Teknobaz Rotating Header Image

[indir] Gözcü: Çocuklarınız İçin İnterneti Güvenli Yapın

İnternet kullanımı her gün artmakta. Faydası göz ardı edilemeyen internet kullanımı beraberinde ise riskler taşıyor. Bu tehlikelere karşı çocuklarımızı korumamız gerekir. Öncelikle çocuklarımızı internet konusunda eğiteceğiz.

RTÜK (Radyo ve Televizyon Üst Kurulu) çocuklar ve ebeveynler için bilinçli ve güvenli internet kullanımı ile ilgili bilgiler sunmuş. Ayrıca önerilerle birlikte Gözcü adlı yazılımı indirip bilgisayarınız kurarak güvenli bir internete kavuşabilirsiniz.

RTÜK Bilinçli ve Güvenli İnternet Kullanımı İçin Tavsiyeleri Şunlar:

Sevgili Çocuklar,

Sizler de biliyorsunuz ki, yaÅŸamın her alanında haklarımız olduÄŸu gibi, haklarımızı/özgürlüklerimizi kullanırken uymamız ve dikkat etmemiz gereken kurallar vardır. Ä°letiÅŸim özgürlüğü içinde yer alan Internet kullanımında da dikkat etmemiz gereken kurallar, çocukların Internet’ten güvenli bir ÅŸekilde yararlanmalarını saÄŸlamak açısından önem taşımaktadır.

Sizlerin daha bilinçli ve güvenli internet kullanıcıları olmanızı sağlayacak bazı öneriler aşağıda sıralanmaktadır:

  1. Her şeyden önce internet ve bilgisayarda çok fazla vakit geçirmeyin. Oyuna, kitap okumaya, spora ve sanata vakit ayırın. İnternet ve bilgisayar kullanma sürenizi aileniz ve öğretmenlerinizle konuşarak karar verin.
  2. Bilgisayarın önünde uzun süreli hareketsiz kalmayın, kambur oturmayın; sırtınızı destekleyecek bir sandalye veya oturma alanı seçin. Işıksız ortamda bilgisayar kullanmayın.
  3. Ailenizle ve okul öğretmenlerinizle birlikte sizin yaşınıza uygun ve sizin için güvenli olan internet sitelerinin adreslerini belirleyin. BelirlediÄŸiniz sitelerin adreslerini bilgisayarınızın “sık kullanılanlar” bölümüne kaydedin. Böylece bu sitelere giriÅŸ iÅŸleminiz daha kolay olacaktır.
  4. İnternette mümkünse ailenizle birlikte gezinin. Eğer aileniz müsait değilse, sadece ailenizin ve okul öğretmenlerinizin onayladığı siteleri ziyaret edin.
  5. İnternet ortamında tanımadığınız kişilerle sohbet etmeyin, iletişim kurmayın.
  6. Ziyaret ettiÄŸiniz sitenin “güvenlikle ilgili sorularını” dikkatlice okuyun, sitenin sizden istenilen bilgileri ne amaçla istediÄŸini öğrenin ve ailenize danışarak sizden istenilen bilgileri verin. Ailenizin onayı olmaksızın resminizi, adresinizi, telefon numaranızı, okulunuzun adını vermeyin.
  7. Ailenizin/ebeveynlerinizin izni olmaksızın, adresiniz, okulunuzun adı, telefon numaranız, ebeveyninizin iş adresleri ve iş yeri telefon numaraları gibi kişisel bilgilerinizi internet sohbet ortamında kimseye vermeyin.
  8. İnternet kullanıcı adınızı ve şifrenizi ailenizin dışında hiç kimseye vermeyin.
  9. İnternet ortamında, sohbetlerde sizi rahatsız eden görüntü, ses ve yazılar yer alırsa hemen bulunduğunuz internet ortamından çıkın ve ailenize haber verin.
  10. Bir sitede yer alan oyunlara, aktivitelere, yarışmalara katılmadan önce bunların yaşınıza uygun olup olmadığını mutlaka ailenize ve öğretmeninize danışın. Ailenizin ve öğretmeninizin uyarılarını dikkate alın.
  11. İnternet ortamında yeni tanıştığınız kişiler her zaman sizin yaşınızda olmayabilir. Kimlikleri ve yaşlarıyla ilgili sizi yanıltabilirler. İlk defa karşılaştığınız yeni mesaj ve kişileri mutlaka ailenize gösteriniz.
  12. Ailenize sormadan internet ortamında alış veriş yapmayınız. Sizden istenilen kredi kart numaraları bilgilerinizi vermeyiniz.
  13. İnternet sohbetlerinde biri sizden yapmamanız gereken, ya da sizi rahatsız eden bir davranışta bulunmanızı isterse, sohbeti bırakıp hemen ailenize haber verin ve olayı anlatın. Ailenize güvenin ve kızacaklarını düşünerek korkmayın. Onlar size destek olacaktır.
  14. İnternet sitelerinden bilgisayarınıza yükleyeceğiniz veya indireceğiniz programlar ve içerikler hakkında ailenize haber verin; lütfen onların izni olmaksızın bu işlemleri yapmayın.
  15. İnternet ortamında başkalarını rahatsız edecek davranışlarda bulunmayınız.
  16. Şaka yapmak amacıyla dahi arkadaşlarınızla hatta hiç kimseyle korkutmak amacıyla tehdit edici bir üslupla iletişim kurmayınız. Kötü ve kaba kelimeler kullanmayınız. Kibar ve güzel bir dil kullanınız.
  17. Kelimeleri büyük harflerle ve uzatarak yazmak, düşüncelerimizi iletişimde bulunduğumuz kişiye ısrarcı bir şekilde kabul ettirmeye çalışarak ifade etmek saldırganlık olarak anlaşılabilir. Bu tür iletişimden uzak durunuz. Size karşı bu tarz iletişimde bulunanları uyarınız. Uyarılarınızı dikkate almayanlarla iletişimde bulunmayınız, internet ortamından çıkınız.
  18. İnternet ortamında size karşı kaba dil kullanan, sizi rahatsız ve tehdit eden kişileri ailenize haber verin; emniyetin ilgili birimlerine ve servis sağlayıcınıza bilgi verin.
  19. İnternet ve bilgisayar evinizde ya da okulunuza yoksa ve interneti başka bir yerde kullanıyorsanız bu yerin neresi olduğu hakkında ailenizi bilgilendiriniz. Onların izni olmaksızın bu yerlere gitmeyiniz. Sizin için uygun olmayan (sigara içilen, filtreleme kullanmayan işletmelerde) ortamlarda bulunmayınız.
  20. Unutmayınız ki yanlarında velisi olmayan 12 yaşın altındaki çocukların internet kafelere alınmaması gerekiyor. Yaşınız tutmadığı halde sizi kabul eden işletmeler aslında kanuna aykırı işlem yapıyor demektir. Lütfen onlar dikkat etmese bile bu kurala siz dikkat edin.
  21. Bu önerileri okuduğunuzda anlamadığınız bölümleri velilerinize ve öğretmenlerinize sorunuz, birlikte fikir alış verişinde bulununuz.

