Teknobaz Rotating Header Image

Medya Okuryazarlığı Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu

Medya OkuryazarlığıRTÜK (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu) ile MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) işbirliği ile Medya Okuryazarlığı Projesi kapsamında tüm ilköğretim okullarının 6.,7., ve 8. sınıflarında seçmeli olarak Medya Okuryazarlığı dersi verilecek.

Öğrenciler istedikleri yılda bu dersi seçmeli olarak alabilecekler ve bir kez aldıktan sonra tekrar etmeyecekler. Dersi Sosyal Bilgiler öğretmenleri verecek.

Bir kişinin yılın %19’unu televizyon karşısında geçirdiğini düşünürsek, bilinçli bir şekilde televizyon izlemenin, medyayı takip etmenin, internete girmenin önemi açıkça görülmektedir.

RTÜK sitesinde “Medya Okuryazarlığı Nedir?” sorusunu şöyle açıklamış.

Medya okuryazarlığı, yazılı ve yazılı olmayan, büyük çeşitlilik gösteren formatlardaki (televizyon, video, sinema, reklamlar, internet v.s) mesajlara ulaşma, bunlarıçözümleme, değerlendirme ve iletme yeteneği olarak tanımlanmaktadır.

Ayrıca “Medya Okuryazarlığı Projesinin Amacı” şöyle belirtilmiş.

Medya Okuryazarlığı Projesinin amacı, medya karşısında etkiye en açık, en hassas grubu oluşturan çocukların, medya kurumunun yapısını, işleyişini, kurgulanmış içeriğin bilinçli bir şekilde değerlendirilmesini ve eleştirel olarak izlemesini özetle, medya ile ilgili doğru soruları sorup doğru yanıtları bulabilmesini sağlamaktır. Diğer bir ifadeyle Medya Okuryazarlığı projesi, medyayı doğru okuyan, yaşadığı çevreye duyarlı, ülkesinin sorunlarını bilen medya mesajlarını akıl süzgecinden geçirebilen bireyler yetiştirilmesini amaçlamaktadır.

Medya Okuryazarlığı dersinde okutulacak dersler şunlar;

  • Ä°letiÅŸime GiriÅŸ (2 ders saati)
  • Kitle Ä°letiÅŸimi (2 ders saati)
  • Medya (7 ders saati)
  • Televizyon ( 4 ders saati)
  • Aile, Çocuk ve Televizyon (9 ders saati)
  • Radyo (3 ders saati)
  • Gazete ve Dergi (3 ders saati)
  • Ä°nternet (Sanal Dünya) (6 ders saati)

Ayrıca medya Okuryazarlığı dersi hakkında daha çok bilgiyi gerek velilere, gerekse öğretmenlere rehber olacak “İlköğretim Medya Okuryazarlığı Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu”nu okuyabilirsiniz. EÄŸer bu link çalışmazsa Google’ın önbelleÄŸinden de okuyabilirsiniz: Ä°lköğretim Medya Okuryazarlığı Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu

Medya Okuryazarlığı dersinin zorunlu hale gelmesi dileğiyle.

Medya Okuryazarlığı [RTÜK]
Okullarda Medya Okuryazarlığı Dersleri BaÅŸlıyor…RTÃœK Medya Okuryazarlığı EÄŸitim Ordusunu Kuruyor… [RTÃœK]
Medya Okuryazarlığı Projesi [RTÜK]

80 Yorum

  1. fırat says:

    nasıl amacına uygun değil hele söyle sen

  2. zümrüt says:

    böyle bir dersin RTÃœK VE MEB iÅŸbirliÄŸiyle ilköğretim öğrencilerine seçmeli ders olarak vermesi oldukça iyi ancak neden sosyal bilgiler öğretmeni bu dersi veriyor ona akıl erdiremedim. onca iletiÅŸim mezunu varken ve bu öğrenciler 4 yıl boyunca bunun eÄŸitimini alıyorken bundan iyi daha kim anlatabilir öğrencilere bu dersi… iletiÅŸim öğrencilerine formasyon hakkı verilsin!!!

  3. nıhal says:

    İlköğretim okulunda Medya okur yazarlığı dersine ben de giriyorum . Gayet aktif geçiyor derslerimiz çok eğlenceli . Sosyal Bilgiler öğrt. giricek die illaki bi zorunluluk yok . Benim branşım bilgisayar . Ama giriyorum. Öncelik olarak sosyal bilg. öğrt. leri girebiliyordur belki de. Çok guzel konuları var. Öğrencilere gazete hazırlatıyordum, reklam filmi çektiriyordum , bilgi yarışmaları medyadan, guncel konulardan vs . Öğrenciler için çok faydalı bir ders.

  4. metin says:

    Gazete okumayan sosyalciler bu dersi nasıl anlatacaklar acaba. Çünkü onlardan çok var.Normal şartlarda gayet güzel düşünce.

