Teknobaz Rotating Header Image

Dijital Fotoğraf Makinesi Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

CanonÖncelikle fotoÄŸraf olayına bakış açınıza bakalım: Amatör mü? Profesyonel mi? Amatör için 3.2 MP’den (Mega Piksel) 7.2Mp’e kadar olan dijital fotoÄŸraf makineleri seçebilirsiniz. Profesyonel için 7.2Mp’den sınır olmayan bir aralıktır. Benim asıl hedefim ev kullanıcısı yani amatör kullanıcı.

Fotoğraf Makinesinin Özellikleri:

  • Objektif (Lens)
  • MP (Mega Pixel)
  • Vizör (Ekran)
  • Bellek (Hafıza Kapasitesi)
  • Video Çekme
  • Ebat
  • Pil Tipi

Objektif (Lens)
Fotoğraf makinesinin göz ardı edilmeyecek en önemli kısmı objektif. Daha önce fotoğraf sektöründe isim yapmış firmaların objektif üretme tecrübelerini göz ardı etmemek gerekir. Sadece bu kritere bakarak ürün satın alan kullanıcı pek az değildir. Fakat üzerinde konuştuğumuz konu dijital bir ürün olunca geçmişi elektronik alanında olan firmalar bu işi daha iyi yapıyor diyebiliriz. Unutmayın ki gelişim objektifte değil objektifin arkasındaki donanım da oldu.

MP (Mega Piksel)
Giriş olarak 3.2MP’li belirlemiştik; daha düşük MP’li bir fotoğraf makinesinin objektif kalitesi kayda değer niteliğe sahip değildir.

Vizör (Ekran)
Ekran boyutu 2 inçlik bir ekran yetecektir. Fakat ekran üzerinde çıkan simgelerden dolayı nerdeyse çekeceğimiz, çektiğimiz fotoğrafları göremiyoruz. Bu yüzden ki en azından 2.5 inçlik ekrana sahip bir fotoğraf makinesini seçmelisiniz.

Bellek (Hafıza Kapasitesi)
Dahili belleğin kaç olduğu pek o kadar önemli değil. Asıl olan ek kart belleğin tipi ve fotoğraf makinesinin desteklediği en yüksek kapasite sınırı. Bellek türü olarak piyasa ikiye ayrılmış durumda çoğu markanın kullandığı SD/MMC ve Memory Stick Sony firmasının kullandığı. En yüksek kapasite sınırı 2 Gb (Giga Byte) olan bir makine size yetecektir. Belleğin yüksek olması özel günlerinizde sadece fotoğraf değil video da çekme sürenizi saatlere çıkarmanız için önem kazanmaktadır.

Video Çekme
FotoÄŸraf makinesi video çekse ne kadar iyi olur diyebilirsiniz. Ä°lk çıkan makinelerde video çekme özelliÄŸi vardı. Fakat çektikleri görüntünün kalitesi çok düşüktü. Sebepleri video çözünürlüğü 320×240’tan, saniyedeki görüntü sayısı 15 fps’den (frame per second) yüksek olmaması çektiÄŸimiz videonun VCD kalitesine bile yaklaÅŸmaması pek kullanılmayan bir özellik olarak makinede barınmaktaydı. Ama ÅŸu anda piyasada 640×480 çözünürlüğe, 30 fps kare sayısına sahip deÄŸerlerde makineler mevcut. Bu deÄŸerlerin DVD kalite deÄŸerlerine yakınlığı DV-CAM, Handy-CAM alma ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır.

Ebat
2,5 inçlik ekrana sahip bir makine düşündüğümüzde boyut olarak değil de incelik olarak dikkat etmeliyiz. İnceliği kazandıran durumda pil ile ilgili.

Pil Tipi
Pil makine için özel üretim ise (sakız pil diye adlandırılan) incelik belirgin bir şekilde göz önüne çıkıyor. Makine kalem pil (AA boyutunda) kullanıyorsa ince bir makine diyemeyiz. Birde ince kalem pil (AAA boyutunda) (kumanda pili) kullanan makineler mevcut. Bu piller çalışma süresi olarak az bir güç sağlamaktadırlar. Seçmemenizi tavsiye ederim. Sakız piller ise şarj ömrü dolduğunda ikinci bir pil alırken fazlasıyla ödeyeceğiniz parayı da düşünün. O zaman diyebiliriz ki iki seçenek var: ince ebat + fazla maliyet VEYA kalın ebat + düşük maliyet

Güzel güzel fotoÄŸraf çekin, fotoÄŸraf demek hatıra demek, geride bir iz bırakmak demek…

2 Yorum

  1. Ä°lksen says:

    Bilgileriniz için teşekkür ederim. Amatör olarak kullanabileceğim video çekme işinde de tatmin eden makinaları da yazarsanız sevinirim.

  2. […] dijital fotograf makinesi alirken dikkat etmeniz gerekenler Tags: dijital, dikkat, FotoÄŸraf, makinasıPosted in FotoÄŸraf, Uncategorized | […]