Teknobaz Rotating Header Image

“chip&PIN Nedir?” Öğrenin

AlışveriÅŸte ÅŸifre gerektiren ve dünyada uygulamaları baÅŸlayan chip&PIN uygulaması 1.Temmuz.2007 tarihinden itibaren Türkiye‘de zorunlu oluyor. chip&PIN bir BKM (Bankalararası Kart Merkezi) projesidir.


chip&PIN nedir?

Kredi kartı ve kopyalanma ve kayıp / çalıntı risklerini azaltan yeni bir ödeme yöntemidir. chip&PIN kredi kartı üzerinde özel bir çip bulundurmaktadır. Bu çip sayesinde kopyalanma işlemi zorlaşmakta, alışverilerinizde kullanacağınız şifre ile çalıntı ve kayıp durumlarında kartın başkaları tarafından kullanılması engellenmektedir.

chip&PIN uygulamasıyla ne değişecek?

Alışverişlerde şifre girmek mecburi olacak; çipli kredi kartınızla yaptığınız tüm alışverişlerde şifrenizi tuşlamanız gerekecek. İmza atmamıza gerek kalmayacak.

chip&PIN uygulamasının ne faydası olacak?

Bu uygulama kredi kartı çalıntı, kayıp ve kopyalanması gibi durumlarda kullanıcının mağduriyeti minumuma indirecek.

Nasıl kullanacağız?

AlışveriÅŸ sırasında cipli kart POS makinasına yerleÅŸtirilecek ve bizlerde ÅŸifremizi tuÅŸlayacağız. Bu ÅŸifre hem alışveriÅŸ hem de ATM‘ler de kullanılabilecek. Åžifrenizi üç kereye kadar yanlış girebilirsiniz. Ä°kinci hatada makina sizi uyaracak; eÄŸer üçüncü kez hatalı girerseniz ÅŸifreniz bloke olacak. Bloke durumunda banka ile temas kurmanız gerekecek. Çipli kartınız yoksa manyetik kartınızı okutarak iÅŸlemi gerçekleÅŸtirebileceksiniz.

Şifre Öğrenme

Bu sistemde ilk şifreniz kredi kartınızın şifresi ile aynı olacak. Eğer şifrenizi bilmiyorsanız bankanızı arayın.

Åžifre DeÄŸiÅŸtirme

Logo chip&PINÅžifrenizi chip&PIN logolu ATM’lerden ya da bankanızın çaÄŸrı merkezinden deÄŸiÅŸtirebileceksiniz. Ama alışveriÅŸte kulllanılan POS makinası ile ÅŸifre deÄŸiÅŸtirmek mümkün olmayacak.

Åžifre DeÄŸiÅŸtirebileceÄŸimiz ATM’ler Nerede?

Chip&PIN sitesinden ÅŸifrenizi yükleyebileceÄŸiniz ve deÄŸiÅŸtirebileceÄŸiniz bankalara ait ATM’lerin yerlerini öğrenebilirsiniz. Ya da; 0546 256 0 746 (0546 BKM 0 PIN) numarasına “PLAKA NO” boÅŸluk “SEMT” formatında SMS yollayarak ATM’lerin adreslerini öğrenebilirsiniz. Örnek; 35 KONAK, 06 ULUS gibi.

Şifre Güvenliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Åžifrenizi (PIN) ve diÄŸer güvenlik bilgilerinizi satış görevlisi de dahil olmak üzere kesinlikle kimseyle paylaÅŸmayın.
  • Kredi kartınızı sizden baÅŸka kimsenin kullanmasına izin vermeyin.
  • Bankanızın ÅŸifrenizi posta aracılığıyla göndermesi durumunda, ÅŸifrenizi hemen ezberleyin ve ÅŸifrenin yazılı olduÄŸu belgeyi hemen yok edin.
  • Åžifrenizi kesinlikle yazılı olarak saklamayın, kartınızın üzerine yazmayın ya da herhangi bir yere kaydetmeyin.
  • Bankanız ya da satış görevlileri sizden hiçbir zaman güvenlik bilgilerinizi ve ÅŸifrenizi söylemenizi ya da e-posta yoluyla göndermenizi talep etmeyecektir. GüvenliÄŸiniz için bu tip taleplere yanıt vermeyin.
  • Åžifrenizin telefon numaranızın bir kısmı, doÄŸum tarihiniz gibi kolay tahmin edilebilir rakamlar olmamasına dikkat edin. 9876 ya da 1234 veya 9999 gibi bilindik sayı dizileri olmamasına özen gösterin.

Çipli Kredi Kartı ile (Chip&PIN) Şifreli İşlem Nasıl Gerçekleştirilir?

  1. Ödeme yaparken, satış görevlisi çipli kredi kartınızı çip okuyucuya yerleştirecektir.
  2. Alışveriş tutarı girildikten sonra, sizden POS veya şifre giriş cihazına (PINPAD) şifrenizi (PIN) girmeniz istenecektir.
  3. AlışveriÅŸ tutarınızı kontrol ettikten sonra, ödemenizi onaylamak için ÅŸifrenizi girin ve ardından “GiriÅŸ/Enter” tuÅŸuna basın.
  4. Şifreniz size özel olduğu için ekranda görünmez. Onun yerine, her rakamı simgeleyen yıldızlar görünecektir.
  5. EÄŸer ÅŸifrenizi girerken bir hata yaparsanız “Sil/Clear” tuÅŸuna basın ve ÅŸifrenizi tekrar girin.
  6. Ekran sizi, ödeme işleminin gerçekleştiğine dair bilgilendirecektir. Ödeme onayından sonra, POS cihazı size slip verecektir. Slip üzerinde imza yeri bulunuyorsa, slipi imzalamanız gerekecektir; slip üzerinde imza yeri yok ise imzalamanıza gerek olmayacaktır.

Çipli kredi kartımla alışveriÅŸ yaparken kullandığım ÅŸifre ile ATM’den nakit çekmek için kullandığım ÅŸifre aynı mıdır?

Evet. Her çipli kredi kartı, hem alışveriÅŸlerde hem de ATM’lerde geçerli bir ÅŸifreye sahip olacak.

chip&PIN uygulaması internet veya telefon bankacılığı işlemlerinde geçerli olacak mı?

Hayır, chip&PIN uygulaması sadece fiziksel pos ve fiziksel kart ile gerçekleştirilecek alışveriş işlemlerinde, ödemenizi onaylatmak için kullanacaksınız.

chip&PIN sitesinden biliçlendirme kampanyası reklamlarını izleyebilir ve dinleyebilirsiniz. Ve konu ilgili duyurulan basın bültenlerini göz atabilirsiniz; ve dahi basında çıkan haberleri okuyabilirsiniz.

>>>
[BKM – Bankalararası Kart Merkezi]
[chip&PIN]

1 Yorum

  1. […] “chip&PIN Nedir?” Öğrenin […]