Teknobaz Rotating Header Image

3G ile İnternet Kota Aşımına Dikkat Et! [Cep Telefonu]

Cep telefonundan internete bağlanayım derken cebinizi yakmayın! Hangi GSM operatörünün abonesi olursanız olun 3G İnternet Kota - Teknobazkotayı aşarsanız 1 GB (Gigabyte) başına 50 TL ödemeniz gerekiyor. Dikkatli olun!

3G geldi büyük bir hızla abone sayısı artıyor. Kimisi telefonunun değiştirdi kimisi 3G ile internete heryerden bağlanabilmek için mobil modem alıp dizüstü bilgisayarından bağlandı internete.

Zaman Gazetesin’den Esra Keskin’nin bildirdiÄŸine göre Seda Åžahin diye bir vatandaÅŸ da mobil modem alıp GSM operatörü ile 12 aylık sözleÅŸme imzalamış. Sonra gelen faturalar 100 TL, 422 TL, vs… Neden yüksek faturalar? Çünkü kotayı aÅŸmış.

Uzun lafın kısası yeni bir teknoloji her zaman kolaylıklar getirebilir ama biraz tuzlu olur. Kota aşımı sihirli bir kelime. 1 GB başına 50 TL ödemek zorundasınız. 1 GB’ı gözünüzde büyütmeyin bir-iki tık haber okuyayım, e-posta göndereyim, son maçların gollerini izleyeyim derken hop olmuÅŸ 3 GB! Lütfen dikkat edin.

Bir çok vatandaş 3G hizmetinden yararlanmak için cep telefonu şirketleri ile sözleşmeler imzalamış ama Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya sözleşmeniniz iptal ettiğiniz takdirde herhangi bir ceza ödememeniz gerektiğini söylüyor.

Nazım Kaya diyor ki:

Bu konuda çok sık şikayet alıyoruz. Başından beri konu ile ilgili uyarılarda bulunduk aslında. 4 GB kota veriliyor ve tüketiciler de sınırsızmış gibi algılıyor. Hâlbuki 4 film izleyince bu kota doluyor. Abonelik sırasında tüketicilere bu durum izah edilmiyor ve bilgi alma hakları engelleniyor.

4077 sayılı kanunun 6. maddesi bu konuda tüketiciyi koruyormuş. Sözleşmelerde vatandaşların anlamadığı ifadeler kullanılıyor, mesela kota aşımında 1 megabyte 0,05 TL diyorlarmış. Buytun matemetik yapalım:

  • 1 megabyte = 0,05 TL
  • 1 gigabyte = 1024 megabyte * 0,05 TL
  • 1 gigabyte = 51.2 TL

Gördünüz mü? 1GB 50 TL deÄŸil, 51.2 TL….

Bilinçli tüketici olmak lazım… Lütfen yeni teknoloji ve hizmetleri kullanırken biraz daha dikkatli olalım!

Mobil internet ‘cep’leri yakıyor! [Zaman]

Comments are closed.