Ebeveynlere Düşen Görevler İse Şunlar:

DeÄŸerli Veliler,

Sizler de biliyorsunuz ki, yaÅŸamın her alanında haklarımız olduÄŸu gibi haklarımızı/özgürlüklerimizi kullanırken uymamız ve dikkat etmemiz gereken kurallar vardır. Ä°letiÅŸim özgürlüğü içinde yer alan Internet kullanımında da dikkat etmemiz gereken kurallar, çocukların Internet’ten güvenli bir ÅŸekilde yararlanmalarını saÄŸlamak açısından önem taşımaktadır.

Çocuklarınızın daha bilinçli ve güvenli Internet kullanıcıları olmalarına yardımcı olacak bazı öneriler aşağıda sıralanmaktadır:

  1. Her şeyden önce çocuğunuzla iyi bir iletişim içinde olunuz. Çocuğunuzun arkadaşları, zevkleri, korkuları, sevdikleri ve sevmedikleri konular hakkında bilgi sahibi olunuz. Çocuğunuza, her konuyu sizinle paylaşabileceği güvenini veriniz. Sizin yetersiz kaldığınız konularda uzmanlardan yardım alınız.
  2. Çocuğunuzun internete girdiği bilgisayarın çocuğun odasında olmamasına, evinizin ortak kullanım alanı içinde olmasına dikkat ediniz.
  3. Çocuğunuzun internette kalma süresine ve bilgisayar kullanma süresine mutlaka kısıtlama getiriniz. Çocuğunuzun yaşına uygun olacak kullanma süresini belirleyiniz. Unutmayınız ki, uzun süre bilgisayar veya internet kullanımı çocuğunuzun sosyalleşmesine olumsuz etki yapabileceği gibi hareketsiz kalmasına, bazı fiziksel rahatsızlıklara neden olabilecektir. Çocuğunuzun oyuna, kitap okumaya, spor yapmaya ve sanata vakit ayırmasını sağlayınız.
  4. Her konuda olduğu gibi, bu konuda da ebeveyn olarak çocuklarınıza iyi birer örnek olunuz. Bilinçli ve güvenli internet kullanım kurallarını öğreniniz ve uygulayınız.
  5. Çocuğunuzla bilinçli ve güvenli internet kullanımı kuralları konusunda konuşunuz. Bu kuralların neler olduğunu anlaşılır bir şekilde açıklayınız ve kuralları kesin olarak koyunuz. Koyduğunuz kurallar ve konuşmalarınızda pozitif tutum sergileyiniz. Olumsuz söylemlerin çocuğunuzla kuracağınız iletişimde çatışmayı artırıcı unsur olabileceğini aklınızdan çıkarmayınız.
  6. ÇocuÄŸunuzla ve okul öğretmenleriyle birlikte çocuÄŸunuzun yaşına uygun ve güvenli olan internet sitelerinin adreslerini belirleyiniz. BelirlediÄŸiniz sitelerin adreslerini bilgisayarınızın “sık kullanılanlar” bölümüne kaydediniz. Böylece bu sitelere giriÅŸ iÅŸlemi daha kolay olacaktır.
  7. İnternette mümkünse çocuğunuzla birlikte gezininiz. Eğer çocuğunuz bu konuda isteksiz ise, sadece sizin ve okul öğretmenlerinin onayladığı siteleri ziyaret etmesi konusunda çocuğunuzu uyarınız.
  8. Çocuğunuzun internet kullanımını sık sık denetleyiniz. Hangi sitelere girdiği, hangi sohbet ortamlarında bulunduğu konusunda fikir sahibi olunuz. Mümkünse sohbet ortamlarındaki arkadaşlarını tanımaya çalışınız.
  9. Çocuğunuzun internet ortamında güvenliğini sağlamak ve zararlı içeriklerden korumak amacıyla gerekli güvenlik ve filtreleme programlarını edininiz.
  10. Çocuğunuza internet ortamında tanımadığı kişilerle sohbet etmemesini, iletişim kurmamasını öğretiniz.
  11. ÇocuÄŸunuzun, ziyaret ettiÄŸi sitenin “güvenlikle ilgili sorularını” dikkatlice okumasını, sitenin istenilen bilgileri ne amaçla istediÄŸini öğrenmesini ve gerektiÄŸi takdirde velilerine danışarak istenilen bilgileri vermesi belirtiniz. Sizin onayınız olmaksızın kendi ve aile resimlerinizi, adresinizi, telefon numaranızı, okul adını vermemesini ifade ediniz.
  12. Çocuğunuza sizin izniniz olmaksızın, kendi adresini, okulunun adını, telefon numaranızı, ebeveyninin iş adresleri ve iş yeri telefon numaraları gibi kişisel bilgileri internet sohbet ortamında kimseye vermemesi gerektiğini öğretiniz.
