Teknobaz Rotating Header Image

GİB-Kira Geliri E-Beyanname Nasıl Verilir?

[Teknobaz] Kira Gelir VergisiGelir Ä°daresi BaÅŸkanlığı (GÄ°B) Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi‘ni faaliyete geçirdi.

Bu sisteme göre PTT, banka ve MERNİS kayıtları dikkate alınarak kira beyannameleri GİB tarafından hazırlanıp sizin onayınıza sunuluyor. Eğer doğru ise onaylayabilirsiniz, yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız gerekli düzeltmeleri yaparak beyannamenizi onaylayıp kolayca verebilirsiniz. Vergi Dairesine gitmenize gerek kalmaz.

İnternetten Kira Beyannamesi nasıl verilir?

  • Açılan ekrandan GÄ°RÄ°Åž linkini seçin.
  • Açılan ekranda iki giriÅŸ yöntemi vardır.

[Teknobaz] GÄ°B 2

1. Yöntem:Güvenlik Soruları İle Giriş.

2. Yöntem:İnternet Vergi Dairesi Şifresi İle Giriş. Bu şifreyi bağlı olduğunu vergi dairesine hazır bir dilekçe doldurarak kolaylıkla alabilirsiniz. (Kullanıcı Kodu, Parola, Şifre)

[Teknobaz] GÄ°B 3

  • Gerekli bilgileri girdikten sonra açılan ekranda ÅŸu seçenekler yer alır.

[Teknobaz] GÄ°B 4Banka ve PTT Bilgilerim‘de GÄ°B tarafından banka kayıtları ile otomatik belirlenen kira gelir bilgisi yer alır.

2011 Beyanname Doldur seçeneği ile otomatik olarak hesaplanmış Kira beyannamesi yer alır. Bu beyannameyi iki şekilden biri ile verebilirsiniz. Götürü Gider Yöntemi veya Gerçek Gider Yöntemi.

Götürü Gider Yöntemini seçtiğinizde sabit oranlar üzerinden hesaplamanız yapılır. Diğer indirim bilgilerinide (Sağlık, eğitim, bağış vb. indirimler) girerek beyannameyi tamamlayabilirsiniz.

Gerçek Gider Yönteminde ise ;

Bu yöntemi seçtiÄŸinizde Gelir Vergisi Kanununun 74’ncü maddesinde sayılan türden giderlerinizi belgelendirmek kaydıyla gider olarak düşebilirsiniz.

Bu yöntemi seçtiğiniz takdirde; gider belgelerinizi 5 yıl süreyle saklamanız ve istenildiğinde vergi dairesine sunmanız zorunludur.

  • Gerekli giriÅŸleri yaptıktan sonra Beyanname Özetiniz bölümünde ÅŸu ÅŸekilde bir yazı görülür;

2011 YILINDA TOPLAM 1 GAYRİMENKULDEN 14400.00 TL KİRA GELİRİ ELDE ETTİĞİNİZİ,BU GELİRİNİZE İLİŞKİN GÖTÜRÜ YÖNTEMİYLE 2900.00 TL GİDER YAPTIĞINIZI,YİNE BU GELİRİNİZE İLİŞKİN TOPLAM 870.00 TL İNDİRİMİNİZ OLDUĞUNU BEYAN ETTİNİZ. BUNA GÖRE ;34,50 TL DAMGA VERGİSİ HARİÇ, MART VE TEMMUZ AYLARINDA 2 TAKSİT HALİNDE ÖDEYECEĞİNİZ 2011 YILI TOPLAM GELİR VERGİNİZ 1174.50 TL DİR.

Beyannamemi Onayla ve Gönder seçeneğini seçerek beyanname verme işleminiz tamamlanır. Vergi tutarınızı iki taksit olarak MART ve TEMMUZ ayı içerisinde yatırmanız gerekir.

E-Beyanname doldururken takıldığınız yerleri E-Beyanname 444 0 435 çağrı merkezine danışabilirsiniz.

Kira gelir vergisinde neleri gider yazıbilir, hangi indirimlerden yararlanabilirsiniz aşağıdaki linkte yer alan kılavuzu indirerek öğrenebilirsiniz. Örnekler verilerek kira geliri hesapları açıklanmış.

GİB Kira Geliri Beyanname Düzenleme Rehberi [İndir]

E-Beyanname Tanıtım Broşürü

GÄ°B not düşmüş; “Kira Beyannamenizi Biz Hazırladık, Siz Onaylayın” eh hadi öyle olsun bakalım…

3 Yorum

  1. Sait BAYAR says:

    Mesken kirası elde edenlerin çoğu bir veya iki evi vardır yılda 2400 Tl. ile 3.600 Tl. kiar geliri elde eder. Bir kiracı çıktımı musluğa kadar bozulmuştur. 5000 tl. ile 10.000 tl. masrafla işin içinde zor çıkar.
    Bir çok şehirlerimizde İlçeler dahil. Kiralar aylık 300 Tl. ile başlar 1500 tl. 5000 Tl. aylık kiralardır. Kiraya veren ve kiralayan 100 tl. ile 500 Tl. aylık gösterir. Hiç tespit yapamazsın. Emlak değeri dersen yok denecek kadardır. Bu nedenle İşyeri kiralarının gerçek bedelleri bulunmaya çalışılsın. Mesken kirası alan Zaten bir başka yerde kendisi kira ödüyor. Biraz mantıklı olunması çok iyi olur.

  2. Adem ÅžAHÄ°N says:

    Merhabalar güzel bir anlatım olmuÅŸ ama ben geçen haftalarda da çok defa denememe raÄŸmen giriÅŸ yapamıyorum. Acaba sistem kapatılmışmıdır? Sormadan belirteyim siteye giriliyor ama tc kimlik ve diÄŸer bilgileri doÄŸru girmeme raÄŸmen “Hatalı veya eksik bilgi girdiniz. Lütfen bilgilerinizi kontrol edinizz.” girdiniz diyor. En iyisi vergi dairesine ÅŸifre müracaatı yapmak sanırım..

  3. Himmet Yildirim says:

    yurt disindan beyanname vermeye calisiyorum her seye dogru yazmama ragmen her seferinde lütfen bilgilerinizi kontrol ediniz diyor bir türlü sayfaya giremiyorum
    E-POSTAYLA bildirirseniz memnun olurum selamlaqr