Teknobaz Rotating Header Image

Yeni Google Logosu, Legolu Google ve Anlamı

Google LegoGoogle önemli günler için klasik görüntüsünün dışında günün anlam ve önemini belirten deÄŸiÅŸik logo tasarımlarını sayfasına taşıyor, bknz Holiday Logos and Events — Google style! 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için de ayrı bir logo yapmıştı, bknz Google’ın Saklı Sayfalarını Ziyaret Edin

Son logo tasarımlarından birini de bugün yayınladı. Dünyaca tanınan ve bir çok çocuğun oyuncağı olan Lego oyuncakları ile yapılmış bir logo tasarımı. Logoda, legolarla yazılmış bir Google yazısı ve bir çocuk görüyoruz.

Peki neden bugüne özel Legolu bir logo?

Bugün, yani 28.Ocak.2008, Lego oyuncaklarının 50. doğum günü, bknz LEGO.com 50th Anniversary Brick

Happy Birthday Lego

İlk Lego oyuncakları 1932’li yıllarda Ole Kirk Christiansen tarafından tahtalardan Danimarka’da yapılmaya başlanmış. Değişikliklerle son görünümüne gelen Lego oyuncaklarının patenti 28.Ocak.1958 yılında alınmış. Yani bundan 50 yıl önce…

Lego kelimesinin anlamı ise Danimarka dilindeki “leg godt” kelimesi kısaltılarak elde edilmiÅŸ. Anlamı ise Ä°ngilizce “play well“, yani “iyi oyna”.

Legolarla oynamayan yoktur herhalde. Birbirine kenetlenen kutucuklarla hayal gücünüzün sınırlarını zorlayarak bir çok şey üretebiliyorsunuz. Kendi oyuncağınızı kendiniz üretiyorsunuz.

Bakın birileri çok önceden Legolarla gerçek Google logosu yapmışlar bile, bknz Google Logo ve Lego Legos

Tabii buradaki asıl soru “Google neden Lego’nun doÄŸum gününü kutluyor, Google’ın Lego’ya ilgisi nereden geliyor?” Biraz araÅŸtırma ile bu sorunun cevabını buluyoruz. Anlaşılan o ki Google’ın kurucuları Larry Page ve Sergey Brin‘in Lego’ya ilgili var. Ama bugünkü logonun ilgiden çok daha büyük bir anlamı var onlar için, Google için.

Larry Page ve Sergey Brin Stanford Ãœniversitesi’nde doktoralarını yaparken Dijital Kütüphane Projesi‘ne baÅŸlarlar, sonradan bu proje Google olacaktır. Yazdıkları robot ve PageRank algoritması ile internetin derinliklerinde dolaşıp web sitelerini indekslemeye baÅŸlarlar. Bunun için doÄŸal olarak çok büyük disk kapasitesine ihtiyaçları vardır ve o zaman Stanford Ãœniversitesi de öğrencilerine verebileceÄŸi en büyük diskleri – 10 tane 4 GB’lik – 40 GB vermiÅŸ. Ve Larry Page ve Sergey Brin de bu diskleri barındırmak için legolarla bir saklama ünitesi yaparlar, bknz The Original GOOGLE Computer Storage [Page and Brin] (1996)

Ä°ÅŸte Google’ın bugünkü Lego Google Logo’su bir anlamda Google’ın Lego’ya vefa göstergesi 😉

Doğum günün kutlu olsun LEGO…

9 Yorum

  1. iso1000 says:

    Gerçekten güzel yazı, Lego’nun 50 yılı olduÄŸunu anlamıştım, ama Google ile ilÅŸkisini belirtmeniz çok güzel olmuÅŸ. TeÅŸekkürler.

  2. Çok güzel. Ellerinize saÄŸlık bir LOGOçılgın(!) olarak teÅŸekkür ederim 🙂

  3. Fikirsel says:

    Benim tek şaşırdığım resimden ilgili google aramasına link vermemeleri oldu.

  4. […] 28.Ocak.2008′de Lego‘nun 50. doÄŸum gününü özel bir logo ile kutlamıştı, bknz Yeni Google Logosu, Legolu Google ve Anlamı. Antonio Manfredonio da bu logoyu legolarla bire bir yapmış. HoÅŸ olmuÅŸ, deÄŸil […]

  5. […] Google özel günler için klasik logosunu deÄŸiÅŸtirerek, o günün anlam ve önemini belirten logo ile yayınlanıyor, bknz Yeni Google Logosu, Legolu Google ve Anlamı […]

  6. PıNaR says:

    Teşekkürler.. Ben bunları çok merak ederdim önceden.

  7. […] Google’ın Lego ile ne ilgisi olabilir? bknz, Yeni Google Logosu, Legolu Google ve Anlamı […]

  8. hakan says:

    vallahide çok güzel;)

  9. aliye says:

    hiç güzel şeyler yok