Teknobaz Rotating Header Image

Google Oxford Sözlük’ünde

Google bir firmanın ismi, Google bir internetteki bir arama motorunun ismi ve google artık resmi olarak Ä°ngilizce‘de yer alan bir kelime. Oxford Sözlük 15.Haziran.2006 tarihinden itibaren ‘google‘ kelimesini bir fiil olarak sözlüğe almış. ABD vb Ä°ngilizce konuÅŸan ülkelerde ‘google’ zaten günlük dilde internette arama motorlarında bir ÅŸey aramak – ki arama motoru Google olmasa bile – manasında kullanılıyordu. Oxford‘ın duyurusu için bknz New edition: pi-mesic to pleating.

The Oxford English Dictionary

Google esasen ‘googol‘ kelimesinden geliyor ve anlamı 10100 ve ilk defa Milton Sirotta tarafından kullanılmış. Larry Page ve Sergey Brin – dbd Google’ın kurucuları – ‘googol‘ kelimesinin nasıl telaffuz edilidiÄŸini bilmedikleri için google kelimesini muazzam bilgi manasında kullanmışlar, daha o zaman aranabilir anlamı yoktu!

bgoogle LogoAma Google kelimesini çok daha önceleri birileri kullanmış; Billy DeBeck tarafından 1919 yılında yayınlanmış ‘Barney Google ve Snuffy Smith‘ isminde bir karikatür kitabı varmış.

Google aynı zamanda meÅŸhur sözlüklerden Merriam-Webster‘da da ÅŸu ÅŸekilde yer alıyor:

Main Entry: goo·gle
Pronunciation: ‘gü-g&l
Function: transitive verb
Inflected Form(s): goo·gled; goo·gling /-g(&-) li[ng]/
Usage: often capitalized
Etymology: Google, trademark for a search engine
: to use the Google search engine to obtain information about (as a person) on the World Wide Web

Tabii google kelimesi internette search (arama) yerine kullanılmaya baÅŸlayınca Google’ın tescilli marka ismini koruması güçleÅŸecek; Susan Butle – Avustralyalı Yayıncı – demiÅŸ ki:

Eğer bir kelimenin genel olarak kullanıldığına dair herhangi bir kanıt getirilirse, herkese istediği gibi bu kelimeyi kullanır.

Benim aklıma hemen ‘yahoo‘ kelimesi geldi, Yahoo da ikinci arama motorumuz ama zaten önceden bir anlamı vardı, Yahoo bu konuda ne yapıyor ki?!

Hadi darısı teknobaz‘ın başına; teknobaz bir kiÅŸiÄŸi çaÄŸrıştıran kelime ayne sihirbaz, hokkabaz, küfürbaz, vs gibi… Biz küçük bir deneme yapalım:

teknobaz (isim): Hayatınızı kolaylaştıracak ve verimli kılacak tavsiyelerde bulunan kişi.

Unutuyordum ben bir ÅŸey arayacaktım; bir saniye şöyle bir gugıllayayım. Size iyi googlelar… 😛

>>>
[Google Operating System] Google Is Officially An English Word
[The Motley Fool] To Google or Not to Google
[Oxford English Dictionary] 15 June 2006 Out-of-sequence new entries
[Merriam-Webster] google

3 Yorum

  1. […] yazıyı ‘Google Oxford Sözlük’ünde‘ yazısının devam ÅŸeklinde yazmıştım ama ayrı bir yazı olarak yayınlamanın daha iyi […]

  2. […] turkce-arama.com 67 adet sayfa buldu… 1. sonuç: Türkiyenin Lifehackeri Teknobaz | BLOG KAZANI … 2. sonuç: Teknobaz – hayatinizi kolaylaÅŸtiracak ve verimli kilacak tavsiyeler … 3. sonuç: Teknobaz » Google Oxford Sözlükünde … […]

  3. […] bir fiil olarak sözlüklere bile girdi, bknz Google Oxford Sözlük’ünde. Peki msn-yahoo’nun ÅŸansları nedir, Google böyle bir fenomen haline geldikten sonra? […]