullanarak girmelisiniz. Bilgisayarınızda tuşlu kart okuyucunun sürücüsü kurulu olmalıdır.

İnternet Bankacılığı ile giriş yapmak yapmanız gerekenler şu şekilde açıklanmış;

AÅŸağıdaki bankaların Ä°nternet ÅŸubeleri aracılığı ile baÅŸka bir ÅŸifreye ihtiyaç duymadan, güvenli bir ÅŸekilde e-Devlet Kapısı’na giriÅŸ yapabilirsiniz. Bunun için aÅŸağıdaki listeden Ä°nternet bankacılığı kullanıcı hesabınız bulunan bankayı seçmeniz ve Ä°nternet bankacılığı kullanıcı bilgileriniz ile giriÅŸ yapmanız yeterlidir.  Akbank, Albaraka, Denizbank, Finans, Garanti, ING Bank, Kuveytturk, Odeabank, Åžekerbank, TEB, Türkiye Ä°ÅŸ Bankası, Yapı Kredi, Ziraat Bankası.

Bu yöntemlerden herhangi birisiyle giriÅŸ yaptıktan sonra, e-hizmetler‘e tıklayın. Hizmet adı kutusuna Adıma Tescilli Araç Sorgulama yazın. Çıkan sonuçlardan seçin. Listede üzerinize kayıtlı araçların bilgileri listelenecektir.

e-devlet Türkiye.gov.tr internet sayfası

Comments are closed.