Teknobaz Rotating Header Image

Alan (Domain) İsmini Kim Almış, Öğren

İnternet alabildiğine genişledi ve genişlemeye devam ediyor. Sonu nerede, başı nerede bilmiyoruz. Görülebilen kadar bir görülemeyen internetten söz ediliyor.

Siz de bu dünyada yerinizi almak istiyorsunuz, alan (domain) ismini kayıt ettirmek için yazdınız beğendiğiniz ismi, ekranda bir uyarı mesajı “bu isim kullanılmaktadır”.

Peki bu ismi kim kayıt ettirmiş? Dolayısıyla site sahibi kim? Bunu nasıl öğrenebiliriz?

Sorumuzun cevabı InterNIC Whois.

InterNIC Whois

InterNIC ICANN tarafindan kurulmuş ve Internet alan (domain) isimleri ile ilgili kamuya açık hizmet veren bir web sitesi.

ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) uluslararası ve kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. ICANN ise DNS‘in (Domain Name System) yönetimi ve koordinasyonundan sorumludur. Sorumluluklarının arasında her adresin tekil (unique) olmasını saÄŸlamak ve bütün Internet kullanıcılarının geçerli bir adres bulabilmesini temin vardır. ICANN bunun yanında her alan adınının doÄŸru IP adresine eÅŸleÅŸtirilmiÅŸ olmasını da saÄŸlar.

Peki DNS (Domain Name System) nedir? DNS kullanıcılara Internet ortamında yollarını bulmalarına yardım eder. Internet ortamındaki her bilgisayar tekil bir IP (Internet Protocol) adres’e sahiptir. IP adresleri rakamlardan oluÅŸan bve hatırlanması güç olduÄŸu için DNS kullanıcılara daha tanıdık gelecek isimler seçmelerine imkan tanır. Mesela “192.0.34.163” yazman yerine “www.icann.org” yazabilirsiniz.

Evet InterNIC Whois servisi ile herhangi bir alan ismi yazıp, bu ismi kim kayıt etmiş görebilirsiniz. Mesela oyyla.com için bakın.

Ama daha fazlasını istiyorsanız, çok güzel bir web sitesi var: DomainTools.

DomainTools

DomainTools verdiği bir çok hizmetin yanında, Whois Source sayfasında kayıt edilen bir sitenin kimin adına kayıt edildiğini sizlere gösteriyor.

Kayıt ettirenini öğrenmek istediğiniz site ismini teknobaz.com şeklinde arama ekranına yazdığınızda DomainTools size sadece isim hakkını alanı değil ayrıca şu bilgileri de sıralıyor.

  • Web Sitesi BaÅŸlığı
  • Kayıt Tipi
  • Meta Anahtar Kelimeleri
  • Hakkında Linki, bkz teknobaz.com, oyyla.com, microsoft.com, milliyet.com.tr, meb.gov.tr
  • Gelen-Giden Linkler
  • Alexa Trend/Rank Durumlarını
  • Sunucu Tipini
  • Sunucu IP Numarasını
  • Sunucu Adres Yerini
  • Sitenin Hangi Tarihte OluÅŸturulduÄŸunu
  • Sitenin Ä°sim Hakkının Ne Zamana Kadar Alındığını
  • Site Ziyaretçilerinin Ãœlkelerini ve Åžehirlerini

Yukarıda ki gibi bir çok bilgilerden sonra en altta; Whois Record başlığı altında bu sitenin kim tarafından kayıt edildiği gösteriliyor. Hatta kayıt eden kişinin iletişim bilgilerini; adres, e-posta adresi, telefon vs. görebilirsiniz. Bazı durumlarda kayıt eden kişiye ait ayrıntılı bilgi göremezsiniz, çünkü kayıt eden kişi bilgilerinin gizlenmesi hizmetini satın almıştır. Bazı alan adı tescil firmaları bu hizmeti bonus olarak bedava vermekte, bazıları da çok cüzi bir ücretle bu gizlilik hizmetini vermektedirler.

Örnekler:

Daha bir çok siteyi kendiniz deneyerek site sahibini öğrenebilirsiniz.

