Teknobaz Rotating Header Image

Hissedilen Sıcaklık Nedir?

Bugünlerde Türkiye‘de hava sıcaklığı insanları bunaltmakta. Kimi Afrika‘dan gelen sıcaklar diyor kimi de bunun aslında küresel ısınmanın bir sonucu olduÄŸunu söylüyor.

Hissedilen SıcaklıkTürkiye’de de yavaÅŸ yavaÅŸ hava durumunu öğrenme sonra iÅŸlerimizi buna göre ayarlama alışkanlığı geliÅŸmeye baÅŸladı. Hava durumunda hava güneÅŸliymiÅŸ, yaÄŸmurluymuÅŸ dışında en çok verilen bilgi hava sıcaklığıdır. Ancak sıcaklık bize tek başına bir ÅŸey ifade etmez, son yıllarda “Hissedilen Sıcaklık” diye bir tabiri duymaya baÅŸladık. Nedir bu hissedilen sıcaklık?

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü sitesinde çok güzel bir bilgi yayınlamış: Hissedilen Sıcaklık. Buradaki bir tablo ile sıcaklık ve bağıl nem oranından insanların hissetiği sıcaklığı kolaylıkla hesaplayabiliriz. Mesela sıcaklık 32 derece iken nem %5 ise hissedilen sıcaklık daha düşük 30 derece; ama sıcaklık 32 derece iken nem %85 ise hissedilen sıcaklık tamı tamına 47 derece

Hissedilen Sıcaklık Tablo

Tabloda 4 renk göze çarpıyor: Yeşil, Mavi, Turuncu ve Kırmızı. Her rengin bize anlattığı bir şey varmış:

Fiziksel etkinlik ve bu şartlarda etkilenme süresine bağlı olarak oluşan termal stresten dolayı halsizlik, sinirlilik, dolaşım ve solunum sisteminde bir çok rahatsızlık meydana gelebilir.

Fiziksel etkinlik ve bu şartlarda etkilenme süresine bağlı olarak kuvvetli termal stres ile birlikte ısı çarpması ısı krampları ve ısı yorgunlukları muhtemeldir.

Güneş çarpması, ısı krampları veya ısı bitkinliği. Fiziksel etkinlik ve bu şartlarda etkilenme süresine bağlı olarak şiddetli termal stres ile birlikte ısı çarpması.

Isı veya Güneş Çarpması, Termal şok an meselesi.

Söylenen sıcaklığa değil hissetiğine bak, önlemini al, aman sıcak çarpmasın!

>>>
[Devlet Meteoroloji Ä°ÅŸleri Genel Müdürlüğü] Hissedilen Sıcaklık (Sıcaklık ve Nem’e Göre)

2 Yorum

  1. ZEKERÄ°YA YILMAZ says:

    Biiznillêhi nataka küllü şey-in. Biiznillêhi têğâlâ, anlatıyorum.
    Dedem ve babam ermiş zatlardır. Babam bana şöyle anlattı; ALLAH bana bir oğul gönderdi içinizden biri herkes tarafından tanınacak ve bu duruma şaşılacak, dedi. Bendeki Allah vergisi herhangi bir ülkede bulunursam sıcaklık 24 saat sonra 10 ile 12 derece artar. Ben 1980 yılında Almanya da bulunduğum yıllar keşfettim. İnsanların çoğu sıcaklığı hissetti ve mevsimler deyişti denildi ve nedenini hiç kimse bilemediler. Ben insanları gördüm ki sıcaklığa tahammülleri yoktur. Şimdi Türkiye de bazen hissediyorlar ama bilemiyorlar. Bu KURAN-I KERİM’İN mucizesi ve bazı insanlardan, “kemâ kâl ALLAH lil-resulu (s.v.s) “her okuyan ağız aynı değildir.”
    Ben, bu “ALLAH vergisinden ülke olarak yararlanmak istiyorum.
    Sevgi ve saygılarımla arz ediyorum.

    GATA MÄ°KAYÄ°L YILMAZ

    ADRES: HATAY/ANTAKYA
    Küçükdalyan Beld.
    GSM: 05……

  2. […] veya hava sıcaklığını belirtirken derece iÅŸaretini ( °) (simgesi) kullanırız. Derece iÅŸaretini klavyede direk tuÅŸ […]