  13. Çocuğunuz, internet kullanıcı adını ve şifresini sizin dışında hiç kimseye vermemelidir.
  14. İnternet ortamında, sohbetlerde çocuğunuzu rahatsız eden görüntü, ses ve yazılar yer aldığı takdirde hemen bulunduğu internet ortamından çıkmasını ve size haber vermesini isteyiniz.
  15. Çocuğunuzun, bir sitede yer alan oyunlara, aktivitelere, yarışmalara katılmadan önce bunların yaşına uygun olup olmadığı konusunda mutlaka size ve öğretmenine danışması gerektiğini belirtiniz.
  16. Çocuğunuza, internet ortamında yeni tanışılan kişilerin her zaman kendileri ile ilgili doğru bilgiler vermeyebileceği, kimlikleri ve yaşlarıyla ilgili yanıltıcı bilgiler verebileceği gerçeğini anlatınız. İnternet sohbet alanlarında ve haber gruplarında ilk defa karşılaşılan yeni mesaj ve kişileri mutlaka velilerine göstermelerini isteyiniz.
  17. Çocuğunuza, size sormadan internet ortamında alış veriş yapmaması gerektiğini; istenilen kredi kart numaraları bilgilerini vermemesini öğretiniz.
  18. Çocuğunuzun, internet sohbetlerinde onlardan yapmamaları gereken, ya da onları rahatsız eden bir davranışta bulunmalarını isteyenler olduğu takdirde, sohbeti bırakarak hemen size haber vermesini ve olayı anlatmasını isteyiniz. Çocuğunuzun size güvenmesini sağlayınız. Çocuğunuza kızmayınız, korkutmayınız. Çocuğunuza her konuda destek vereceğinizi hissettiriniz.
  19. Çocuğunuzdan, internet sitelerinden bilgisayara yükleyecekleri veya indirecekleri programlar ve içerikler hakkında size haber vermesini, sizin izniniz olmaksızın bu işlemleri yapmamasını isteyiniz.
  20. Çocuklara, internet ortamında başkalarını rahatsız edecek davranışlarda bulunmamalarını öğretiniz.
  21. Şaka yapmak amacıyla dahi arkadaşlarıyla hatta hiç kimseyle korkutmak amacıyla tehdit edici bir üslupla iletişim kurmamalarını anlatınız. Günlük hayatta olduğu gibi, internette de kötü ve kaba kelimeler kullanmamalarını, kibar ve güzel bir dil kulanmalarını isteyiniz.
  22. Kelimeleri büyük harflerle ve uzatarak yazmak, düşüncelerimizi iletişimde bulunduğumuz kişiye ısrarcı bir şekilde kabul ettirmeye çalışarak ifade etmenin saldırgan bir ifade tarzı olarak anlaşılabileceğini, bu tür iletişimden uzak durulması gerektiğini öğretiniz. Çocuğunuza karşı bu tarz iletişimde bulunanları uyarmasını, uyarılarını dikkate almayanlarla iletişimde bulunmamasını, internet ortamından çıkmasını belirtiniz.
  23. Çocuğunuzun, internet ortamında kaba dil kullanan, onları rahatsız ve tehdit eden kişileri size haber vermesini isteyiniz. Bu davranışlarda ısrarcı olanları emniyetin ilgili birimlerine ve servis sağlayıcınıza bildiriniz.
  24. İnternet ve bilgisayar evinizde ya da çocuğunuzun okulunda yoksa ve çocuğunuz interneti başka bir yerde kullanmak zorunda ise bu yerin neresi olduğu hakkında bilgi sahibi olunuz. Sizin izniniz olmaksızın bu yerlere gitmemesi gerektiği konusunda çocuklarınızı uyarınız. Çocuklarınız için uygun olmayan (sigara içilen, filtreleme kullanmayan işletmelerde) ortamlarda bulunmamaları konusunda çocuklarınıza bilgi veriniz.
  25. Unutmayınız ki yanlarında velisi olmayan 12 yaşın altındaki çocukların internet kafelere alınmaması gerekir. Yaşları tutmadığı halde çocukları kabul eden işletmeler aslında kanuna aykırı işlem yapıyor demektir. Lütfen onlar dikkat etmese bile bu kurala sizler dikkat ediniz ve gerekli ise çocuğunuzla birlikte bu yerlerde bulununuz.