Yine aynı sitenin Domain History kısmından sitede kaç kez yapısal (logo, IP adres, şablon türü) değişiklikler olduğunu,

About Domain Typo kısmında da alan isim hakkının kullanıp kullanılmadığını ve girdiğiniz ismin çeşitli durumlarının sonuçlarını: kullanılır/kullanılmaz, .org, .com, .info, .biz, .us durumlarını görebilirsiniz.

BeÄŸendiÄŸim siteyi kim almış öğrendim, Ohh beee.. 🙂

>>>
[InterNICWhois Search]
[DomainTools]
[ICANNİnternetin kararlılığını ve bütünlüğünü desteklemek için birlikte çalışan küresel İnternet topluluğu]

11 Yorum

  1. tayfun kurt says:

    Erken kalkan erken yol alır derlermiş. Ben de tam bu konu hakkında bir yazı yazıyordum ki oyyla.com da senin yazına rastladım. Domaintools.com sitesini üstelik Firefox ta yer imlerime eklemiş orda öylece duruyordu. Başka şeylerden fırsat bulamamıştım.
    Güzel yazı olmuş tebrikler.

  2. Gerçekten dönem hız devri, benim de yazmayı düşünüp, hatta yazdığım konuların ele alınmış olduğunu gördüğüm oluyor.
    Yazıyı beğendiğin için teşekkürler.

  3. […] sevindik ve ilk yorumuzu hypercommune‘dan aldık; ve diÄŸer yorumcular: joyo, LeoTheMaster, tayfun kurt, tayfun kurt, […]

  4. […] son yıllarda artmış görünüyor. Neil Patel bu listeyi internette araÅŸtırma yaparak ve Domain Tools‘u kullanarak oluÅŸturduÄŸunu […]

  5. Sevgi Ekin Erdem says:

    Bence TTNet dünyanın en güzel ADSL’i. Hem sakıncasız hem de çok güzel. Bence herkes bu TTNet’i almalı. Hepsinden süper bu TTNet ama almayanlar da kendi kaybeder… Zaten almasınlar TTNet sadece bize kalsın 😀

  6. DoÄŸukan says:

    Kayıtlı mıyım?

  7. Arkadaşım tebrik ederim. Gerçekten güzel bir çalışma yapmışsın ve güzel bir paylaşım olmuÅŸ. Eline saÄŸlık. Domain almak ya da domaininin kime ait özelliklerini falan güzel anlatmışsın. Kolay gelsin. Saygılarımla…

    Hunterr

  8. Gokhan Ulus says:

    http://www.diggtr.com teknoloji ağırlıklı haber linklerinin tavsiye oranına göre listelendiÄŸi bir site.Bence Türkiye’nin digg’i olma konusunda en yüksek ÅŸans verdiÄŸim bir site…

  9. SBS says:

    ya bu sbs başıma bela oldu gitti ya heresene sitres ya üfffffffffff dedir bu çektiğimia ya demi arkadaşlar _?_

  10. […] Alan adı alınmış bir internet sitesinin kim tarafından alındığını öğrenmek için bknz. Alan (Domain) Ä°smini Kim Almış, Öğren […]

  11. devrim says:

    Tamam alan adı kime ait olduğunu anladık. ancak bir sorum olacak. ben alan adını hangi firmadan alırsam alayım o firmalar kimden alıyorlar 2. si kendi adlarınamı alıyorlar. bunları geçtik bu alan adı ilk nereden çıkıyor kim imal ediyor. bize onun bilgisini verin. araştırıyorumda herkez bi yorum yapmış işte şu firmadan al orası güvenlidir yok burdan al burası güvenli gibi. hepsi saçmalık alan adını başkası alıpta neden benim adıma yapsınki ben bunu istemiyorum ilk satıcıyı bulalım işimizi garantiye alalım. çünkü diyelim web sitem çok ünlü çok trafiği olan çok büyük geliri olan bir site haline geldi diyelim. alan adımı sipariş verdiğim kişi siteyi kopyalayıp kendine yönlendirebilir. haksızmıyım. yada bu alan adının her hangi bir noter onayı varmı ? hosting alanını geçtik onu herkez yapabilir ama domain hakkaten çok önemli. lütfen bilir kişilerden cevap bekliyorum ve bu cevap birçok kişinin işine yarayacaktır.