Teknobaz Rotating Header Image

Dizüstü Bilgisayar (Laptop): Ekran Kalitesini Test Edin

DizüstüChip‘in “Dizüstü Bilgisayar Satın Alma Rehberi” yazısından devam edelim…

Dikkat ettiniz mi? Kimi dizüstü bilgisayarların ekranları daha parlak görünüyor. Neden? Özellikle Sony dizüstülerde dikkatimi çekmiÅŸti bu…

Son zamanlarda öne çıkan ‘parlak ekran‘ (glare panel) tanımı, bir miktar yansıma yapsa da, renkleri daha canlı göstermeyi vadeden ekranlar için kullanılıyor. Resim ve videoları izlerken bir avantaj teÅŸkil eden bu ekranlar, yoÄŸun ışık altında yansımaya sebep olarak kullanıcıyı rahatsız edebiliyor. Bu nedenle parlak ekranlı dizüstüler, dış ortamda kullanım için çok elveriÅŸli sayılmazlar. Gün ışığında ekrandakilerin okunabilmesi için, ekranın metrekare başına 200 kandela (200 cd/m2) ışık ÅŸiddetine sahip olması gerekir.

Ekran kalitesini ÅŸu ÅŸekilde tespit edebilirsiniz.


Görüş Açısı

Ekrana kenardan bakın. Renklerin bozulmaya başladığı açıya dikkat edin. Bu açı ne kadar büyükse, görüş açısı o kadar iyidir. Dikey görüş açısı testi için ise, ekranda beyaz bir sayfa açıkken, ekranı hareket ettirin. Beyaz renk, küçük bir konum değişikliğinde bile griye dönüşüyorsa, o ekranın mobil çalışma için uygun olmadığını söyleyebilirsiniz. Bir otobüste veya trende seyahat ederken ekranın hareket etmesini önleyemezsiniz. Bu da renklerin gözünüze sürekli bozuk yansıması anlamına gelecektir.

Parlaklık

Masaüstü arka plan resmini kapatın ve arka planı düz beyaz renk olarak ayarlayın. Parlaklığı en son değere kadar açın. Beyaz renk gözlerinizi kamaştıracak kadar parlaksa, o ekran dış ortamda kullanım için uygundur.

Aydınlık

Parlaklığı orta seviyeye getirin ve arka planı siyah renge ayarlayın. Ekranın alt kısmına dikkat edin. Arkadan ışıklandırmanın etkisiyle üst bölgelere göre biraz daha açık olacaktır. Ancak bu bölgede siyah yerine açık gri ile karşılaşıyorsanız, film ve oyunlarda bu ekran sizi rahatsız edebilir.

TeÅŸekkürler Chip 😉

[Chip] Dizüstü Bilgisayar Satın Alma Rehberi – Ekranın kalitesi nasıl anlaşılır?

2 Yorum

  1. Hakan says:

    Almayı düşünüyorum.

  2. […] Dizüstü Bilgisayar (Laptop): Ekran Kalitesini Test Edin Dijital FotoÄŸraf Makinesi Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler Dizüstü Bilgisayar: Ağırlık ve […]