Daha bilinçli internet kullanıcıları ve interneti daha güvenli kullanmak bizlerin elinde…

RTÃœK‘ün Microsoft ile iÅŸbirliÄŸi yaparak ürettiÄŸi Gözcü adlı programı kurarak, interneti filitreleyebilir, internet kullanımını kontrol edebilirsiniz.

[indir] [Microsoft] Gözcü (rar)

Gözcü‘nün kurulum aÅŸamaları için bknz Güvenlik yazılımını yüklemek için açıklamalar.

>>>
[RTÃœK] Çocuklarımız İçin Ä°nternet GüvenliÄŸi – Çocuk
[RTÃœK] Çocuklarımız İçin Ä°nternet GüvenliÄŸi – Ebeveyn

8 Yorum

  1. Gürkan says:

    Install edemiyorum ben bu programı…
    netfrework 2 yüklü yetmedi 3 yükledim yine yüklemedi… Acaba Vista için mi bu program?

  2. Fikret says:

    Çok güzel ve yararlı. Herkese tavsiye ederim.

  3. Önder says:

    exucutescaler, açık ve kullanılabilir bir bağlantı gerektirir bağlantının şu an ki durumu closed diyor. Ben ne demek istediğini anlayamadım! Yardımcı olursanız sevinirim.

  4. mehmet says:

    indirin tavsiye ederım

  5. Ahmet says:

    Çocuğumun İnternette sakıncalı yere girmelerini engelle

  6. recep aydemir says:

    bu ne kardeşim bi indiremedim bu nasıl hizmet böyle!!!!!!!

  7. […] Çocukları için güvenli ve temiz internet için kullanabileceÄŸiniz bir program; Gözcü: Çocuklarınız İçin Ä°nterneti Güvenli Yapın […]

  8. cengiz says:

    he yw ne bçm olcak.. nyse bn araÅŸtırıom…