Teknobaz Rotating Header Image

[indir] İnternette Firefox ile Sörf Yapın

firefox.jpgÄ°nternette sörf yapmak için sörf tahtasına ihtiyacınız var. Ä°nternetin sörf tahtası tarayıcı (browser) programlarıdır. Gözümüzü Netscape ile açmıştık, daha sonra Microsoft Internet Explorer Netscape’e savaÅŸ açtı ve hep beraber birinci tarayıcı savaÅŸlarına ÅŸahit olduk. Galip Internet Explorer olmuÅŸtu. Åžimdilerde bazıları ikinci tarayıcı savaÅŸlarının baÅŸladığını söylüyorlar. Bir tarafta bir önceki galip Internet Explorer diÄŸer tarafta mahallenin amatör ruhlu açık kaynakçıların sesi Mozilla Firefox.


Firefox Mozilla tarafından açık kaynak kodlu olarak yazılmış bir tarayıcı programı. Firefox bir çok platform altında çalışıyor: Microsoft Windows, Mac OS X, Linux, vs. Firefox bedava… Mozilla Firefox 1.0 versiyonunu 9.Kasım.2004’de internet kullanıcılarının hizmetine sundu. Ben ÅŸahsen o tarihten beri Firefox kullanıyorum. Pazar payı açısından Internet Explorer hala lider %78, Firefox ise mütevazi hali ile %15 gibi bir pazar payına sahip oldu Mart 2007 itibariyle. Ama Internet Explorer pazar payı Kasım 2004’de %91 idi.

Firefox’un en çok hoÅŸuma giden özelliÄŸi sekmeleri (tab) olmuÅŸtu. Ne kadar hoÅŸ bir sürü pencere açmadan bir pencerede bir çok web sayfası açabilmek. Internet Explorer bu özelliÄŸi ancak 1 – 2 yıl sonra 7.o versiyonu ile getirdi.

Sonra ikinci dikkatimi çeken ÅŸey indirdiÄŸiniz dosya çok büyük deÄŸil, indir, kurmaya baÅŸla, hop iÅŸte kullanmaya hazır. Sanki interneti çok kullananan insanlar için özel olarak tasarlanmış “light” bir ürün gibi, içince midenizi rahatlatan maden suyu gibi, vs, vs…

Zannedersem öncelikle web programcıları arasında çok meÅŸhur oldu. Zaten açık kaynak kodlu bir yazılım. Web programcıları bir birinden güzel eklentiler (add-on) yazmaya baÅŸladılar. Bu eklenti iÅŸi ne güzel, ekle – çıkar. Açık kaynak kod stratejik olarak yazılıma çok ÅŸey katıyor, çünkü yüzlerce binlerce gönüllü programcı biraz kendi ihtiyaçlarından biraz da çorbada bizim de tuzumuz olsun niyetiyle yazılımı geliÅŸtiriyorlar ve yaygınlaÅŸtırıyorlar.

En güzel özelliklerinden bir tanesi de web sayfası üzerinde saÄŸ tıkla ve kaynak kodu görüntüle (view source). Biliyorsunuz Internet Explorer kodu göstermek için Notepad’i açıyor. Ama kod düz bir yazı deÄŸil ki! Anahtar kelimeleri var, komutları var, açıklamları var, vs… Firefox ise aynen Dreamweaver‘de kod yazar gibi bir ekran açıyor.

Daha pek çok güzel özelliÄŸi var: Sayfa Bilgisi (View Page Info), DOM Inspector… Sonra bir sürü eklenti

Buradan buyurun ve Firefox‘u indirin… Memnun kalacaksınız…

Comments are closed.