Teknobaz Rotating Header Image

TEMA Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, Bağbahçe Dergisi

Ä°stanbul’da, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden Anadolu yakasına geçtiÄŸinizde Kozyatağı’na gelmeden önce, saÄŸda TEM otoyolunun ortasında kalmış küçük bir kulübe ve etrafında çok güzel bir bahçe görürsünüz. Ankara ya da Ä°zmit seyahetlerimde otoyolun ortasında kalmış bu yeÅŸillik alanda bu kulübenin ve bahçenin inÅŸasını gözlemledim. Ä°ÅŸte bu bahçe TEMA’nın Nezahat GökyiÄŸit Botanik Bahçesi‘dir.

NGBB

NGBB‘nin (Nezahat GökyiÄŸit Botanik Bahçesi) amacı insanlara doÄŸanın güzelliklerini göstermek, bahçecilik konusunda insanları bilgilendirmek, bir anlamda unuttuÄŸumuz deÄŸerlerden olan bahçe kültürünü tekrar canladırmak.

Çok güzel bir internet sitesi var. Burada bahçecilik hakkında çok güzel bilgilere erişebilirsiniz.

NGBB yurtdışında örneklerini gördüğümüz çok güzel bir dergi yayınlıyor, Bağbahçe. Basılı versiyonu için abone olabileceğiniz gibi bütün sayılarına PDF formatında ulaşabilirsiniz. Son sayısından bazı bölümler: Limonluk, Ağaçlar, Nar, Sarmaşık, Acıbiber.

Eskiler müstakil evlerde yaÅŸar, bahçecilik ile uÄŸraşırlarmış. Sonra ne olduysa apartmanlaÅŸma baÅŸlamış, o eskinin konakları, evleri birer birer yok olmuÅŸ. Bahçeler kaybolmuÅŸ, evlerimizdeki saksılarda bahçe özlemimize çare arar olmuÅŸuz. Ne acı, ne acı! MeÅŸhur lâf olmuÅŸ “Bir mezarlıklar, bir de askerî alanlar yeÅŸil kaldı“. Ä°stanbul için buna bir de otoyol arasında kalan bölgeleri ekleyebilirsiniz. Ne acı, ne acı!

Teşekkürler NGBB. Unuttuğumuz bahçe sevgisini, kültürünü hatırlamak için attığınız ilk adım için teşekkürler.

Nezahet Gökyiğit Botanik Bahçesi
Bağbahçe

1 Yorum

  1. […] Tema deyince Tema Vakfı‘nı da unutmayalım… […]