Teknobaz Rotating Header Image

Sosyal Ä°mleme Sitelerine Linklerinizi Ekleyin

Küresel internetteki digg ile herkes biraz link kazı çalışması yapmıştır, ve del.icio.us ile linklerin lezzetine bakmıştır. Son zamanlarda bu konuda Türkçe olarak bu sitelerin benzerleri Türkiye internet kullanıcılarının hizmetine girdi. Erhan Burhan Türkçe içerikli sosyal imleme sitelerini inceleyip, çok güzel analiz yapmış.

Türkçe Sosyal İmleme SiteleriAnalizine kattığı imleme siteleri: oyyla!, linkibol, 100PUAN, bağcık, YumiYum!, Tusul, sosyalink, Daniska, LIMON ADAM, NTPY.

Erhan Burhan‘ın kendi analizinden vardığı sonuç, en iyileri sırasıyla: linkibol, Oyyla!, 100PUAN, YumiYum!, Tusul, vs…

Benim kendi ÅŸahsi kanaatim: Oyyla! digg‘e benziyor ve eklenen linkler olarak daha kaliteli görünüyor, linkibol‘un üzerinde çok çalışıldığı belli ve kendine özgü tasarımı ilk bakışta biraz garip geliyor ama özgünlük açısından takdire ÅŸayan! Dikkat ettim bazen 100PUAN hatırı sayılır derecede ziyaretçi gönderiyor.

BaÄŸcık hakkında kısa bir not: Web filitreleme programları bu siteye girmeyi engelliyor ve ÅŸu mesajı veriyor ‘…category “Sex” is filtered‘. Yorumsuz…

Web sitenizde sürekli yazılar yazıyorsunuz, faydalı içerik üretiyorsunuz ama bundan kimin haberi var? Diğer bir yönden okuyup beğendiğiniz bir web sayfası var ve bunu internette bir yerlerde daha sonradan kolayca ulaşabilmek için saklamak istiyorsunuz? Peki bunu en kolay şekilde nasıl yapacaksınız? İşte bu iki sorunun yanıtını “sosyal imleme” diye tabir edilen sitelerde bulabiliyoruz.

Bu siteler basitçe sizin web tarayıcınızdaki imleme (bookmark) özelliÄŸi gibi çalışmaktadır. Yani bu sitelere üye oluyorsunuz ve sevdiÄŸiniz linkleri buraya kaydediyorsunuz ve bu demek oluyor ki bu linki paylaşıyorsunuz… DiÄŸer insanlar ne paylaÅŸmış görüyorsunuz; bazıları hoÅŸlandığınız linklere puan vermenizi saÄŸlıyor ve böylece en meÅŸhur linkler seçiliyor. Bazıları linklere yorum yapmanıza izin veriyor. DiÄŸer üyelerle iletiÅŸime geçiyorsunuz ve sözün kısası sosyalleÅŸiyorsunuz 😛

Web sitesi sahipleri için güzel şeylerden birisi meşhur imleme sitelerinden birine eklenen bir yazınız bazen müthiş ilgi çekebiliyor ve arama motorlarından daha fazla ziyaretçi gönderebiliyor.

Bu siteleri ziyaret ettiğinizde arama motorlarında arayarak bile bulamayacağınız çok güzel şeyler bulabiliyorsunuz internet denizinde! Siz de bu sitelerden birine üye olun, paylaşın, interneti keşfedin, sosyalleşin.

Diptnot: Bu siteler sosyalink ve LiMONADAM‘ın favikonlarından da anlaşılacağı üzere Pligg adında bir açık kodlu (open source) içerik yönetim sistemi (content management system) web uygulaması kullanıyorlar.

>>>
[eburhan.com] – Türkçe İçerikli Sosyal Ä°mleme Siteleri

13 Yorum

  1. eburhan says:

    Aslında bu yazıyı “sıradan bir kullanıcının gözlemleri” olarak deÄŸerlendiyordum ama pekçok kiÅŸinin ilgisini çekti. Demekki böyle bir incelemeye gerçekten ihtiyaç varmış. Siz de bu yazımdan bahsettiÄŸiniz için teÅŸekkür ediyorum.