  5. ebrar says:

    çok güzel bir proje olmuş yapanların ellerine sağlık

  6. bilge says:

    bir müdürün ya da bir sosyal bilimler öğretmeninin medyaokuryazarlğı dersine girmesi hem verimsiz hem de çok saçma yıllarca bunun eÄŸitimini alan insanlara fırsat tanınmaması kadar kötü bir ÅŸey yok TÃœRKÄ°YE’DE eÄŸitim sistemi böyle devam ettiÄŸi sürece dersler boÅŸ verimsiz ve lay lay lom olarak geciçek öğrenci önce mutlu sonra piÅŸman

  7. onur says:

    yhaaa süper biÅŸi bu bu sene bizde görüyoz mutluyum heyoooo heyooo 😀

  8. kenan says:

    bence hayatımda gördüğüm en güzel ders bu dersten zayıf alan bence geri zekanın ötesindedir

  9. aslı says:

    saçma bi drsede benziyoo ama raastırma olduğundan ii bi ders beğeniyom birazz ama öğretmeni biraz kjötü dilek köksall pohoyytt

  10. Rumeysa says:

    bişey soracam ya arkadaşlar ben bir ödev arıyorum medya okur yazarlığı ile ilgili öğretmen bir ödev verdi hiç bulamadım nerdeyse ödevin konusu şu iyi bir medya okuryazar olabilmek için devlete, medyaya, sivil toplum kuruluşlarına, aileye,öğretmene ve bireye düşen görevler nedir bulamadım ya bunları.

  11. semanur says:

    yha sıkıcıda diiLL eyLenceLide normaL Bi DeRs beNCe

  12. journalist says:

    tamam dersin mantığı çok iyi evet müfredata koyulması gereken bir ders ama bu dersi medyayı tanıyan ve bilen iletişim mezunlarının vermesi gerekir. iletim ve medya konusunda eğitim almamış bir kişi öğrenciler için ne kadar verimli olabilir ki.

  13. berna says:

    bence dersim için olur ama bence haa

  14. esra says:

    güzel ama sıkıcı

  15. Burcu says:

    Ben medya okuryazarlığı dersini seviyorum ama bazen sıkıcı oluyor.Ama daha çok bilgilendirme yapılsa daha iyi olur.

  16. erkan says:

    hepınıze katılıyorum cok sıkıcı bır ders

  17. legend says:

    bence çok saçma hiç eğlenceli geçmiyor onun yerine matematik gibi daha zor mantık yürütücü dersler olsa daha iyi olur.derslerin sıkıcılığından dolayı insanda bir sinirleme ol
    uyo

  18. sanane says:

    bu ne biçim bi derstir yhaaaa.hemde öğretmen müdür yardımcısı

  19. burak says:

    bizim derse türkçe hoçası giriyor

  20. edanur says:

    bencede neden sosyal bilgiler öğretmeni anlatıyor kendi öğretmeni olmalı

  21. damla says:

    bencede

  22. mevlüt says:

    ben bu dersi seviyorum çünkü çok iyi ders herkes sevmeli 🙂 🙁
    :X ?:………… Qqq

  23. elif solmaz says:

    boÅŸuna 4 yıl vererek iletiÅŸim fakültesinde okuyoruz sonra hocalar utanmadan onlarda 6 ay eÄŸitim aldı diyor sisteme bak o kadar kolaysa bizim onca yılımızı niye yedinizki herkes 6 ay okusun… adamlar prof, doç oluyor ama eÄŸitim adına hiç bi çalışmaları olmuyor… herzaman öğrencinin hakkı yeniyor.. önünde sonunda o dersi biz vercez hakkımız olanı alacağız….

  24. ümitcan says:

    bence bu ders cok kötü

  25. hüseyin says:

    bence bu ders cok geri zakalı

  26. ferhat says:

    bence bu ders çok kötü bu dersin kalkmalı ve salak bir ders

  27. hüseyin says:

    bence budersiyi birders degilçünküsaçma

  28. hatice says:

    merhaba
    öncelikle dersi sevmeyen kişilere hak vermek lazım.çünkü ders amacına uygun işlenmiyor.derse giren öğretmenlr ve idareciler ya bu derse girmiş olmak için giriyorlar yada kendi derslerinde kalan eksiklikleri gidermek için. herkes kendi işini yapmalı.branşı olmadığı konulara burnunu sokmamalı.mesala ben gazetecilik öğretmenliği mezunuyum.ve bu derse daha önvce girdim.dersimiz gayet eğlenceli akıcı geçiyor.çünkü bu derse laf olsun diye girmiyoruz.içeriğini derse giren hocaların doldurduğu bir ders elbette sıkıcı gelir.oysa medya ile gün boyu içiçeyiz.bunu zevkli hale getirmek sadece alanında uzman eğitmenlerele olur.ne yazıkki bunu düşünen yok.herkes cebine girecek 3 kuruşun hesabını yapıyor.biran önce bu ders zorunlu olmalı ve sadece iletişim fakültesi çıkışlı forasyonu olan kişilerce verimeli.

  29. Emre says:

    Ben Sosyal Bilgiler Öğretmeniyim ve bu derse giriyorum..
    Sosyal Bilimlerin sınırlarını bilmeden, bence kesin yargılara varmayın. Şüphesiz sizin algılayamayacağınız genişlikte bir formasyonumuz olduğu için bu dersler bize layık görülüyor.

    Öğretmenin kişisel gelişimi ile alakalıdır, nekadar donanımlıysa her ders okadar güzel geçer.
    Saygılarımla..

  30. derya says:

    bu ders çok iğrenç bir ders çok gerizekalı salak manyak