Teknobaz Rotating Header Image

Google: Evrensel Arama (Universal Search) Yapın

Google dün “Universal Search (Evrensel Arama)” sistemine geçti. Universal Search video, kitap, harita, resim, haber, web, gmail, vb. aramaların hepsini birleÅŸtiriyor. Google‘ın amacı bütün içeriÄŸi tek bir noktadan aramak, karşılaÅŸtırmak ve tek bir birleÅŸtirilmiÅŸ arama sonucu sunmak. Bence çok güzel bir düşünce…

Google GMY (Genel Müdür Yardımcısı) Marissa Mayer diyor ki:

Google Universal Search

2001 yılında Eric bizden arama konusunda göz alıcı fikirler konusunda beyin fırtınası yapmamızı istedi. O zaman bir tasarımcı, bir ürün yöneticisi bir kaç örnekleme yaptık ve bunlardan bir tanesi de “Universal Search (Evrensel Arama)” idi. Örnek olarak Britney Spears’ın aramasını aldık ve arama bize web aramalarına ek olarak haberleri, resimleri, grup sonuçlarının hepsini aynı sayfada getiriyordu. Görmüştük ki insanlar Google’ın sunduÄŸu çok deÄŸiÅŸik arama seçenekleri arasında boÄŸuluyorlardı.

100 fazla kişini yardımı ile geçtiğimiz yıllarda yapıyı kurduk, arama algoritmasını oluşturduk.

Ä°ÅŸte Universal Search’in etkisini gösteren benim çok hoÅŸlandığım aramalardan bir kaçı:

steve jobs

darth vader

nosferatu

Bunun yanında sol üst köşeye menü ekledik; bu kullanacıların aradıklarını bulmalarına yardımcı olacaktır. Mesela [pyhton] konusunda arama yapan programcılar arama sayfasında “web“, “blogs“, “books“, “groups” ve “code” linklerinı görürken; [downtown los angeles] araması baÅŸka bir grup linki gösterecek.

Siz ne düşünüyorsunuz Universal Search konusunda? Ben hoÅŸlandım. Hadi size güzel güzel evrensel aramalar 🙂

Bunun yanında ek bir bilgi vereyim. Åžimdi aramızda bu evrensel mevrensel aramadan hoÅŸlanmayanlar olabilir. Alex Chitu aramış bulmuÅŸ “Ah benim eski Google’ım” diyenler için. Kısaca Google eski arama sayfasını AOL’a (American Online) ihraç edivermiÅŸ. Buyrun buradan AOL search with Google. Ä°ÅŸte Universal Search Steve Jobs ve eski arama Steve Jobs!

[The Offical Google BlogUniversal search: The best answer is still the best answer – Marissa Mayer, Google GMY Arama Ãœrünleri ve Kullanıcı Deneyimi]

[Google Operating SystemThe Old Google Search Moves to AOL – Alex Chitu]

Comments are closed.