Teknobaz Rotating Header Image

Doğum İzni Nasıl Alınır?

kk_do1.jpgÇalışan kadınlar hamile kaldıklarında ne tür sosyal haklara sahip olurlar? Yasalarca belirlenen izin süresi ne kadardır, gerekli olan belgeler hangileridir? Doğum öncesi ve sonrasında annelere verilen birçok yasal hak var. Kadın Online sitesi bunu gibi önemli sorulara cevapları içeren bir yazı yayımlamış ve bizi aydınlatmış.

Doğum izni nasıl alınacağını ve yapılması gerekenler;

Bir anne adayının doğum izni ne zaman başlar?
İş kanunun 74. maddesine göre bir anne adayının doğum izni doğumdan sekiz hafta önce başlar. Gebelik normal şartlar altında 40 hafta olduğuna göre başlama zamanı 32. haftaya tekabül eder.

Hamilelik döneminde ve doğum sonrasında izin süresi ne kadardır?
İzin süresi 8 haftası doğumdan önce, 8 haftasi doğumdan sonra olmak üzere toplam 16 haftadır. İstendigi takdirde, sağlık durumu iyiyse ve doktor onay veriyorsa doğumdan üç hafta öncesine kadar çalışılabilir. Çalışılan bu süreler doğum sonrası izne eklenir. İstenirse bu süreler sonunda işçi 6 aylık ücretsiz izin kullanabilir ve bu süre yıllık izin sürelerini etkilemez.

Çoğul gebeliklerde süre daha uzun mudur?
Çoğul gebeliklerde ise doğumdan önceki sekiz haftalık süreye iki hafta daha ilave edilir.

Hamileliğini sağlıklı geçiren bir anne adayı tüm iznini doğum sonrası kullanma hakkina sahip midir?
Daha önce de belirttiğimiz gibi ancak doğumdan üç hafta öncesine kadar çalışılabilir ve bu süre doğum sonrası süreye eklenerek kullanılabilir.

SSK’lı, BaÄŸ-Kur’lu ve Emekli Sandığı mensubu anne adaylarının gerekli izni alması için izlemesi gereken prosedür nedir?

  • Firmanızın muhasebe bölümünden çalıştığınız firmanin hangi sigorta müdürlüğüne baÄŸlı olduÄŸunu öğrenmelisiniz. Firmanın adresine göre doÄŸru kuruma gidilmesi gerekir. Aksi takdirde size iÅŸlem yapmazlar.
  • Doktorunuzdan beklenen doÄŸum tarihini öğrenin. Bu tarihten en fazla 8 hafta öncesini hesaplayın ve randevu almanız gereken günü hesaplayın. Kadın doÄŸum bölümünden herhangi bir doktordan randevu alın.
  • Ä°ÅŸyerinizden aldığınız vizite kağıdı ve saÄŸlık karnesiyle hastaneye gidin. Doktor doÄŸum tarihi konusunda sizinle aynı fikirde olursa size doÄŸum izin belgesini verecektir. Doktor raporu almadığınız takdirde doÄŸum öncesi izin hakkınızı hukuki olarak kaybedersiniz.
  • Bu belgeyi saklamanız gerekir. DoÄŸum ücretinizi almak için bu belgeye ihtiyacınız olacak. Ve doÄŸum izniniz bu belgenin verildiÄŸi tarihte baÅŸlar.

Doğum İzni Nasıl Alınır? [Kadın Online]
Tiffany Pregnant
[flickr – SSB Photo]

Comments are closed.