Teknobaz Rotating Header Image

Sağlığına Zararlı Telefonları Kullanma! [BTK]

Cep TelefonuBTK (Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu) piyasadaki 46 bin telefonun toplanmasına karar verdi. Gerekçe bu telefonların yaydığı elektromanyetik dalga sınırının yüksek olması, yani sağlığa zararlı.

BTK bu cep ve sabit telefonlarını denetleme iÅŸini rutin olarak yapıyor. Piyasa gözetimi ve denetimleri sonucunda telefonların yaydığı elektromanyetik dalgayı ölçen BTK, önce cihazı ithal eden firmaları da uyarıyor. Telefonlardaki saÄŸlığa zararlı dalgaların “eÅŸik deÄŸerin” altına indirilmesini isteyen BTK, verilen sürede düzeltilmesi yapılmayanların piyasan toplatılmasına karar veriyor.

BTK kararını şu şekilde duyurdu:

Piyasa Gözetimi Laboratuvarında teste tabi tutulmuÅŸ ve test sonuçları doÄŸrultusunda güvensizlik tespiti yapılan cihazların ilgili sorumlu firmalarının güvensizlik nedeni olan olumsuz parametreleri giderememeleri nedeniyle aÅŸağıdaki tabloda bilgileri verilen cihazların 11 Temmuz 2007 tarihli ve 24459 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 4703 sayılı Kanun’ un 11 inci maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendi (“Ãœrünlerin, güvenli hale getirilmesinin imkansız olduÄŸu durumlarda, taşıdıkları risklere göre kısmen ya da tamamen bertaraf edilmesini”) ve 10 Kasım 2008 tarihli ve 27050 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5809 sayılı Kanun’un 53′ üncü maddesinin üçüncü fıkrası (“Elektronik haberleÅŸme cihazları, güvenli hale getirilmesinin imkansız olduÄŸu durumlarda, masraflar üretici tarafından karşılanmak üzere, taşıdıkları risklere göre kısmen ya da tamamen Kurum tarafından bertaraf edilir veya ettirilir.”) hükümleri gereÄŸi; bertarafına karar verilmiÅŸtir.

Sözün özü elinizde aÅŸağıdaki ÅŸu telefonlardan varsa, bir an önce elinizden çıkarın, onların deyiÅŸiyle “bertaraf” edin!

Ee saÄŸlık önemli…

Piyasadaki 46 bin cep telefonu toplanacak [Zaman]

Comments are closed.