Teknobaz Rotating Header Image

Güvenlik Konusunda Aptal Olmanın 12 Yolu

güvenlikeWEEK dergisinden Jim RapozaGüvenlik Konusunda Aptal Olmanın 12 Yolu” baÅŸlıklı bir yazı yazmış. 12 yol ile bilgisayar ve internet kullanırken güvenlik konusunda nasıl aptal olunur hep beraber görelim.

1. Haydi gir
Bu aptal güvenlik duvarı (firewall) çok can sıkıcı. Güvenlik duvarı devamlı olarak en önemli programların kullanılmasını zorlaştırıyor; mesela internet oyunları, dosya paylaşım ağları. Eğer güvenlik duvarını kapatırsak hayat daha kolay!

2. Onsuz evden ayrılma
Dizüstü bilgisayarınızda büyük bir sabit disk olması çok muhteşem bir şey. Ne kadar önemli bir şey varsa herşeyi bu diskte saklayabilirsiniz. Ama sakın data şifrelemesi (encrypting) canını sıkmasın. Asla dizüstü bilgisayarını kaybetmeyeceksin.

3. EÅŸit eriÅŸim
Bu herkesin kullanımına açık internet kiosk makinaları çok kullanışlı. Bu makinaları kullanarak ÅŸirket e-postasına ve bilgisayar ağına ulaÅŸmak çok güzel bir ÅŸey deÄŸil mi? Aaa bu lise arkadaşınız Füsun deÄŸil mi: Hadi ona bir “Merhaba” de! Muhtemelen bir sonraki kiosk kullanıcısı sizin için ÅŸirket bilgisayar ağından logout olacaktır.

4. Taze ve temiz anti-virüs
Anti-Virüs programları ile ilgili bir soruya cevabınız “Elbette bir anti-virüs programı kullanıyorum.” olacaktır. Ve anti-virüs yazılımları ile ilgili her sıkıcı ÅŸeyi bilmenize gerek yok. Tabii ki eÄŸer virüsler hakkında bir ÅŸey bilmezseniz onlar size zarar vermeyeceklerdir.

5.Balık avlamaya gitmiş
Ooo görünen o ki PayPal hesabınızla ilgili bir ÅŸeyler ters gidiyor. Ama bu e-postada sizin isminizi yazmamışlar, sonra bazı bilgiler yanlış yazılmış sanki. Adam sen de kaygılanmaya gerek yok! Size e-posta gönderen site aynı PayPal’ınki gibi deÄŸil mi? Elinden gelenin en iyisini yap, sadece kullanıcı ismi ve ÅŸifreni gir yeter!

6. Zenginim
Ne kadar şanslısınız! Eski bir Nijeryalı prens size milyonlarca dolar verecek! Yapmanız gereken sadece önce ona bir kaç bin dolar göndermek! Ne kadar hoş bir iş!

7. E-Posta ataç dosyalarını sakla
Hey bak bilmediÄŸiniz birisi size bir e-posta göndermiÅŸ ve diyor ki “Bu güzel oyunu bir dene.”. Ä°nternetteki bazı yabancılar hiç size zarar verecek bir ÅŸey gönderirler mi?

8. Åžifrem “Åžifre”
En kolay hatırlanan şifre kendi isminiz değil mi? Ya da hatırlamak için şifrenizi bir kağıda yazıp monitörün kenarına yapıştırabilirsiniz. Ve aklınız da bulunsun eğer bir program default bir şifre ile gelirse bu şifre gayet güzel bir şifredir; değiştirmeye gerek yoktur.

9. Yama bunu
Televizyonunuz, fırınınız ve müzik setiniz yama ve güncelleme gerektirmez. Öyleyse bilgisiyarınızda bir çok açık var, yamamanız ve güncellemeniz gerekir diyenleri dinlemeyin!

10. İnternet sizin oyun alanınız
Hey şu internet adresine bak, sonunda ne kadar garip karekterler var. Emin olun bu adreste indirmek için güzel programlar vardır. Ve emin olun şu güzel ekran koruyucu program bilgisayarınıza zarar verecek herhangi birşey yapmayacaktır.

11. Herkese açık ağlar
Bu kablosuz ağlar da size heryerde intetnette sörf yapma imkanı veriyor, ne güzel! Özellikle bir de kullanmak için herhangi bir şifre gerektirmez ise; zaten bir sürü dosyanız paylaşımda.

12. Siz ne kadar güvenilen birisiniz
Åžirketin bilgi iÅŸlem bölümünden Murat sizi aradı ve ÅŸirketin yeni sistemini test etmek için bütün kullanıcı isimlerinize ve ÅŸifrelerinize ihtiyacı olduÄŸunu söyledi. Aslında bu iÅŸlere Ahmet bakıyordu ama anlaşılan Ahmet çok meÅŸgul, Murat onun iÅŸini yapıyor. Hem zaten Murat gayet ne yaptığını bilen birisine benziyor. Devam edin ve Murat’a yardım edin.

Aptal olmak mı kolay yoksa bilgisayarı ve interneti güvenli bir ÅŸekilde kullanmak mı? Karar sizin…

[eweek: 12 Way to Be A Security IdiotJim Rapoza]

2 Yorum

  1. […] Fakat sürekli deÄŸiÅŸiklikler, yeni eklenen ÅŸifrelerle karmaşık bir durum oluÅŸur. Güvenli olduÄŸunu söylemek ise çok zor.Åžifrelerinizi daha güvenli bir ortamda saklamak ve kolayca […]

  2. […] Ä°nternet ortamında ve bilgisayar kullanımında kiÅŸisel güvenlik açısından bir kaç uyarı için bknz, Güvenlik Konusunda Aptal Olmanın 12 Yolu […]