Teknobaz Rotating Header Image

Mozilla Firefox Gelecek Planları 3.6, 3.7, 4.0 Sürüm Yenilikleri

Ä°nternet Tarayıcıları aynı iÅŸ için hizmet verseler de farklı yapıları sayesinde kullanıcılar farklı tarayıcıları seçiyorlar. Firefox çıktığı günden beri kullanıcı yanlısı tarafıyla ve sakin geliÅŸim süreciyle istikrarı yakalamış bir internet tarayıcısı. Åžu anki kararlı sürümü 3.5.3 gayet iyi çalışıyor olsa da, önümüzdeki günlerin getireceÄŸi rekabet ortamında geliÅŸimini sürdürmemesi beklenemez. Firefox ileriki zamanlarda 3.6, 3.7 ve 4.0 sürümleriyle gelecek yenilikleri kullanıcılarıyla paylaÅŸtı. HardwareMania’dan SaintLazarus bu yenilikleri bizler için derlemiÅŸ ve gelecekte Firefox nasıl bir tarayıcı olacağını anlatmış.

Firefox 3.6 sürüm ile gelecek yenilikler ve değişiklikler;

3.6 ile gelecek yeniliklerin başında tarayıcının daha da kişiselleştirilmesini sağlayacak olan Personas eklentisi bulunuyor. Şirket bu eklenti ile dış görünüşü mümkün olduğu kadar kişiselleştirilebilir hale getirmeyi planlıyor, ancak halihazırda bunu sağlayan 3.parti yazılımlar zaten mevcut. Bu versiyonda ek olarak aktif tarayıcı sekmesine öncelik tanıyıp daha fazla ağ kaynağı ayıran bir yenilik de mevcut ki bence oldukça iyi düşünülmüş bir özellik. Birden fazla sekmeyle açılan tarayıcı sayfalarında çok daha hızlı bir tepki süresi sağlayacak.

Sekme davranışları da 3.6 versiyonunda değişiklik gösteriyor. Yeni sekmeler en sağda değil, aktif sekmenin hemen yanında açılacak. Alışkanlıklar yüzünden ilk kullanımda biraz itici gelebilir, ama uzun vadede hem zaman kazanmak, hem de ekrana sığmayacak kadar fazla sekme açılmış pencerelerde hayli işe yarayacak gibi görünüyor.

Son olarak Firefox 3.6, Open Web fontlarını destekleyecek. Bu format hem sıkıştırma, hem de metadata desteği sayesinde görüntülenen font ailesini bulabilmemizi sağlayacak.

Windows 7 arayüzü desteğinde ise beklememiz gerekiyor. Aero Peek özelliği 3.6 ile birlikte geliyor olmasına rağmen Jump List ve görev çubuğundaki indirme durumu desteği 3.7′yi beklemek zorunda. Bilindiği gibi Aero Peek sayesinde açılan pencerelerin içeriklerini görev çubuğundan görebiliyoruz.

Firefox 3.6 sürümünü kullanmak isterseniz aÅŸağıdaki baÄŸlantıdan indirin. Ancak hala geliÅŸtirme aÅŸamasında olduÄŸu için günlük kullanımda sıkıntı yaÅŸama ihtimaliniz var. Test pilotu olma cesaretiniz varsa sizi kimse tutamaz 🙂

[indir] Firefox 3.6 beta 1 Türkçe – 7.8 mb

Firefox 3.7 sürüm ile gelecek yenilikler ve değişiklikler;

Firefox 3.7′deki en büyük değişiklik gözle görülmeyecek olan eklenti yönetimi. Flash gibi eklentiler ana tarayıcı işlemlerinden ayrı bir bölgeye taşınarak bu iki işlemin birbiri yüzünden çökmesi engellenecek. “3.5′ten bu yana, özellikle son bir aydır, bir çok sebepten dolayı çökmeler gerçekleşiyor” diyen John Lilly, bu soruna web tabanlı kötü amaçlı yazılımların ve Flash sorunlarının yol açtığını söylüyor. Yeni tasarım sayesinde Firefox farklı görevlere ayrılacak ve çok çekirdekli işlemciler tarafından sunulan tüm avantajlardan faydalanabilecek.

3.7 versiyonunda ayrıca SVG ve CSS standartlarını kullanan yeni grafik animasyonlar bulunacak. Safari ve Chrome tarayıcılarının yöneldiği doğrultuda da Firefox ile birlikte yeni JavaScript uygulamaları bizleri bekliyor.

3.0 versiyonundan beri kullanılan Akıllı adres çubuğu ile hem yeni adresler girebiliyor, hem de daha önce ziyaret ettiğimiz siteleri görebiliyoruz. Bu özelliklere ek olarak akıllı adres çubuğunda 3.7 ile birlikte akıllı çubuk üzerinden açık sekmeler arasında geçiş de yapabileceğiz.

3.7 ile birlikte kullanıcı arayüzünde de dikkat çekici değişiklikler gelecek. Henüz detaylar bilinmiyor, fakat bunlar arasında tüm sekmleri etkileyen genel durdurma ve tazeleme düğmeleri, başlangıç sekmesi yerine başlangıç düğmesi ve menü çubuğu olmadan çalışma özelliği bulunuyor. Pek önemli görünmeyen bir başka değişiklik de Firefox’un Vista ve Windows 7 ekranlarına daha uygun yerleşmesi olacak. Aynı özellik Firefox’un Mac OS X arayüzü için de gelecek.

Firefox 4.0 sürüm ile gelecek yenilikler ve değişiklikler;

Bu versiyonla birlikte çok daha farklı yenilikler bizleri bekliyor. Her tarayıcı sekmesi kendi işlemini yapacak. Yani Firefox 4′te tam anlamıyla çok çekirdekli işlemci mimarisinden faydalanılacak ve hem performans, hem de tutarlılık anlamında oldukça yol katedilmiş olacak.

Firefox’un güçlü kalelerinden biri olan eklentilerde de 4 versiyonunda yenilikler olacak. JetPack adı verilen yeni add-on çerçevesi, Chrome tarayıcısı gibi web tabanlı teknolojilerden oluşacak (halihazırda Firefox XUL kullanıyor).

Uyumluluk tarafında ise Mozilla’ya göre JetPack uzantıları hem geliştirmek, hem de paylaşmak için çok daha uygun. En önemlisi, tarayıcının baştan başlatılması gerekmeden kuruldukları veya güncellendikleri an çalışabiliyorlar. Mike Shaver, 4.0 versiyonunun desteklediği add-on mimarisine geçişle birlikte eski teknolojiyi tamamen bırakmak niyetinde olduklarını, bu yüzden geliştiricileri şimdiden JetPack üzerinde çalışmaya ikna etmeye çalıştıklarını söylüyor.

Son olarak 4.0 ile birlikte tarayıcının dış görünüşü de büyük ölçüde değişiyor. Kimilerine göre Chrome tarayıcısının tıpkısı olacak olan (birleştirilmiş arama çubuğu, durum çubuğunu alta taşıyabilme ya da sekmeleri pencerenin en üstünde tutabilme özelliği vs.) bu arayüz, John Lilly’e göre mümkün olduğu kadar fazla içerik görüntüleyecek şekilde tasarlandı.

Firefox’tan üç yeni güncelleme yolda:3.6, 3.7 ve 4.o [hARDWAREMANIA SaintLazarus]

[indir] Firefox 3.6 beta 1 Türkçe – 7.8 mb

1 Yorum