Teknobaz Rotating Header Image

TÃœRKSAT’tan Ä°nternet Sitesi Hazırlayanlar için Tavsiyeler Rehberi

bc-turksat.jpgTÃœRKSAT‘ta alanında uzman akademisyenler tarafından oluÅŸturulan bir grup tarafından “Kamu Ä°nternet Siteleri Standardizasyonu” çalışmaları kapsamında  “Kamu Ä°nternet Siteleri Standartları ve Önerileri Rehberi” hazırlanmış.

Aslında Kamu İnternet Sitelerindeki standardizasyonu sağlamak için bir Kamuya ait internet sitesinin nasıl olması gerektiğini anlatan bir tasarım rehberi ama bütün web sitesi veya blog sahiplerinin kullanılabileceği önerileri içeriyor.

PDF formatında, 209 sayfalık ve 5 Mb boyutundaki dokümanda yer alan tavsiyelerden bazıları şunlar;

  • Tasarımcılar, hedef kullanıcı kitlesine göre tasarım yapabilmek için genel kullanıcı profilini çıkarmalı ve kullanmalıdırlar.
  • Ä°nternet sitesi içerisinde kullanılacak “Buraya tıklayın” ÅŸeklindeki ifadeler kullanıcıya anlamlı gelmeyebilir.
  • Ä°nternet sitesi içerisinde konuyla alakalı baÅŸka sayfalara baÄŸlantılar verilmelidir.
  • Resim baÄŸlantılar yerine yazı baÄŸlantıları kullanılmalıdır.
  • Ä°nternet sitesindeki tüm yazılar en az 12 punto olarak kullanılmalıdır.
  • Sütun sayısı en az sayıda tutulmalıdır.
  • Resim dosyalarının boyutları çok dikkatli kontrol edilmeli, mümkün olduÄŸunca küçük dosya büyüklükleri kullanılmalıdır.
  • Site içerisindeki yazılar farklı ekran çözünürlüklerinde sorunsuz olarak okunabilmelidir.
  • AraÅŸtırmalar, 12 punto ile Times New Roman, Georgia, Arial, Helvetica veya Verdana fontlarıyla yazılan yazılar arasında okuma hızı ve kullanıcı tercihlerinde büyük farklar olmadığını göstermektedir.
  • Yazıda kullanılan koyu, eÄŸimli veya alt çizgi gibi stiller sadece kullanıcının önemli noktalara dikkatinin çekilmesi için kullanılmalıdır.

Rehberde daha bir çok konu örnekleri ile açıklanmış. Verilen rehber cümlesinden sonra nasıl olmalı veya olmaması gerektiği internet sitelerinin ekran görüntüleri üzerinden  gösterilmiş.

Benim dikkatimi çeken nokta ise çoğu Kamu kurumuna ait site olumlu örnek olarak verilmiş olması ve Bağlantılar (Linkler) sayfa 2.10/2 başlığı altında bir örnekte ise Bildirgec sitesine ait bir sayfanın ekran görüntüsünün olumsuz örnek olarak verilmesi ve şu açıklama yazılmış.

Bu internet sitesinde aynı metin içerisinde birden çok bağlantıya yer verilmesine rağmen bunlardan hiçbiri açık bir şekilde etiketlenmemiştir. Verilen bağlantılardan bazılarının konu başlığı ile ilişkili olmadığı ve birbirine benzer olduğu görülmektedir. Bu şekilde bir etiketleme kullanımından kaçınılması gerekmektedir.

Konu ile ilgili link vermeme ifadesi doÄŸru iken, açık bir ÅŸekilde etiketlenmemiÅŸ ifadesi ile bir çok blog sahinin kullandığı bu link verme yöntemi olumsuz örnek olarak sunulmuÅŸ. Tabi bu olumsuz örnek Bildirgec‘in deÄŸil, o yazıyı yazan Bildirgec üyesine ait. Ya da bu açık bir ÅŸeklide etkiketleme bir olumsuz örnek mi?

Devlet gözüyle bir “Ä°nternet sitesi nasıl olmalıdır, nasıl tasarlanmalıdır?

[indir] Kamu Ä°nternet Siteleri Standartları ve Önerileri Rehberi– 5 Mb. – TÃœRKSAT

Comments are closed.