Teknobaz Rotating Header Image

Web Teknolojilerini W3Schools’da Öğrenin

Hepimiz artık aÅŸinayız üç adet www harfine… Ne yazık ki w (double u) harfi Türkçe’mizde yok! – Yanlış anlaşılma olmasın ÅŸu anlamda ne yazık ki diyorum ÅŸu son yüzyılın en büyük icatlarından biri olan internet yüzünden ‘w’ harfini istetesek de istemesek de konuÅŸma ve yazı dilinde kullanmak zorundayız. www bir anlamda internet demek… www’ın açılımı “World Wide Web”, ÅŸimdi Türkçe’sini vermeye çalışmayacağım; herkes sözlüğü açsın baksın kelimelere… Neyse konumuz bu deÄŸil zaten.

Web teknolojileri ve standartları konusunda bir çok ÅŸirketin katkıda bulundukları bir kurum var: W3C (World Wide Web Consortium). Buradaki W3 üç adet w harfini temsil ediyor. W3C’de bir çok web teknolojisinin standart dokümanlarını bulabilirsiniz; mesela HTML, CSS, XML, vs… Ama size bu dokümanlar biraz karışık gelebilir. Tabiri caiz ise aynen bir kanun metni. Aslında hakikaten de öyle yayınladıkları metinler üzerinde hep beraber karar verilmiÅŸ web dünyasının kanun metinleri. Ama aynen kanunları çok iyi anlamak için hukukçulara gerek duyulduÄŸu gibi bazen bu metinleri anlamak için de web konusunda uzman olmak gerekiyor. Neyse konumuz W3C de deÄŸil 🙂

W3Schools

Konumuz w3schools.com sitesi. Web teknolojilerini öğrenmek istiyorsanız bir arama motoruna gidip arama yapabilir ve yüzlerce, binlerce bu konuda site bulabilirsiniz. Biz W3Schools‘u tavsiye ediyoruz. Biraz Ä°ngilizce biliyorsanız bu site bir çok web teknolojileri konusunda kullanıcı dostu bir tasarım ile anlaşılır bir ÅŸekilde klavuzlar sunuyor.

W3schools RefsnesW3Schools‘un sloganı “Hayattaki en iyi ÅŸeyler bedava olanlardır.” Kurucusu Refsnes Data isimli Norveçli bir ÅŸirket. Klavuz yazarları Hege, StÃ¥le, and Jan Egil. Diyorlar ki:

1998’de ÅŸirketimiz Refsnes Data‘yı bırakıp Internet GeliÅŸtirme Portalı kurmaya karar verdik. W3Schools’u geliÅŸtirdiÄŸimizde tamamen bedava olmasını istedik ve elimizden gelenin en iyisini yapmaya devam ediyoruz.

Alexa istatistiklerinde en çok ziyaret edilen 494. web sitesi. Aslında Türkiye’deki internet kullanıcıları da W3Schools’a çok yabancı deÄŸiller. Alexa’ya göre Türkiye’deki en çok ziyaret edilen 866. web sitesi. W3Schools da kendi istatisklerini veriyor Ocak 2001’de 255 bin ziyaretçileri varken, Ocak 2007’de bu rakam 9,5 milyon ziyaretçiye çıkmış. En çok ziyaretçi ağırladıkladıkları ülkeler sırasıyla: ABD, Hindistan, UK (Ä°ngitere), Kanada, Hollanda, vs… Türkiye 26. sırada… Konumuzu dağıtmayalım ama Türkiye açısından bu verile çok güzel mesajlar içermekte. Demek ki Türkiye’de web teknolojilerine ilgi gösteren internet kullanıcısı sayısı bizleri memnun edecek kadar fazla…

Konu başlıkları: HTML Klavuzu, XML Klavuzu, Gezgin Script Dilleri, Sunucu Script Dilleri, .NET (dotnet), Multimedya, Web Geliştirme. Ayrıca değişik web teknolojileri için referans bölümleri, örnekler ve küçük sınavları var. Bir de forumları var.

Web sitesi geliştirmenin ilk aşaması HTML (Hyper Text Markup Language) öğrenmek; buyurun buradan başlayın. XML nedir merak mı ettiniz buyurun buraya bakın. JavaScript de neymiş önce buraya bakın. AJAX diye bir şey çok meşhur olmuş son yıllarda buyurun kısa ve öz bilgi burada. Bir script web dili mi öğrenmek istiyorsunuz ve PHP güzel bir başlangıç burada yapabilirsiniz. Ya da Flash hakkında malumat almak için buraya bir göz atın. Veyahut Web Hosting diye bir şey duyarsınız hep; buraya bir bakın bakalım neymiş.

Åžahsen ben sık sık W3Schools‘a gidip çok ÅŸeyler öğreniyorum. Siz de bir deneyin, memnun kalacaksınız 🙂