Teknobaz Rotating Header Image

Alexa Algoritmasını Değiştirdi, Hedef Daha Doğru Derecelendirme

Alexa derecelendirme (ranking) algoritmasını değiştirdi. Tabii bu değişiklikten olumlu faydalanlar olduğu gibi, olumsuz yönde etkilenenler de oldu. Peki şimdi niye bu değişiklik! Gelin Alex blogundan takip edelim.

Alexa

Alexa 1998 yılında web sitelerinin derecelendirmesin başladığında amacımız Alexa araç çubuğunu (toolbar) kullananların en çok hangi siteleri ziyare ettiğini göstermekti.

Bir süre sonra Alexa bütün web sitelerinin derecelerinin, sıralarının ölçüldüğü bir platform haline geldi.

Yeni algoritmamız ile artık çok daha değişik kaynaklardan bilgi topluyoruz, bu bize web sitelerinin bütün internet kullanıcıları arasındaki değerini gösterme imkânını tanıyor.

Kullanıcılarımız bize Alexa araç çubuğu dışında bilgi toplayacabileceğimiz çok değişik kaynaklar tavsiye ettiler ve bunları uygulamaya geçirmek için çok çalışıyoruz. Tabii henüz sırlarımız söyleyecek değiliz ama önümüzdeki haftalarda, aylarda bu değişiklikleri görmeyi bekleyebilirsiniz.

Sitemin Alexa Sırası Değişti, Site ile İlgili Daha Önce Yanlış Olan Neydi?

Siteniz Alexa sırası (ranking) daha önce yanlış değildi ama farklı bir sıra idi. Daha önce sıralama bilgileri sadece Alexa Toolbar kullanıcılarından geliyordu, bu yeni algoritma ile daha geniş bir internet kullanıcısının bilgileri değerlendirilerek sıralama yapılıyor.

Yani anlaşılan Alexa kendisine gelen Alexa’nın sıralamaları doÄŸruyu göstermiyor, sadece Alexa Toolbar kullanıcılarını ölçüyor eleÅŸtirisini aÅŸmak için böyle yeni bir algoritma geliÅŸtirdi. Tabii burada net olmayan nasıl bir algoritma bu, Alexa Toolbar dışında hangi kaynakları kullanıyorlar?

Bu yeni algoritma ile Teknobaz olumlu etkilenenlerden, daha dün sıramız 390 bin civarında idi ve Türkiye sırası 7 bin civarında idi. Bugün ise Teknobaz’ın sırası 308.592 ve Türkiye sırası 5.041

Olumsuz etkilenelere gelince, mesela hatırladığım kadarıyla Nahnu‘nun sırası 100 binin altında düşmüştü ama ÅŸimdi 160.338. Selçuk Hoca‘nın da sırası 100 binin altındaydı herhalde, ama ÅŸu anda 106.960.

İsterseniz bu yeni algoritmayı bir anket ile değerlendirebilirsiniz, buyrun Alexa New Rankings Feedback

Site sahipleri, blog sahipleri sizde durum nedir? Yükselenler, düşenler…

4 Yorum

  1. Burak says:

    Yeni algoritma sanırım hoÅŸuma gidecek…

  2. Vallaha gerçiÄŸi söylemek gerekirse, 270.000’lerden 192.000’lere geldim.. Ne olduÄŸunu anlamlandırmak biraz zor oldu, taa ki bu haberi okuyasıya kadar:) %30’luk bir yükseliÅŸten bahsediyoruz, vay anasını sayın seyirciler diyoruz..:)

  3. Bana kalırsa Alexa’nın yeni sistemi ÅŸu an test aÅŸamasında ve bir süre daha dalgalanma devam edecek. DeÄŸerler yerine oturunca Alexa’nın daha önemsenir bir ölçüt olacağı da muhakkak.

    Bu arada benim sitemin puanı deÄŸiÅŸiklik haberlerinden sonra üç kez deÄŸiÅŸti. Åžu an 100.000-110.000 bandında gidip geliyor. Borsa endeks yorumu gibi oldu 🙂

  4. […] Alexa internetin bir nevî derecelendirme (rating) platformu, 1998 yılından beri bu görevini yerine getiriyor. Aslında Alexa konusunda çok eleÅŸtiriler var, yaptığı derecelendirmenin doÄŸru olmadığı konusunda. Bu eleÅŸtirilere karşılık vermek için Alexa son zamanlarda derecelendirme (ranking) algoritmasını deÄŸiÅŸtirdi, bknz Alexa Algoritmasını DeÄŸiÅŸtirdi, Hedef Daha DoÄŸru Derecelendirme […]