  2. 100puan says:

    > Dikkat ettim bazen 100PUAN hatırı sayılır derecede ziyaretçi gönderiyor.

    100Puan’ın ciddi ÅŸekilde reklamı yapılıyor. Yazılarınız da çoÄŸu zaman ön sayfadaki yerini alıyor ve ilgi çekiyor 🙂 Ben de blogunuzu yakından takip eder oldum. 100Puan’dan gelen ziyaretçi sayısından memnun olmanıza çok sevindim.

  3. inter.net.im okuduÄŸum kadarıyla pligg gibi bir hazır sistem üzerine kurulmamış. Sosyal imleme üzerine bir çok yazı yayınlanmaya baÅŸladı eburhan‘ın ki de bu güzel bir yazılar arasında ama her geçen gün özelliklede pligg sayesinde yeni bir sosyal imleme sitesi çıkıyor yakında insanlar blog yazmak yerine bir birini imleyen siteler yapacaklar diye de korkmuyor deÄŸilim 🙂

  4. Gokhan Ulus says:

    http://www.diggtr.com teknoloji ağırlıklı haber linklerinin tavsiye oranına göre listelendiÄŸi bir site.Türkiye’nin digg’i olma konusunda tasarım ve içeriÄŸiyle yüksek bir ÅŸansa sahip.

  5. ersin says:

    Sosyal imleme. Ä°m nedemek iÅŸaret. Yani sosyal iÅŸaret. Kafam karıştı :). Bence artık sosyal imleme demeyi bırakmalıyız. Çünkü anlaşılması zor. 🙂 Ben kendi sitemde Kendi Webini Yarat sloganını kullanıyorum. Bence sosyal imleme yeri link defteri demek daha doÄŸru veya buna benzer bir isim. 🙂
    http://www.siteimle.com Kendi Webini Yarat

  6. tuna says:

    Teknik içerikli yazı linkleri ve videoları http://teknikim.com a ekleyebilirsiniz.

  7. fikret says:

    http://www.beamark.com

    *Türkçe ingilizce dil seçeneği mevcut

    *Makale içeriğinin yanısıra, video ve resimlerinizide yer imi olarak ekleyebilirsiniz.

    *Rss Feed’lerinizi ekleyip otomatik olarak yazılarını yer imi olarak ekleyebilirsiniz

    * Ãœye olmadan OpenID ile giriÅŸ yapabilirsiniz.
    *Üye olduğunuz mail adresinizdeki kontak listesinizi içeri aktarabilir ve sosyal ağınızı kolayca oluşturabilirsiniz.

    * DiÄŸer sosyal imleme sitelerinizdeki (digg, delicious gibi) yer imlerinizi kolayca http://beamark.com a aktarabilirsiniz

    *Firefox eklentisi sayesine, siteye girmeden istediğiniz adresi kolayca yer imlerinizin arasına ekleyebilirsiniz.

    aklıma gelenler bunlar:)

    TeÅŸekkürler….

    http://www.beamark.com

  8. imternet says:

    Bu sıralar bizimde sosyal imleme konusunda çalışmalarımız var. http://www.imternet.org kullanabilirsiniz.

  9. tşkler makaleniz için aralarında kullandıklarım var diğerlerinide denicem

  10. yaÅŸar says:

    site harika olmuÅŸ

  11. Yapmış olduğumuz işler sıva, seramik, duvar, kalıp, dış cephe kaplama, şap, çatı, boya,montalama işleri..
    Anahtar teslimi inşaatlar ile hafriyat işleri ve özellikle ince yapı, dekorasyon işleri.

  12. Yenile says:

    İmleme Konusuna değindiğiniz için teşekkürler,

    BU Konu herkese faydalı olacaktır.

    bizde katkıda bulunalım istedik http://www.yenile.net ilgili arkadaşlar sosyal imleme yapabilir

  13. worm says:

    http://www.gityat.com burasıda yeni açılan bir sosyal imleme sitesi ve eburhanın bahsettiklerinin çoğundan daha başarılı.