Teknobaz Rotating Header Image

KOM: Yahoo, Google, MSN Åžifrelerinizi Koruyun

KorsanKOM (Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire BaÅŸkanlığı) internet kullanacıları için bir uyarı yayınladı: “MSN Ãœzerinden Kontür Hırsızlığı“. Çok faydalı bilgiler içeriyor…

Diyorlar ki:

Son günlerde MSN şifrelerinin çalınmasının yaygınlaşması ile birlikte, MSN mağduru vatandaşların sayısında da artış yaşanmaktadır. İnternet kullanıcılarına ait Yahoo, Google, MSN Messenger gibi haberleşme programlarına ait şifrelerin ele geçirilerek mağdurun iletişim listesinde bulunan irtibatlarına, mağdurun konuşmaları taklit edilerek, mağdur adına konuşan hackerlar, karşılarındaki kişilerden kontör veya borç para talep edebilmekte, daha sonra ise bu kişileri bazı sitelere yönlendirerek ya da resim ve dosyalar göndererek bu kişilere ait şifre bilgilerini haksız kazanç elde edebilmek, şahsı yeni kurban haline getirmek ve aynı yöntemle kurban zincirini genişletmek için ele geçirmeye çalışmaktadırlar.

Peki almamız gereken tedbirler neler?

MSN şifrelerinin genelde bir yazılım aracılığıyla çalındığı gibi çoğu zaman da kullanıcının hataları nedeniyle şifreler hackerların eline geçmektedir. MSN kullanıcıları bir şekilde listelerine ekledikleri kurbanın önce MSN şifresini çalmaktadır. MSN şifreleri, gönderilen bir dosyanın (cv, resim vs.) açılması veya trojan – keylogger gibi zararlı yazılımlarla ele geçirelebilir. Diğer bir yöntem de ise “Haberi gördün mü, girip okusana” veya “senin için bak ne hazırladım” tarzı ilgi çekici söylemlerle kurbanların hazırlanan sahte web sayfasına yönlendirilip MSN şifrelerini yazmaları sağlanır. Bu işlemin gerçek bir hizmet olduğunu düşünen kurbanlar şifrelerini şüphelenmeden yönlendirilen sayfaya girmekte ve bilgiler hackerların eline geçmektedir. Bu şekilde MSN şifresi elde edilen kurbanın hesabına girilerek irtibat listesindeki diğer kişilerin de benzer yöntemlerle şifrelerini çalmaya çalışmaktadır. MSN ve internet kullanıcıları aşağıdaki hususlara azami dikkat etmelidir.

1. İnternet dünyasında %100 güvenliğin hiçbir zaman sağlanamayacağını unutulmamalıdır. Bu yüzden MSN kullanıcıları şifrelerini ve bilgilerini sürekli güncellemeleri gerekmektedir.

2. MSN şifresi, en az 10-12 haneli olarak belirlenmeli ve rakamların yanında harfler ve semboller de kullanılmalıdır.

3. MSN adresleri için seçilen gizli soru MSN hırsızlarının cevabını bulamayacağı zor bir soru olmalı ve soruya verilen cevap unutulmamalıdır. Gerekirse soru ve cevap bilgisayar dışında farklı bir ortama kaydedilmelidir.

4. Kontör şifresi istekleri ile kredi kartı numarası ve internet hesap bilgisi veya banka hesap bilgisi gibi taleplere şüpheyle yaklaşmalıdır.

5. Chat ortamında tanışılan kişilere şahsınız, aileniz, adres, telefon, işiniz v.s. konularda şahsi bilgilerinizi vermekten sakınınız.

6. Mail adreslerinize gelen spam ve trojan içerebilecek şüpheli mailler “en yakın arkadaşınızdan gelmiş olsa bile” kesinlikle açılmamalı ve silinmelidir. Gerekirse maillerin geldiği şahıslar aranarak teyit edilmelidir.

7. MSN yoluyla gönderilen web adreslerine girilirken dikkatli olunmalı, e-posta adresi ve şifre ile giriş yapılmamalıdır.

Peki şifremiz çalınsıysa veya çalındığından şüpheleniyorsak ne yapabiliriz?

Bilişim suçları kapsamında değerlendirilen MSN adres ve şifresinin hacklenmesi ve devamında nitelikli dolandırıcılık suçu şikayete bağlı bir suç türüdür. MSN Hırsızlığından mağdur olan vatandaşlarımızın şikayetçi olduğu konular ile ilgili elde edebildiği tüm deliller ile birlikte en yakın Cumhuriyet Başsavcılığına müracaat ederek şikayetçi olabilir, ayrıca www.kom.gov.tr adlı internet adresimize ihbar edilebilir.

Hacklenen – Hakkıyenen 🙂 – MSN Adresi Geri Alınabilir mi?

Çalınan MSN adresi ve şifresi mail hesabınızın iyi tanınması şartıyla (Passport@css.one.microsoft.com) adresi aracılığıyla tekrar elde edilebillir. Microsoft size göndereceği formlarda doldurulan bilgilerin güvenirliği doğrultusunda e-posta hesabınızı tekrar iade edecektir.

Böyle çok güzel bir bilgilendirme için KOM‘a teÅŸekkür ediyoruz. E-Devlet konusunda geliÅŸmeleri gördükçe biz tüm internet kullanıcıları çok seviniyoruz. TeÅŸekkürler KOM…

[KOMMSN Üzerinden Kontör Hırsızlığı]

Comments are closed.